Generatie Zelf: e-book en expo

Rutger van den Berg
9 maart 2020

27 februari 2020 was een feestelijke dag! We lanceerden ons E-Book ‘Generatie Zelf’ en openden de eerste expositie in onze expositieruimte ‘De Youngworks Kijkdoos’. 50 van onze klanten en nauwe contacten kregen een peek preview van het boek en wierpen een eerste blik op het werk van fotograaf Sebastian Koudijzer. In zowel het boek als de expositie staat de identiteitsontwikkeling van Gen Z centraal. Hoe geven zij vorm aan hun zelfbeeld binnen de wereld waarin wij met zijn allen leven?

generatie zelf ebook

Het E-Book – Generatie Zelf
Gen Z (geboren tussen 2000 – 2015) groeit op in enorme vrijheid, is omringd door digitaal gemak en heeft een belangrijke stem in het publieke debat. Wat doet dit met jongeren? Is het een garantie voor geluk, of zetten ze zich schrap voor een onzekere toekomst? Met ons E-book duik je in de leefwereld van Generatie Zelf en ontdek je welke rol hierbinnen voor jou is weggelegd.
Één boodschap loopt als een rode draad door het hele E-book: oudere generaties dragen een verantwoordelijkheid. Wij schiepen én scheppen de kaders waarbinnen jongeren nu opgroeien. Gewenst of ongewenst: wij geven vorm aan de vormgevers van de toekomst. We vervullen daarmee allemaal de rol van opvoeder. Meer kennis van jongeren helpt om te bepalen hoe en waarop wij jongeren kunnen ondersteunen, inspireren en uitdagen. De volgende stap is aan onszelf. Hoe geven wij invulling aan onze rol als opvoeder?

Naast het E-book hebben wij ook een online inspiratiesessie ontwikkeld over deze generatie – met bovengenoemde E-book – benieuwd naar de rol van jouw organisatie in de ontwikkeling van deze jongeren? Neem contact met ons op!

De Expositie – De artiest als canvas
Stel: jij mag zelf bepalen hoe je wordt geportretteerd. Waar leg je de nadruk op, wat bedek je juist? ‘De artiest als canvas’ is een experiment waarin Seb Koudijzer zes artistieke jongeren uit Rotterdam vast legde. Hierbij maakte hij niet zelf de eindselectie van de beelden, dat deden de gefotografeerde jongeren zelf, in alle vrijheid.

De serie van Sebastian is een commissioned work. Oftewel, gemaakt in opdracht van ons. We vroegen hem om zich als fotograaf bezig te houden met het proces identiteitsontwikkeling van jongeren. En dan met name over de vormgeving van hun zelfbeeld. Ons zelfbeeld is namelijk een fascinerend concept. Het gaat over onszelf, maar krijgt vorm in interactie met onze omgeving. Bij het denken over onszelf verhouden we ons altijd tot anderen, tot hun visie op de wereld en tot hun ideeën over ons. We kunnen niet naar onszelf kijken zonder de ander te gebruiken als een spiegel. Ook als ze er niet zijn, bekijken we onszelf mede door hun ogen.

Het werk van Sebastian Koudijzer gaat over de behoefte van jongeren om te bepalen wie ze écht zijn, los van hun omgeving, los van de blik van de ander. De portretserie toont de moeizame verhouding tussen het zelfbeeld van jongeren als een sociaal construct en hun streven om een onafhankelijk, authentiek individu te zijn. Wij, als publiek, worden in de serie gedwongen om hen door hun eigen ogen te bekijken. Een opdracht waarbij we alsnog onmogelijk onze vormende rol als ‘de ander’ kunnen loslaten

Bekijk de expositie in de Youngworks Kijkdoos op Weesperstraat 51.