Webinar en training Praten met jongeren

James Smith
30 juni 2020

Auteur

  • James Smith

    James Smith
    James slaagde ooit cum laude voor een commerciële studie (HEAO) als ook voor een sociaal-agogische (CMV). En dat tekent hem wel ten voeten uit: als hij echt iets leuks vindt dan gaat hij daarvoor door het vuur. James heeft een brede interesse en beweegt zich makkelijk in heel verschillende werelden: grote en kleine organisaties, bedrijven en non-profitorganisaties, overheden en scholen. Als trainer, adviseur en dagvoorzitter weet James mensen goed te verbinden. Door zijn humoristische, toegankelijke en empathische stijl voelen mensen – jong en oud – zich snel bij hem op hun gemak. Hij trainde al vele teams docenten, leidinggevenden en coaches in hun communicatie met jongeren. Daarbij kan hij ook direct putten uit zijn ervaring met jongeren, want hij heeft veel voor een aantal onderwijsvernieuwende organisaties betekent. Thema’s als motivatie en mindset weet James te concretiseren in presentaties en trainingen.

Auteur

Op maandag 29 juni gaven we een preview van onze training Praten met Jongeren. Ruim 100 mensen namen deel aan dit webinar. De behoefte en de noodzaak om gesprekken met leerlingen en studenten natuurlijker en soepeler te laten verlopen is groot. Temeer omdat het praten met jongeren over hun leerstrategie of hun plannen voor de toekomst voor jou als docent, begeleider of (LOB)coach soms best uitdagend kan zijn. In de ervaringsgerichte training Praten met Jongeren pakken we dit aan en vergroten we de kennis en het handelingsperspectief van de deelnemers.

 

Aanbod 2020-2021
Komend schooljaar bieden samen met FactorVeermans speciaal voor het onderwijs twee trainingen aan ‘Praten met Jongeren’:
1. Training voor het team (5-10 deelnemers, 1 dagdeel, met jongerenacteurs)
2. Training voor team en individu (5-10 deelnemers, meerdaags, met jongerenacteurs, intervisie individueel of op groepsniveau)

De training kan zowel online als fysiek binnen de geldende regels voor COVID-19.

Op hoofdlijnen bestaat de training uit een aantal onderdelen:

Jongeren als doelgroep, begrijpen en bereiken
– We gaan in op het gedrag van jongeren dat van alle tijden is. We duiken in de biologische en psychologische ontwikkeling en de uitdagingen die zij tegenkomen tijdens hun identiteitsvorming.
– Daarna gaan we in op wat jongeren van tegenwoordig anders maakt: Generatie Z. Wat zijn de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen die hen vormen in hun formatieve jaren. Hoe kijken zij naar de wereld om hen heen?

Motiverend gespreksmodel
– De basis van een goed gesprek: hoe zorg je voor veiligheid?
– Zweet op de juiste rug: herkennen en voorkomen van de reparatiereflex.
– Gesprekstechnieken: empathisch luisteren en betekenisvolle vragen stellen.

Ervaringsgericht leren
– Aan de slag met eigen casuïstiek en oefenen met een jongerenacteur

“Ik heb al heel veel trainingen en workshops gevolgd in mijn carrière als docent, maar de manier waarop jullie het brengen is echt vernieuwend, energiek en met veel respect voor ons als deelnemers.”

Docent OSG Ring van Putten

Trainen met jongerenacteurs
Tijdens het werken met jongerenacteurs ga je in een klein groepje aan de slag met een eigen casus en oefen je uitdagende gesprekken met professioneel opgeleide leerlingacteurs. Dit kan best spannend zijn voor de deelnemers, maar ook ontzettend leerzaam omdat je directe feedback krijgt van jongeren zelf en van elkaar, en daardoor snel leert over effectieve en minder effectieve gesprekstechnieken. Het feit dat de docenten in een veilige omgeving kunnen experimenteren met nieuw gedrag, maakt dit onderdeel van deze training absoluut uniek.

Interesse?
Geïnteresseerd in de training Praten met Jongeren komend schooljaar, voor jouw collega’s  en/of docententeam? Neem gerust vrijblijvend contact op via dit interesseformulier, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.