TALKSHOW PUBERBREIN BINNENSTEBUITEN

Yvonne van Sark
6 april 2019

Auteur

  • Yvonne van Sark

    Yvonne van Sark, partner en adviseur
    Al vanaf de start is Yvonne verbonden aan Youngworks. Jongeren blijven haar boeien! Net als het schrijven en delen van verhalen over deze leeftijdsgroep. Inmiddels bracht Yvonne vier boeken uit, waarvan drie samen met Youngworks-oprichter Huub Nelis. Haar nieuwste boek – ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ – laat zien hoe jongeren de weg naar een duurzame toekomst versnellen. Al tijdens haar studie politicologie was Yvonne geïnteresseerd in duurzaamheid. Ook buiten werk is duurzaamheid voor Yvonne een belangrijk thema. Ze woont met haar gezin in een duurzame drijvende woning, met zonnepanelen op het dak en strobalen in de muur. Naast haar werkzaamheden voor Youngworks is Yvonne commissielid bij Fonds21 en bestuurslid bij Breekjaar. En in de vrije tijd die dán nog overblijft zingt, wandelt en yoga’t ze graag.

 Vorige week presenteerden Youngworks en Uitgeverij Kosmos een bijzondere talkshow ter gelegenheid van het verschijnen van het Nieuwe Puberbrein Binnenstebuiten (de bestseller over pubers waarvan er sinds 2009 in de eerste editie 85.000 zijn verkocht).

In Pakhuis De Zwijger in Amsterdam ging huisarts en radiomaker Rob Oudkerk in gesprek over de jongeren van 2019. Zijn pubers de afgelopen jaren veranderd of kijken ouders en docenten inmiddels anders?

Aan tafel werd dokter Rob geassisteerd door de jonge tafeldame Dila Sue Dogan. Dila is 5 vwo-leerling en klimaat-activiste en schrijft momenteel haar profielwerkstuk over het puberbrein. Rob en Dila gingen samen het gesprek aan met uiteenlopende gasten: Anne van Schaik en Esther van Zutphen (ouders met puberkinderen), Ninette van Hasselt (Trimbos Instituut), Marcia Goddard (YoungCapital) en Caroline van Ferneij (Politie Amersfoort), Dennis Berkhof (BIT), Barbara Linders (docent en inspirator), Steven Tan (directeur Marcanti College) en de schrijvers van het boek, Yvonne van Sark en Huub Nelis.

 

Het was een geanimeerd gesprek, met tussendoor muziek van Kim Nanninga. Deze singer/songwriter is zelf inmiddels 19, en speelde drie nummers die ze op jongere leeftijd schreef. Het was een mooie muzikale weergave van het turbulente gevoelsleven van een tiener.

Hans van der Beek vatte de middag mooi samen in de rubriek Schuim voor het Parool (SchuimParool).

Dank aan alle gasten die hun verhaal kwamen delen en aan alle bezoekers!