Wat bedoelen jongeren als ze zeggen: ‘ik zit in mijn […] era?’

Zoey van der Horst
4 juni 2024

Era, die term komt steeds vaker voor in jongerentaal, zowel online als offline. Jongeren zeggen bijvoorbeeld dat zij in hun ‘granny era’ zitten of – overtreffende trap – in hun ‘Era’s era’. Maar wat betekent een era nou eigenlijk? En waarom zeggen jongeren dat?

Wat betekent era?

betekenis van era

Bron: Van Dale

Letterlijk vertaald betekent era tijdperk of jaartelling, meestal in het verleden gelegen. Maar dat is grappig genoeg niet hoe de jongeren tegenwoordig deze term gebruiken. Gen Z heeft deze term een nieuwe betekenis gegeven: zij gebruiken de term nu om aan te geven waar hun interesses liggen of waar zij zich op dit moment mee bezighouden. ‘Fitgirl era’ geeft bijvoorbeeld aan dat iemand veel bezig is met sporten, terwijl ‘lazy era’ bijna het tegenovergestelde is, namelijk lekker veel luieren. ‘Dr. Martens era’ betekent dat iemand voornamelijk schoenen van dit merk draagt. Zo kan alles een era worden, zolang het maar aansluit bij een periode in het leven van . Waar de trend eerst grappend of ironisch bedoeld was, kreeg deze tijdens de coronapandemie een nieuwe, wat diepere laag. Tijdens de pandemie werd de term gebruikt om aan te geven waarmee jongeren zich bezighielden of hoe zij zich voelden.

Waar komt era vandaan?

De term era is waarschijnlijk ergens rond 2010 ontstaan. Toen werd het begrip nog veel gebruikt in relatie tot muziek en artiesten: het was een concept om aan te geven dat een muzikant van muziekstijl of uiterlijk veranderde. Beyoncé heeft nu bijvoorbeeld net een countryalbum uitgebracht, terwijl zij normaalgesproken pop- en r&b-muziek maakt, zij is nu dus in haar ‘country era’. Het huidige gebruik van de term leefde op vanaf 2022 toen de TikTok-trend ‘In My Era’ begon, waarbij gebruikers unieke aspecten van hun leven uitlichtten. Met ‘in my era’ zegt een jongere dus eigenlijk: welkom in mijn (gevoels)wereld.

Naast TikTok is Taylor Swift ook een grote bijdrager aan het era-fenomeen, mede dankzij haar Eras Tour. Swifties (Taylor-fans) gebruiken bijvoorbeeld haar albums om aan te geven hoe zij zich voelen. De ‘folklore era’, vernoemd naar een van haar albums, betekent bijvoorbeeld dat je veel aan het reflecteren bent, of dat je simpelweg veel naar dat album luistert. In de afgelopen jaren is Taylors populariteit enorm toegenomen en daarmee ook haar invloed op jongerencultuur. Door haar grote invloed, werd het gebruik van era nog populairder. Zodra Taylor benoemde dat zij in haar was (vernoemd naar haar ‘Era’s tour’), volgden miljoenen fans haar . In haar tour is elk album een nieuwe era en gelinkt aan periodes in haar leven. Haar album ‘Lover’ gaat bijvoorbeeld over periodes waarin zij heel erg verliefd was. En haar ‘Reputation’ album gaat over haar plaats in de muziekindustrie en hoe zij daarin voor zichzelf opkomt. Fans volgen dit voorbeeld door deze albums te gebruiken om aan te geven hoe zij zich voelen. Dus wanneer iemand heel verliefd is, zit diegene in de ‘Lover era’.

Meer weten over Taylor Swift en haar invloed? Bekijk deze video.

Waar en waarom gebruiken jongeren deze term?

Waar de trend populair werd op TikTok, zie je era nu op bijna alle platformen terug. Zo is de term terug te vinden op X (voorheen Twitter) en Instagram.

Ook offline wordt de term steeds vaker gebruikt. Zo hoor je weleens vriendinnen in de trein over hun ‘lover era’ of hun ‘villain ’ (zie definitie Urban Dictionary). De era’s die gebruikt worden zijn vaak Engelstalig, waarschijnlijk omdat je daarmee meer mensen bereikt. Bovendien zijn veel trends op social media vaak Engelstalig en hebben jongeren ook vaak internationale vrienden of volgers. De term wordt voornamelijk gebruikt door Gen Z en met name door meiden.

Bron: Urban Dictionary

 

@earthtoalix Embrace your inner villain 😈 #villaineracomingsoon #chillinlikevillains #villainera?? #peoplepleaserthings #healthyboundariesmatter ♬ original sound – Alix the Energy Healer

Het voordeel van era’s is dat het niet één concept is waar jongeren zich aan conformeren. Het is volledig zelf in te vullen en sluit daarom goed aan bij de belevingswereld van jongeren. Jongeren voelen zich gezien door deze trend en het helpt ze om hun eigen problemen te begrijpen en te relativeren. Het gebruiken van era’s helpt jongeren bovendien bepaalde periodes in hun leven en de bijbehorende emoties te categoriseren. Een nieuwe era kan een teken zijn van groei. Het is als het ware een vorm van reflectie. Een voorbeeld: de ‘villain era’ houdt in dat iemand die normaal geen grenzen aan durft te geven eindelijk voor zichzelf opkomt. In zo’n geval zien jongeren dat anderen dit doen online en helpt het hen om hier zelf ook mee aan de slag te gaan. De term houdt hen als het ware een spiegel voor en kan helpen bij persoonlijke groei.

Al is dit niet de enige manier waarop jongeren era gebruiken. Soms gebruiken ze het juist op een ironische, sarcastische of humoristische manier. ‘Messy era’ betekent bijvoorbeeld dat iemand heel rommelig is of moeite heeft met diens kamer schoonhouden. Dit is niet per se iets positiefs, maar wordt door het gebruik van de term era wel omgebogen naar iets herkenbaars en grappigs. Humor heeft vaak een relativerende functie; het haalt in die zin de negatieve lading weg. Dus die vieze kamer is eigenlijk niet zo heel erg, want je bent toch in je ‘messy era’.

 

@mamaa.arii #ContigoPartner Contigo will definitely pass the spill test no matter what! @gocontigo #CountOnContigo ♬ original sound – ARI 🧜🏾‍♀️

Maar het is ook een vorm van identificatie. Als je in een bepaalde era zit hoor je ook bij een bepaalde groep. Jongeren in hun ‘granny era’ delen bijvoorbeeld bepaalde kenmerken zoals handwerkhobby’s of ze gaan vroeg naar bed. In die zin vinden jongeren met de term ook een community waar zij zich bij aan kunnen sluiten. Erbij horen en je kunnen identificeren met anderen is voor jongeren heel belangrijk. Dit heeft te maken met het puberbrein en de ontwikkeling daarvan. Het jongerenbrein is nog volop in ontwikkeling, maar dat gaat niet overal even snel. Het emotionele brein loopt voor op het rationele brein, waardoor bepaalde aspecten zoals identificatie en erbij horen grotere prioriteit hebben dan bijvoorbeeld letten op je schermtijd. De era’s trend geeft jongeren een kans om deze behoeftes te vervullen.

Meest populaire era’s

Wat zijn dan de meest populaire era’s? Omdat de era’s zo persoonlijk zijn, zijn er duizenden era’s te vinden online. Er zijn daarom niet echt era’s die eruit springen als populairste of meest gebruikte. Afhankelijk van de hobby’s van jongeren, hoor je sommige era’s misschien vaker voorbijkomen. Zo zijn er veel jongeren die sporten dus kom jij ‘fitgirl era’ misschien sneller tegen dan ‘granny Andere voorbeelden van veelgebruikte era’s zijn:

  • Healing era
  • Self love era
  • Villain era
  • Barbie era
  • Gaming era
  • Slut era
  • Reading era
  • Messy era

Meer era content

@madiarries Peaceful life 🕊️ #peacfullife #quietgirlera #quietgirlaesthetic #asthetic #aesthetics #sweaters #foryoupage #foryou #pourtoi #viral #trending ♬ original sound – sophie🤠

@henripurnell Sent this to someone who gotta know #crochet #crochetersoftiktok ♬ original sound – Kagan Dunlap

@sarahinthecity Currently making this my personality #inmyera #myera #fitnessera #healthera #wellnessera #workoutmotivation #fitnesstok #healthtok #fitnesschallenge #fitness #health #wellness #healthandwellness ♬ Pretty Girl Era – LU KALA

@estellevandenelst Call me a timmervrouw #fy #fyp ♬ IT GIRL – aliyahsinterlude

Kortom, je leven indelen in era’s heeft een categoriserend, relativerend en verbindend effect. Jongeren gebruiken de term om zichzelf een houding te geven, om zichzelf minder serieus te nemen, maar ook om zich met elkaar te kunnen identificeren. In welke era bevind jij je momenteel?

Meer lezen over jongerentaal? Check ook ons artikel over afkortingen.

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.