Jonge ondernemers aan het woord | Deel 2

Youngworks
17 september 2019

Steeds meer jongeren gaan ondernemen. Volgens het CBS is 50% van startende ondernemers onder de 35 (!); met name het aantal starters tot 25 zou zijn gegroeid. In deze blogserie interviewen we verschillende jonge ondernemers. Wie zijn zij en wat drijft hen? Maar ook: waar lopen ze tegenaan en hoe pak je zoiets aan? In deel 2 van deze reeks spreken we Serkan Karacaer, 17 jaar, oprichter van kledingmerk en -winkel Kanstairs.

Kun je kort iets over jouw onderneming vertellen?
Kanstairs is een lifestyle merk dat alleen kleding verkoopt van biologisch katoen. Alle producten zijn ook gecertificeerd met een fair wear label; dat betekent dat we kinderarbeid niet toestaan en staan voor eerlijke arbeid. We verkopen niet alleen kleding, maar vinden het ook belangrijk dat we die ‘eerlijke’ mentaliteit uitdragen naar consumenten.

Wanneer dacht jij: Ik word ondernemer?
Zo rond mijn vijftiende kwam ik op het idee om een duurzame kledinglijn te beginnen.
Dat gevoel, ja, dat kwam van binnen. Mijn ouders steunen me, maar ze zijn allebei ambtenaar. Dus waar die drang vandaan kwam? Echt uit mezelf! Van jongs af aan vond ik het leuk om creatief bezig te zijn. Ook heb ik altijd de drang gehad om zelf iets te beginnen. Ik had als tiener op dat moment ook een bijbaantje, maar ik vond het juist fijn om de vrijheid te hebben om dingen op te zetten. Ik had weinig behoefte aan een baas boven mij die mij dingen opdraagt of verplicht.

Toch erg indrukwekkend, zo jong. Hoe heb je dit aangepakt?
Op mijn 16de ben ik naar de KvK gegaan. Mijn vader ging mee, maar ik heb het helemaal zelf aangepakt. Daar kwam veel marktonderzoek bij kijken.
Met een businessplan op zak ben ik naar de afspraak gegaan. Ik ben diep het internet ingedoken om uit te zoeken hoe je zulke plannen moet opzetten. Hoewel ik een opleiding voor ondernemen volgde, kregen we zulke gedetailleerde materie nog niet. Op school heb ik wel veel andere kennis en methodes geleerd binnen het vakgebied van ondernemen.

Hoe loopt je onderneming?
Mijn eerste collectie bestond uit 20 T-shirts en was binnen een maand uitverkocht. Zoiets voelt natuurlijk geweldig en motiveerde mij om verder te gaan en niet te stoppen. Natuurlijk weet ik dat 20 stuks niet heel groots klinkt, maar ik vond het belangrijk om eerst te kijken of het concept aan zou slaan. En met resultaat!
Ik ben nu twee jaar bezig en het gaat echt heel goed met Kanstairs. Elke dag zie ik ook dat mijn onderneming groeit en zich positief ontwikkelt.

Dat klinkt heel positief. Waar werk je momenteel aan?
Momenteel ben ik bezig met een nieuwe collectie, waarbij ik 20 tot 30 verschillende ontwerpen heb ontwikkeld. Wel even iets anders dan de 20 shirts waarmee ik begon!
Ook geef ik inspiratiesessies op scholen, om aan te geven dat ondernemen niet leeftijdsgebonden is. Ik wil overbrengen dat je kunt beginnen als jij dat maar wilt, de mogelijkheden zijn er gewoon. In Nederland kun je een onderneming beginnen, ook als je nog geen achttien bent. Tuurlijk moet je er wel klaar voor zijn, maar jongeren denken vaak dat ze het niet kunnen of dat je al ontzettend veel moet hebben geleerd op school.

Wat vind je belangrijk in contact met klanten en medewerkers?
Het vertrouwen dat je geeft aan een klant, het positieve gevoel dat je meegeeft. Via social media ben ik erg actief: op Facebook en Instagram. Klanten worden ook in het verhaal van het product geïntegreerd: dat wil zeggen dat we klanten ook op onze social accounts laten zien met hun nieuwste aanwinst (zie foto onder). Verder laat ik op social media ook veel zien over hoe het product tot stand komt, dus ik leg uit wat fair wear is.

Er is op social media veel concurrentie met andere kledingmerken, daarom proberen we met Kanstairs ons verhaal anders te vertellen: de biologische katoen en de doelgroep jongeren is wat ons onderscheidt. Volgens mij is er geen ander merk dat dit zo doet. Sowieso zijn er meer merken die biologische katoen verkopen, maar dan besteden ze in hun communicatie weinig aandacht aan kinderarbeid.

Hoe verklaar jij dat jongeren eerder gaan ondernemen?
Lastige vraag, misschien komt het door de ontwikkeling van technologie: dat jongeren gemakkelijker en sneller bepaalde onderwerpen kunnen uitpluizen. Dat je alles kunt uitzoeken waar je vragen over hebt. Dus het is in die zin makkelijker geworden om een onderneming te starten.

Heb je ook met andere hindernissen te maken als jonge ondernemer?
Het lijkt leuk, zo’n onderneming starten. Tegelijkertijd zie ik ook jongeren die de stress en risico’s hebben onderschat. Ze stoppen ermee, want als je die druk niet aankan, dan houdt het snel op. Bijvoorbeeld: als jouw vrienden ’s avonds uitgaan en jij door moet werken aan jouw onderneming. Vroege ochtenden en late avonden, dat moet je er wel voor over hebben.
Het kan zijn dat je leeftijd je parten speelt, bijvoorbeeld in het contact met bedrijven. Als ik een tijdje terug mijn leeftijd noemde (‘ik ben 16 jaar oud’), dan reageerde men niet. Op het moment dat ik mijn leeftijd niet meer benadrukte, kreeg ik opeens veel meer respons. Van dezelfde bedrijven nota bene!.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
Zet je eerste stevige stap. Daarmee bedoel ik: zet niet zomaar een stap, maar ontwikkel een stevig plan met een duidelijk doel. Denk op de lange termijn – en niet in termen van snel geld verdienen. Dan steek je ook echt energie erin. Ondernemen is een kwestie van vallen en opstaan en daar moet je wel op voorbereid zijn. Ik geef ook inspiratiesessies op middelbare scholen waarin ik die boodschap ook altijd meegeef, met de kanttekening dat je van praktijkwerk echt veel leert. Ik zeg altijd: wat je buiten school om leert, leer je niet op school. En op school leer je wat je buiten school niet leert!

Wat zijn je toekomstambities?
Uiteindelijk wil ik graag succesvol worden en met Kanstairs bewustzijn hebben gecreëerd bij mensen over duurzame kleding. Waar kinderarbeid geen rol mag spelen in de productie. Als ik 37 ben wil ik terugkijken met het gevoel dat ik mijn tijd waardevol heb besteed!

Ook interessant voor jou