JONGE ONDERNEMERS AAN HET WOORD | DEEL 4

Youngworks
7 april 2020

De voetenbankjes en ondernemingszin van Christiaan (17 jaar)

Kun je kort iets over jouw onderneming vertellen?
Mijn onderneming Jouwvoetenbankje.nl heb ik twee jaar geleden opgericht toen ik veertien jaar oud was. Jouwvoetenbankje houdt zich bezig met het maken en verkopen van zelfgemaakte voetenbankjes. Tegenwoordig is het vrij lastig om aan een laag voetensteuntje te komen. De gemiddelde Nederlander is namelijk erg lang en de markt richt zich voornamelijk op deze doelgroep. Omdat er nog steeds een heleboel kleinere mensen zijn die wel op zoek zijn naar een voetenbankje, heb ik dus voor diegenen Jouwvoetenbankje.nl opgericht.

Wanneer dacht jij: Ik word ondernemer?
Eigenlijk van jong af aan al. Op mijn vijfde wilde ik eigenaar van een pizzeria worden, op mijn tiende verkocht ik al fruit uit eigen tuin en op mijn veertiende ben ik Jouwvoetenbankje.nl gestart. Dit begon dankzij mijn oma. Mijn oma is erg namelijk erg klein en wanneer ze zit, komt ze met haar voeten niet op de grond. Hierdoor zat ze niet lekker. Ze vertelde me dat ze vroeger een voetenbankje had, maar dat ze niet wist waar ze die nu nog kon kopen. Ze vroeg of ik dit misschien online wel kon vinden. Ik kon helaas niks vinden en besloot er één voor haar te maken. En dat was een succes! Mijn oma vertelde het aan haar tweelingzus die er direct 2 bestelde en zo ging het verhaal van mijn voetenbakjes als een lopend vuurtje door de hele familie! Iedereen was zo enthousiast dat ik toen heb besloten om alle voetenbankloze mensen een uitkomst te bieden.

Hoe loopt je onderneming?
Het gaat erg goed. Ik krijg meerdere bestellingen per week binnen en dus is er zeker een markt voor!

Wat vind je belangrijk in contact met klanten en medewerkers?
Het is wel een beetje cliché maar het klopt echt: de klant is koning. Zonder klanten zou mijn bedrijf niet kunnen bestaan. Vaak heb ik ook persoonlijk contact. Zo wilde een mevrouw een voetenbankje geven voor de verjaardag van haar moeder. Dan doe ik extra mijn best haar zo snel mogelijk te helpen. Dat is een win-winsituatie. Klant blij, haar moeder blij.

Hoe verklaar jij dat jongeren eerder gaan ondernemen?
Ik denk dat de voornaamste reden dat steeds meer jongeren gaan ondernemen is dat ondernemen steeds toegankelijker wordt. Zo is het tegenwoordig niet meer nodig om een fysieke ruimte te hebben, maar is een website al genoeg.

Heb je ook met andere hindernissen te maken als jonge ondernemer?
Over het algemeen heb ik meestal als jonge ondernemer meer voor- dan nadelen. Veel mensen vinden het namelijk leuk om te horen wanneer je vertelt dat je een jonge ondernemer bent en bieden dan vaak hun hulp aan. Toch liep ook ik tegen hindernissen aan. Twee jaar geleden was het heel lastig om als jonge ondernemer een zakelijke rekening te openen. Ik heb het op verschillende plekken geprobeerd, maar uiteindelijk wilde maar één bank me helpen.

Wat was je grootste hindernis?
Toch weer iets leeftijdsgerelateerd, het vinden van een betalingssysteem voor mijn webshop. Er blijken namelijk maar weinig bedrijven te zijn die minderjarige ondernemers steunen. Na veel gebel en frustratie is het gelukkig uiteindelijk wel gelukt, maar alleen omdat mijn moeder zich als gemachtigde heeft laten registreren bij de KvK.

Wat kan het onderwijs doen om jou te helpen bij jou onderneming?
Over het algemeen lijkt het dat scholen steeds meer aandacht besteden aan ondernemen. Net als bij mij op school, is er op veel scholen een businessclass waar leerlingen die op de havo zitten worden geholpen met het starten van hun eigen bedrijf. Ik zit echter op het vwo en kom daar niet voor in aanmerking. Ik zou het beter vinden als het landelijk op alle niveaus mogelijk zou zijn. Informatie over hoe het is om een eigen bedrijf te hebben, helpt je namelijk ook misschien wel om een betere studiekeuze te maken.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
Durf te doen. Ik merkte van mezelf dat ik toen ik begon met ondernemen soms over bijvoorbeeld iemand opbellen zó veel kon nadenken, dat ik die persoon niet eens meer wilde opbellen. Maar door te doen en tegen dingen aan te lopen, die ik dan weer moest oplossen, heb ik heel veel geleerd. Die ervaring zal me in de toekomst alleen maar van pas komen.

Wat zijn je toekomstambities?
In de toekomst ben ik van plan nog meer nieuwe bedrijven te starten. Dat is voor de langere termijn. Op korte termijn blijf ik gewoon voetenbankjes maken. Ook heb ik gemerkt dat het maken van websites me goed af gaat, dus ik ben begonnen dat ook voor anderen te doen. Dat doe ik gewoon lekker naast mijn school.
Ik zal waarschijnlijk iets met bedrijfseconomie gaan studeren. En lekker eigen baas blijven vooralsnog!

Youngworks doet onderzoek naar drijfveren en beelden bij ondernemerschap
Naast dat wij jonge ondernemers een podium bieden via deze blogs mogen wij voor O2lab jonge ondernemers in een segmentatiemodel proberen te vangen. Lees vooral ons artikel over dit onderzoek.