Jongeren zijn de toekomst

Jongeren

“We moeten iets met jongeren?”. Maar wat is de definitie van jongeren? Wat is onze definitie als jongerenexpert? En welke groep mensen behoren tot de doelgroep jongeren?

jongeren

Al meer dan 20 jaar richt Youngworks zich volledig op jongeren. Het is onze ambitie om organisaties succesvol te maken met jongeren als doelgroep.  Wie onderdeel wil zijn van het leven van jongeren – nu of in de toekomst – zal de eerste stap moeten zetten. Wij helpen je daar graag bij! Als je jongeren namelijk beter begrijpt, kun je scherper definiëren hoe succes eruitziet; wat wil je van je jongeren, en hoe ver wil je daar als organisatie voor gaan? Neem vooral contact met ons op!

Wie zijn jongeren?

Jongeren zijn mensen die nog niet volwassen zijn maar ook geen kind meer zijn. Op hun 18e worden jongeren meerderjarig, maar dat dekt de lading niet helemaal. Psychologen gebruiken liever de term adolescentie, de fase tussen je 10e en 22 jaar. Wat daarnaast ook meespeelt is het feit dat het brein zich nog doorontwikkelt tot ongeveer het 25e levensjaar.
 

Hoe oud zijn jongeren?

Volgens de Van Dale zijn jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de term voor alle mensen van 0 t/m 25 jaar. Het is dus belangrijk om zelf na te denken wie jouw jongeren als doelgroep zijn. Wil je hulp hierbij en wil je meer leren over jongeren als doelgroep, dan verwijzen wij graag naar onze Basisopleiding Jongeren als Doelgroep. 

De meeste vraagstukken waarop wij onze klanten adviseren gaan over de leeftijdsgroep 10 t/m 25 jaar. Soms worden jongeren nog breder gedefinieerd en gaat het bijvoorbeeld ook om jongvolwassenen en jonge mensen op de werkvloer. Dan ligt de bovengrens eerder bij 30 en soms zelfs bij 35 jaar.
 
De laatste jaren zien we door maatschappelijke ontwikkelingen de leeftijd van wat wij verstaan onder jongeren steeds verder oplopen. De adolescentie lijkt te zijn verlengd. Veel jongvolwassenen stellen allerlei mijlpalen uit. De emerging adults noemen we die groep wel. 
 

Wanneer is een jongere volwassen?

Biologisch gezien zijn jongeren volwassen wanneer hun brein zo goed als volgroeid is. Het brein is volgroeid wanneer iemand ongeveer 25 jaar oud is. Dit ligt echter bij iedere persoon verschillend. Zo ontwikkelen meisjes zich wat sneller in de vroege adolescentie waardoor zij wat voorlopen op jongens. Dit zien wij dan ook vaak terug in de leeftijd waarbij jongeren uit huis gaan, hun studie afronden etc.

Wanneer een jongere 18 wordt is deze meerderjarig en volwassen voor de wet. Dit betekent bijvoorbeeld dat:

  • een jongere dan mag stemmen;
  • een zetel mag innemen als een jongere verkozen wordt voor bijvoorbeeld de gemeenteraad;
  • een jongere ook ’s nachts mag werken.
  • een jongere mag trouwen;
  • een jongere een woning mag kopen of huren;
  • een jongere bepaalde subsidies en andere financiële zaken mag regelen;
  • een jongere een bedrijf mag starten.

Hoe groot is de groep jongeren in Nederland momenteel?

hoeveel jongeren in nederland

Bron: CBS

Op 1 januari 2022 telt Nederland 4.870.702 inwoners jonger dan 25 jaar. Het gaat hier om 28% van de bevolking (bron: CBS). Kijken we naar onze definitie van jongeren, dan zijn er ongeveer 3 miljoen jongeren tussen de 10 en 25 jaar, dit is ongeveer 17% van de bevolking.

Het percentage jongeren verschilt per gemeente. Er zijn bepaalde factoren die daarin meespelen, zoals het geboortecijfer en de aanwezigheid van universiteiten, hogescholen en ROC’s. Urk telde in 2022 de meeste jongeren (0 t/m 25), Schiermonnikoog verreweg de minste. Klik op onderstaande afbeelding om inzage te krijgen waar jongeren wonen per leeftijdscategorie. Zo zie je ook dat de leeftijdscategorie 18 t/m 25 jaar vaak grootstedelijk woont.

jongeren per gemeente waar ze wonen

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of wil je verkennen wat dit betekent voor jullie organisatie? Neem dan contact met ons op.

Leer jongeren beter begrijpen en bereiken!

Er zijn in Nederland zo’n 3 miljoen jongeren tussen de 10 en 25 jaar. Welke jongeren vormen jouw jonge doelgroep? In de eerste cursus van de Youngworks Online Academy genaamd Basisopleiding Jongeren als doelgroep ga je deze vraag vanuit de belevingswereld van jongeren beantwoorden

– Met de opgedane kennis ga je jouw jonge doelgroep nog beter begrijpen.
– We bieden input en opdrachten die je helpen bij het reflecteren op jouw strategie en aanpak richting jongeren.
– Je ontwikkelt nieuwe ideeën en invalshoeken om jongeren nog beter te bereiken.

NIEUW: Youngworks online academy voor professionals