Holocaust Namenmonument

Suzanne Dölle
22 september 2021

Auteur

  • Suzanne Dölle

    Suzanne Dölle, senior onderzoeker
    Al vroeg wist Suzanne dat ze onderzoeker wilde worden. De hele dag door stelde ze vragen en las de bieb leeg. Ze startte als onderzoeker aan Tilburg University en schreef twee boeken over de gevolgen van echtscheiding voor jongeren. Daarna ging ze werken bij een Amsterdams bureau gespecialiseerd in marktonderzoek onder kinderen en jongeren. Nu, vele jaren later, doet ze nog steeds onderzoek onder jonge doelgroepen. Onderzoek is echt haar ding. Nieuwsgierigheid is haar grote drijfveer. Bij elke nieuwe onderzoeksvraag begint het te borrelen en wil ze het vraagstuk helemaal doorgronden. Om haar opdrachtgevers te adviseren die, net als zijzelf, veel affiniteit hebben met hun doelgroep. Dagelijks is Suzanne in gesprek met jongeren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van studiekeuze tot schulden, social media tot museumbezoek, gezonde leefstijl tot mentaal welzijn. Door de ogen van jongeren naar het vraagstuk kijken, dat levert verrassende en cruciale inzichten op. In haar vrije tijd begeleidt ze jongeren met hun studiekeuze, onder meer voor JINC.

Ons kantoor bevindt zich op de Weesperstraat 51, direct tegenover het indrukwekkende Holocaust Namenmonument dat 19 september is geopend. We hebben de bouwvorderingen op de voet kunnen volgen. Met ons team hebben we de naam van ‘Wessel Serlui’ geadopteerd. Omdat we het belangrijk vinden dat de naam van Wessel Serlui genoemd blijft worden en dat hij nooit wordt vergeten.

Over Wessel Serlui
Wessel Serlui dreef een koosjere poelierszaak op de Weesperstraat 49, samen met zijn zus Sara Serlui. Op 22 oktober 1943 werd Wessel Serlui vermoord in Auschwitz, hij werd 64 jaar.

Via de site van Joods Amsterdam weten we dat Wessel en Sara uit een echte poeliersfamilie komen. Ze hadden de poelierszaak overgenomen van hun vader (Moses Machiel Serlui) en moeder (Schoontje Israel Couzijn). Zijn zus Sara stierf in het begin van de oorlog in 1941, beiden waren ongetrouwd.

Wessel Serlui was al in 1915 aangesloten op het Amsterdamse telefoonnet, als één van de weinige Amsterdammers.
Wie weet hield Wessel Serlui veel van communicatie, net als wij bij Youngworks.

Een blik op het monument