Hoe praat je met je kinderen over het seksueel wangedrag van hun idolen?

Yvonne van Sark
1 februari 2022

Auteur

  • Yvonne van Sark

    Yvonne van Sark, partner en adviseur
    Al vanaf de start is Yvonne verbonden aan Youngworks. Jongeren blijven haar boeien! Net als het schrijven en delen van verhalen over deze leeftijdsgroep. Inmiddels bracht Yvonne vier boeken uit, waarvan drie samen met Youngworks-oprichter Huub Nelis. Haar nieuwste boek – ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ – laat zien hoe jongeren de weg naar een duurzame toekomst versnellen. Al tijdens haar studie politicologie was Yvonne geïnteresseerd in duurzaamheid. Ook buiten werk is duurzaamheid voor Yvonne een belangrijk thema. Ze woont met haar gezin in een duurzame drijvende woning, met zonnepanelen op het dak en strobalen in de muur. Naast haar werkzaamheden voor Youngworks is Yvonne commissielid bij Fonds21 en bestuurslid bij Breekjaar. En in de vrije tijd die dán nog overblijft zingt, wandelt en yoga’t ze graag.

Nooit eerder werden de risico’s op grensoverschrijdend gedrag voor kinderen en jongeren zo zichtbaar als tijdens de uitzending van Boos over The Voice of Holland. Hoe praat je daar als ouder met je kind over? Yvonne van Sark reageerde op die vraag in een artikel in Trouw.

Dit zijn delen uit een artikel dat 21 januari ’22 is verschenen in Trouw.

Wat zegt het jongeren als ze thuis of in de klas horen dat 85 procent van het grensoverschrijdende gedrag door bekenden plaatsvindt? Of dat uit rapporten blijkt hoeveel mensen er slachtoffer van zijn? Achter cijfers en onderzoeksresultaten schuilt geen emotie. Dat is met de huidige ontwikkelingen rond The Voice wel anders, zegt Yvonne van Sark van jongerenadviesbureau Youngworks.

“Deze berichtgeving komt binnen. De vraag waarom slachtoffers er nooit over konden vertellen, is heel interessant om met jongeren te bespreken. Soms ben je als opvoeder bij gevoelige thema’s op zoek naar een haakje. Nou, The Voice zit vol in de belevingswereld van je kind.”

Het gesprek breder trekken
Het vergrootglas dat nu over grensoverschrijdend gedrag ligt, zet jongeren volgens Van Sark zeker aan het denken. “De uitzending van Boos legt alles op tafel en is heel emotioneel. Het mooie van The Voice was dat je er thuis altijd met zijn allen naar keek. Cola en chips erbij, op vrijdagavond met het hele gezin op de bank. Kinderen en tieners identificeerden zich met de jonge artiest, ouders met de vaders en moeders op de tribune. Dat maakt dat je de vermeende gebeurtenissen nu ook goed samen kunt bespreken.

“Praat samen over de machtsverhoudingen, de hiërarchische relatie in het programma die anders is dan bij leeftijdsgenoten onder elkaar. Kinderen ervaren die ook bij de sportclub of de scouting. Er is veel aanleiding om het gesprek breder te trekken dan alleen het inzoomen op de bekende Nederlanders die nu worden beschuldigd.”