Verbinden met jongeren: Motivatie in het post-pandemische tijdperk

Miek Crouzen
4 april 2022

‘Nu mógen ze weer, en dan zijn ze niet vooruit te branden!’, zo klinkt het sinds een aantal weken vanuit onderwijsland. De motivatie van leerlingen en studenten lijkt – zo aan het einde van de pandemie – lager dan ooit. En nou was motivatie altijd al een hoofdpijndossier bij jongeren…. Waar kun je op sturen als docent of mentor? En wat zijn aandachtspunten? 

Zo vreemd is dat natuurlijk niet: school is grotendeels afhankelijk van extrinsieke motivatie (motivatie met beloning van buitenaf) in plaats van intrinsieke motivatie (iets doen vanuit eigen beweging, omdat je het écht zelf wilt). En na twee jaar van onvoorspelbaarheid, hier en daar extra coulance vanuit school in de vorm van uitgestelde deadlines en extra herkansingen, is het opeens weer werken geblazen. Niet alleen je fysiek verplaatsen van en naar school, maar ook weer alles doen volgens de oude regels. Weer naar je sportclub, andere hobby’s, feestjes en festivals, je bijbaan. Terug naar het ‘oude normaal’ dus.

Pas op voor de reparatiereflex
Wanneer we jongeren zien die ongemotiveerd zijn, gaat onze ‘reparatiereflex’ vaak op volle toeren draaien. Hoe krijgen we de leerlingen zo snel mogelijk (!) weer op het 100% niveau? Hoe lossen we dit op, liever gister dan vandaag? Maar deze ‘reparatiereflex’ heeft soms een averechts effect. Een gecompliceerde zaak als motivatie heeft vaak eerst onderzoek nodig. Wat ligt eraan ten grondslag? En hoe zit dat voor deze specifieke leerling of student? Dit vraagt geduld en empathie van de volwassene die in gesprek gaat. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Stuur op verbinding
Een mooiere vraag om te stellen in deze tijden zou dus zijn: Wat moet je weten als het aankomt op in verbinding blijven met de nieuwe generatie? En wat is de meest rendabele, duurzame weg naar motivatie, in deze onzekere tijden?

Het antwoord is simpel: verbinding is dé altijd beschikbare weg naar duurzame motivatie. Al helemaal in tijden van crisis. Want ook al lijkt de pandemie op zijn retour; de volgende crisis staat alweer voor de deur. Wanneer je je als volwassene weet te verbinden met jongeren in je omgeving, creëer je een band waar je keer op keer op terug kunt vallen. Het is een voedingsbodem voor het maken van afspraken, het stellen van doelen, het bepalen van grenzen en het voeren van het ‘goede gesprek’ in tijden waarin het even niet zo lekker gaat.

Als Youngworks verzorgen wij sessies die volwassenen meenemen in de wereld van Generatie Z én hen leren te verbinden met de jongere generatie. Wat zijn de do’s en don’ts bij het voeren van een gesprek over motivatie? Of hoe voer je een gesprek met een jongere die vast lijkt te zitten in zijn eigen hoofd? En hoe pas je dit praktisch toe in de praktijk? Klik hier.

Alvast een tip als het aankomt op verbinding: wacht even met je het geven van (goedbedoeld) advies en je mening. Wanneer je dit te snel doet, is er vaak te weinig ruimte voor het verhaal van de ander. Daarnaast is het daadwerkelijk luisteren naar de ander, zodat deze zich echt gehoord voelt, vaak een grotere katalysator voor verbinding en motivatie dan direct toe willen werken naar een praktische oplossing of plan.

Meer lezen? Zie ook ons boek Motivatie binnenstebuiten.