Klimaatangst onder jongeren

Youngworks
24 april 2023

Ken jij de website Ouders.nl? Ouders.nl is een online platform voor ouders met kinderen vanaf de babyleeftijd tot de puberteit. Ze schrijven artikelen uiteenlopend van een effectieve ochtendroutine, tot leven met hoogbegaafdheid en luiers. Onlangs schreef Yvonne van Sark een artikel over klimaatangst onder jongeren voor deze website.

Het hele artikel kun je hier teruglezen. 

Jongeren in de greep van klimaatangst

Onderzoeken laten zien dat jongeren van alle generaties zich het meest zorgen maken over dit onderwerp, wat logisch is aangezien het over hun toekomst gaat. Tegelijkertijd is het onderwerp zo groot dat veel tieners – en volwassenen trouwens ook – zich machteloos voelen. “Wat kan ik daar nu in mijn eentje aan doen?” Precies op dat punt kunnen zorgen ontstaan. Tieners denken vaak dat ze weinig impact hebben. Ze hebben nog geen baan, weinig geld en mogen tot hun 18e niet stemmen. Hun zorgen vinden daardoor weinig gehoor. Tegelijkertijd krijgen jongeren die zich wel uitspreken veel steun van ouderen, zoals Greta Thunberg, die wereldwijd veel steun en media-aandacht kreeg.

Hoe kun je als ouder een jongere steunen die te maken heeft met klimaatangst?

Wil je meer toelichting per tip? Bekijk dan het artikel op Ouders.nl.

  1. Verdiep je in het onderwerp.
  2. Ga in gesprek met elkaar en durf te verbinden.
  3. Bedenk samen manieren om duurzamer te leven.
  4. Sta open om ook te leren van je kind.
  5. Praat over later impact maken.

Mocht je ook meer willen lezen over communiceren met jongeren, dit artikel van James is ook zeker de moeite waard!

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of wil je verkennen wat dit betekent voor jullie organisatie? Neem dan contact met ons op.