ÉCHT VERSCHIL MAKEN VOOR JONGE AMBTENAREN

James Smith
16 april 2020

Op donderdag 30 april en wegens succes ook op 7 mei a.s. van 11.00 tot 12.00 uur organiseert Youngworks de webinar ‘Jonge Ambtenaren’. Hoe ervaren jonge ambtenaren werken bij gemeenten? Wat motiveert hen? Wat kan beter? Antwoord op deze en andere vragen halen we uit een grootschalig onderzoek. A&O fonds Gemeenten heeft dit onderzoek i.s.m. met FUTUR in 2019 uitgevoerd onder jonge ambtenaren (<35 jaar).

Een kwalitatief onderzoek
Wij, Youngworks, hebben aan dit onderzoek bijgedragen middels kwalitatief onderzoek. Rutger van den Berg, onderzoeker bij Youngworks vond tijdens het onderzoek het volgende opvallend: ‘Een van de dingen die mij is bijgebleven na de gesprekken met jongeren is dat zij het werken binnen de gemeenten goed waarderen. Zo vinden jongeren de gemeente bijvoorbeeld een betrouwbare werkgever. Jonge ambtenaren zijn ook wel kritisch hoor. Dat merk je bijvoorbeeld aan de dingen die zij noemen die beter kunnen, zoals de persoonlijke begeleiding, omgang met bureaucratie en doorgroeimogelijkheden.’

Deze en andere aandachtspunten die jonge ambtenaren noemen staan niet op zichzelf. Youngworks volgt jongeren en hun ontwikkeling al ruim 21 jaar en daardoor weten we veel over wat jongeren beweegt en hoe je ze in beweging krijgt. Wij combineren onze algemene kennis over jongeren met de inzichten die wij ontdekt hebben tijdens het onderzoek en delen deze graag met volwassenen die met deze doelgroep werkt.

Behoefte aan persoonlijke begeleiding
Een deel van de behoeften die jonge ambtenaren hebben is terug te leiden naar de levensfase waarin zij verkeren. Het andere deel naar invloeden vanuit de samenleving op hun persoons- en identiteitsvorming. Neem als voorbeeld het belang van persoonlijke begeleiding: Sommige jonge ambtenaren zijn net klaar met hun studie. Het (fulltime) werken en omgaan met interne ambtelijke processen is nieuw voor hen. Ze zijn vaak ambitieus en hebben ook nog een druk sociaal leven. Dit vraag om veel zelfreflectie en het in balans houden van hun werk- en privéleven.

De uitdaging is om de begeleiding binnen de organisatie duidelijk te organiseren en jonge ambtenaren goed te ondersteunen.
Voor jonge trainees is het hebben van persoonlijke begeleiding in tegenstelling tot andere jongeren die binnen de gemeente werken een stuk vanzelfsprekender, zo blijkt uit het onderzoek. Zij geven namelijk een hogere waardering voor de begeleiding die ze krijgen, dan hun leeftijdsgenoten.

Na de webinar zelf aan de slag
Tijdens de webinar ‘Jonge Ambtenaren’ zoomen we naast persoonlijke begeleiding in op andere thema’s en inzichten uit het onderzoek. We gaan in op de mogelijkheden die er zijn om in je eigen gemeentelijke organisatie aan de slag te gaan met aanbevelingen.
Daarbij kun je de subsidieregeling van A&O fonds Gemeenten gebruiken om écht het verschil voor jonge ambtenaren te maken. Ook daarover delen we graag meer informatie.

De sessie van 30 april heeft het maximaal aantal deelnemers bereikt.
Je kunt je voor de extra sessie op 7 mei nog aanmelden.
Graag tot 7 mei!