Opgroeien terwijl de wereld in de brand staat

Youngworks
19 september 2021

Yvonne van Sark schreef een nieuw boek ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ dat eind september is verschenen bij Kosmos Uitgevers. Stel je voor: je bent jong, je bent de wereld, en jouw plek in die wereld, ben je net aan het verkennen. En dan ontdek je dat wetenschappers het eens zijn over het feit dat klimaatverandering de aarde zo snel opwarmt dat grote delen van de planeet onleefbaar worden. Met als gevolg dat jongeren zich druk maken over hun toekomst. In Opgroeien terwijl de wereld in brand staat geeft Yvonne van Sark (bekend van de bestseller ‘Puberbrein binnenstebuiten’) een stem aan de jongere generatie voor wie een duurzame toekomst noodzakelijker is dan ooit.

Voor wie is ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ geschreven?

Hoe kunnen ouders met hun kind het gesprek aangaan als het ineens vegetariër wordt? En hoe kunnen zij omgaan met hun kinderen die mentale klachten krijgen door hun zorg om de toekomst? Hoe kunnen docenten leerlingen ondersteunen die meer aandacht willen voor duurzaamheid?
In dit boek staan inzichten, voorbeelden en handvatten voor ouders, docenten en werkgevers over hoe met jongeren het gesprek aan te gaan, hoe zij van de jongeren kunnen én met ze kunnen leren. Word geïnspireerd door interviews van jonge voorlopers en leer van begrijpelijke informatie over klimaatverandering door een generatiebril. Dit boek laat zien dat juist jongeren, generatiegenoten van Greta Thunberg, een unieke rol kunnen en willen spelen op het gebied van duurzaamheid.
Jongeren denken zelf vaak: ik heb geen invloed; ik draai nog niet aan de knoppen op invloedrijke posities. Maar er zijn vele voorbeelden waarin ze wel degelijk invloed hebben. Jongeren hebben meer verandermacht dan ze zelf denken. En agenderen dat we écht onze levensstijl moeten veranderen, en inspireren door te doén; dat kunnen jongeren als de beste.

‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ bestellen

Het boek is voor € 20,99 overal verkrijgbaar, online en bij de boekhandel bij jou in de buurt (Kosmos Uitgevers, ISBN: 9789021584089).

In gesprek over ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’

De lancering van het boek is hopelijk de start van veel meer gesprekken en initiatieven voor een duurzame toekomst. Wil je een reactie achterlaten? Of wil je binnen jouw organisatie met jongeren hierover in gesprek? Laat het weten via yvonne@youngworks.nl en we nemen contact met je op!

Online boekpresentatie terugkijken

Woensdag 29 september organiseerden we een online boekpresentatie. Niels Hansen van bureau Fresh Forward was de gastheer van het event. Hij stelde eerst Yvonne van Sark, auteur van het boek, enkele vragen. Daarnaast waren drie jongeren te gast die ook in het boek aan bod komen. Bram de Vos zoekt als ontwerper antwoorden voor de grote uitdagingen waar steden mee kampen, zoals de voedselvoorziening in een stad als Amsterdam. Jesse van Schaik is net klaar met het vwo en steekt nu al haar tijd in actievoeren voor Fridays for Future. Riiziane Golamun is adviseur inclusie en vindt de duurzaamheidswereld veel te wit en eurocentrisch.
Deze drie gasten vertelden hoe zij zich, elk op een andere manier, inzetten voor een duurzame toekomst. Tot slot zong de jonge singer/songwriter Kim Nanninga het nummer ‘Human Noise’ dat naadloos aansluit op Yvonne’s boek.

Wil je de boekpresentatie (60 minuten) integraal terugkijken? Zie onderstaande video:

Meer boeken over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). Deze kennis is ook gebundeld in verschillende eerder verschenen boeken. Bekijk hier ons aanbod.