Opgroeien terwijl de wereld in brand staat

Yvonne van Sark
6 juli 2021

Yvonne van Sark schreef een nieuw boek ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ dat half september verschijnt bij Kosmos Uitgevers. Hier geeft ze alvast een inkijkje.

De afgelopen decennia ging de groei in welvaart en wereldbevolking stelselmatig ten koste van onze planeet. Het aantal planten- en dierensoorten dendert achteruit. Wij mensen verbruiken meer, veel meer hulpbronnen en grond dan we nodig hebben. En er is geen planeet B.

Hoe is het voor jongeren om volwassen te worden met dit besef? Op de leeftijd dat je het Jeugdjournaal hebt verruild voor Netflix en social media. Je hebt je leven grotendeels nog voor je. Je bent de wereld, en jouw plek in die wereld, aan het verkennen. En dan ontdek je dat wetenschappers het eens zijn over het feit dat klimaatverandering de aarde zo snel opwarmt dat grote delen van de planeet onleefbaar worden. En dat vele wilde dieren die in je kinderboeken vrolijk voorbijkwamen, met uitsterving bedreigd zijn; en met hen het hele delicate ecosysteem waarmee ze verbonden zijn.

Als jongerenexpert dacht ik lange tijd: jongeren en duurzaamheid, dat is een lastige combinatie. Waarom jongeren lastigvallen met problemen die zij niet zelf veroorzaakt hebben en die hen in die levensfase meestal nog niet interesseren? De laatste jaren kantelde dit beeld. En in de research voor mijn boek Opgroeien terwijl de wereld in brand staat werd me duidelijk hoezeer juist jongeren een belangrijke en unieke rol spelen. Net als Greta Thunberg zijn vele jonge koplopers in Nederland allang gestart met impact maken. Als duurzame consument, als (toekomstig) professional, als activist, via de rechtbank of de politiek. En binnen organisaties en het publieke debat helpen zij de boel te versnellen.

Ik ging op zoek naar deze jonge voorhoede. Jongeren die bewust consuminderen en anderen hiertoe inspireren. Jongeren die in hun (toekomstige) werk grote ambities hebben. Jonge activisten, die soms zo druk zijn met hun engagement dat Netflix kijken er bij inschiet. Jonge duurzame ondernemers.

En ik beschrijf hoe hun invloed steeds voelbaarder wordt. Jongeren denken zelf vaak: ik heb geen invloed; ik draai nog niet aan de knoppen op invloedrijke posities. Maar er zijn vele voorbeelden waarin ze wel degelijk invloed hebben. Jongeren hebben meer verandermacht dan ze zelf denken. En agenderen dat we écht onze levensstijl moeten veranderen, en inspireren door te doén; dat kunnen jongeren als de beste.

Op de hoogte blijven?
Mijn boek ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ verschijnt half september, wederom bij Kosmos Uitgevers. Het wordt een duurzaam uitgegeven boek met veel interviews met jongeren en met diverse experts die het verhaal duiden en in context plaatsen.

Wil je een seintje ontvangen wanneer het boek te koop is, of wanneer we meer weten over de (online) boekpresentatie? Laat hier je gegevens achter.Foto: Pier van den Elsen

Ook interessant voor jou