Jongeren ongemotiveerd of onbegrepen?

Youngworks
23 januari 2023

Nadat Marije Soontiëns – docent op een groen mbo – op haar school constateerde dat steeds meer studenten kampen met motivatieproblemen ging ze voor De Groene Wereld op onderzoek uit en sprak hierover Yvonne Van Sark. Zijn jongeren ongemotiveerd of speelt onbegrip een grote rol? Komt deze verandering in houding dan alleen door die pandemie?

Lees hier het hele artikel. Hieronder een gedeelte uit het artikel.

Deel van blog: Ongemotiveerd of onbegrepen?

Studentbesprekingen. Alle docenten vertellen elkaar wat er gaande is met iedere student uit elke klas. Een broodnodig terugkerend fenomeen binnen ons werk als docent om betrokken te blijven bij de studenten en grip te houden op een uniforme aanpak. Tijdens de laatste bespreking bleek dat we bij ons op de opleiding een probleem hebben, waar de oplossing nog niet zomaar voor gevonden is. Veel studenten in de bovenbouw paraveterinair laten een andere houding zien dan we in het verleden van ze gewend waren: ze zijn steeds vaker ongemotiveerd. Ook doen ze vaak langer over hun studie, staat school op nummer 395 van hun prioriteitenlijst en knappen ze soms nog in hun laatste studiejaar af op het werk dat van ze verwacht wordt in de beroepspraktijk. Een probleem dat niet alleen op onze vestiging gaande is, maar op de hele school. Op meerdere scholen misschien wel. Help! Wat is er aan de hand?

“Het bizarre sociale experiment van de pandemie heeft ons allemaal doen realiseren dat onderwijs veel meer is dan kennis en informatieoverdracht.”

Voor meer citaten van o.a. Yvonne en Marije’s reflectie en hoopvolle afsluiting van haar artikel verwijzen we graag naar het hele artikel.  

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of wil je verkennen wat dit betekent voor jullie organisatie? Neem dan contact met ons op.