Dit artikel is eerder verschenen in het AD.
Eindexamenleerlingen moeten na de zomer aan een nieuwe studie beginnen. Maar hoe kies je de juiste opleiding in een tijd dat er geen open dagen zijn, proefstuderen onmogelijk is en je niet meer kan meelopen met studenten?
,,Je moet het nu vooral doen met de informatie op de website”, zegt de enigszins teleurgestelde Tyrsa van Dijk. De 17-jarige scholiere zit in 5 vwo en wil psychologie studeren. Hoewel ze volgend schooljaar pas hoeft te kiezen, wil ze nu een goed beeld krijgen van de universiteiten. Van Dijk neemt haar studiekeuze serieus. Daarom wacht ze er niet tot het laatste jaar mee. ,,Dat moet van school, van een decaan moest ik al naar een open dag toe.”
Zo ging ze naar Rotterdam en Utrecht. Door de coronamaatregelen kan ze de andere opleidingen niet meer bezoeken. ,,Vervelend. Ik wil het liefst veel scholen gezien hebben. Het gaat toch over je toekomst.”
Virtuele schoolweek
Het hoger onderwijs probeert op allerlei manieren leerlingen te helpen een goede studiekeuze te maken. Zo biedt Fontys Hogescholen van enkele opleidingen een virtuele schoolweek aan. ,,Van verschillende colleges tot een activiteit met de studievereniging”, zegt marketingdirecteur Piet van Ierland.
Er zijn veel instellingen die online proefstuderen aanbieden. Als dit live gebeurt geldt wel vaak dat er genoeg deelnemers zijn. Bij de TU Delft kan je proefstuderen wanneer het jou uitkomt. ‘Je volgt online colleges en maakt opdrachten waarbij een student je online begeleidt’, staat op de website.
Medewerkers van Avans Hogescholen hebben in korte tijd online voorlichtingsessies georganiseerd. Studiekiezers konden er vragen stellen aan docenten en studenten. ,,Die sessies zijn opgenomen en staan op de website.”
Volgens de Vereniging Hogescholen hebben zo’n 27 van de 36 hogescholen een online open dag gehouden. Veel universiteiten hadden al voor de coronacrisis hun open dag.
Het organiseren van online open dagen is vrij nieuw. Niet elke school is hier dan ook even goed in, merkt Suzanne Dölle. Als jongerenonderzoekster van bureau Youngworks volgt ze al langer open dagen. Dölle: ,,Nu vroegen we scholieren om zo’n online open dag te volgen bij een studie die ze leuk lijkt.”
Maar al bij het aanmelden ontstaan de eerste onhandigheden, ziet Dölle. Zo zijn er scholen die met mailtjes aftellen naar de open dag. Maar er zijn ook scholen die in de aanloop amper wat laten horen. ,,Niet handig. Hoe meer drempels je opwerpt, hoe moeilijker je het maakt.”
Knuffels
Voorlichtingspresentaties varieerden van opzet: van een stream voor een lege collegezaal tot powerpointpresentaties met een moderator thuis of een vier uur lange livesessie op Instagram.
,,Bij een online open dag deed een docent vanuit de kinderkamer thuis zijn verhaal. Omringd met knuffels.” Dölle weet uit gesprekken dat jongeren hun studiekeuze iets serieus vinden. ,,Zet studenten en docenten dus in een serieuze setting neer.”
YouTube makkelijkst
Dölle hoopt dat scholen de online open dagen zullen doorzetten komende jaren. ,,Een stream via YouTube is dan het makkelijkst. De kijkers zijn niet te zien, want dat vinden ze ongemakkelijk. En vragen stellen kan via de chatbalk.” Het enige wat mist, is de fysieke ervaring. De sfeer proeven van het gebouw waar je jaren zal vertoeven gaat niet. ,,Balen”, zegt vwo-scholiere Tyrsa. ,,Je wil juist praten met studenten.”
Uit het niets ontstaat er een actie van studenten zelf. Op sociale media laten ze in een openbaar bericht weten welke studie ze volgen en dat vragen welkom zijn. Het viel masterstudent Iris Tramper (22) uit Wilhelminadorp op. Ze ging de oproepen bundelen op Instagram (@studiekeuze_stress). ,,In een post plaats ik de studie en stad van een student. Scholieren kunnen zelf een berichtje naar diegene sturen met vragen.”
Dit bericht bekijken op Instagram
ASK & ANSWER ☀️ #studiekeuzestress
Een bericht gedeeld door Studiekeuze_stress (@studiekeuze_stress) op
Binnen korte tijd heeft ze 2000 volgers. Elke dag krijgt ze berichtjes van behulpzame studenten. ,,Deze manier werkt goed omdat er amper drempels zijn. Scholieren kunnen simpel een direct message met vragen sturen.” Volgens Tramper vragen scholieren vooral of het niveau van de opleiding pittig is. ,,Maar ook praktische vragen als hoe het rooster eruitziet en wat de leukste vakken zijn.”
‘Geen geluid’
De 21-jarige Renee kwam zo ook bij het account van Iris uit. ,,Niet dat ik worstelde met mijn studiekeuze hoor.” Renee is al blij dat veel scholen online open dagen aanbieden. ,,Je merkt wel een groot verschil: vorige week deden filmpjes en het geluid het niet. Deze week nergens problemen. Tja, ze maken er het beste van.”