Ken jij onderwijsblad Van 12tot18? Van12tot18 is een magazine dat maandelijks uitkomt; elk nummer komt tot stand in samenwerking met kennispartners, gasthoofdredacteuren en een groot aantal auteurs. Deze maand werkten onze eigen James en Renske Valk (hoofdredacteur van 12tot18) samen aan een artikel over luisteren naar jongeren. Hiervoor ging James afgelopen februari in gesprek met 6 middelbare scholieren. Wat is ‘contact maken’ voor leerlingen? En hoe ervaren zij contact maken met volwassenen? En met docenten? Aicha, Halil, Mila, Rayen, Sietse en Marjolein (fictieve namen) gaven antwoord op deze vragen.
Het belangrijkste advies: écht luisteren
In het artikel wordt eerst ingegaan op wat contact maken is en waar hierbij vaak de uitdagingen liggen. Zo geven de jongeren aan dat er veel ongemak is, dat een stap zetten moeilijk is en dat men bang is voor ongemakkelijke (ofwel ‘awkward’) situaties. Wat ook niet helpt op het moment dat er contact gemaakt wordt of moet worden: de smartphone. De jongeren geven zelf ook aan dat het een vluchtmiddel is, een vlucht naar binnen, waarmee ze een afstand creëren. Samenvattend geven de jongeren aan dat eerlijk zijn, respect en luisteren het succes is tot echt contact maken.
Contact tussen volwassenen en jongeren
De jongeren geven aan dat contact met volwassenen niet makkelijk is. Wanneer we doorvragen hoe het bijvoorbeeld tussen hen en hun docenten gaat kregen we bijvoorbeeld van Sietse het volgende antwoord: “Soms krijg ik een antwoord dat helemaal niet past bij de vraag die ik had. […] Ik kreeg gewoon geen kans om het uit te leggen. Ze luisteren niet en ze praten maar tegen je aan dat ze het anders zien.”
“Nee. Docenten lijken altijd haast te hebben, alles moet snel snel, ze luisteren niet echt naar je. Ik heb niet het idee dat leraren erg empathisch zijn,” zegt Mila.