Wat is dat toch met al die afko’s?

Sjanne de Haan
17 november 2022

Afko’s? Afko’s? Misschien denk je bij het lezen van dit woord “wat heb ik nu weer gemist?”. Afko’s is de afkorting van het woord afkortingen en ze zijn ontzettend populair in het taalgebruik van jongeren. In dit artikel gaan we in op het fenomeen afkortingen onder jongeren en geven we je een overzicht met betekenissen van de verschillende afkortingen die momenteel erg populair zijn.

Jongeren en afkortingen

Afkortingen in taalgebruik zijn van alle tijden, en het digitale tijdperk heeft veel nieuwe afkortingen verspreid. Termen als “OMG” en “LY” en “BVO” zijn je vast niet vreemd. Doordat we veel gebruik maken van onze smartphones en daardoor vaker digitaal met elkaar communiceren worden afkortingen steeds populairder. Het moet allemaal snel, snel, snel! Ook de coronapandemie leverde nieuwe afko’s op. 

Waarom afkortingen?

Jongeren willen zich onderscheiden van andere (oudere) groepen mensen, maar ze willen ook bij elkaar horen. Dit sluit aan bij de adolescentie waarin zij zich bevinden. Een fase waarbij ze hun persoonlijkheid aan het ontwikkelen zijn. Dat doen zij bijvoorbeeld door dezelfde kledingmerken te dragen, muziek te luisteren en dus ook door hetzelfde taalgebruik te gebruiken. Hier zijn deze afkortingen een mooi voorbeeld van! 

Mocht je meer willen weten over de verschillende fases in adolescentie van jongeren overweeg dan eens onze online basisopleiding jongeren als doelgroep.

Nieuwe manier van afkorten

Heb jij vandaag een “lawa” of ” kowa” gedaan in je lunchpauze?*

Afkortingen, persconferentie en studiefinanciering. Jongeren hebben geen tijd om deze termen helemaal uit te typen op Whatsapp, Snapchat (snap) of Instagram (insta)… Daarom korten ze het af tot: “Afko”, “Persco” en “Stufi”. Ze gebruiken als het ware de eerste paar letters van de lettergrepen en zo ontstaat er een nieuwe afkorting. Misschien kun jij nu beter het taalgebruik van jongeren ontrafelen!

Naast deze manier van afkorten wordt er ook nog afgekort op basis van de eerste letters van woorden. Zo betekent PVL probleem voor later. 

De haarclip van Marie Claire

afko-afkortingen-jongeren-haarclip van marie claire

Bron: Instagram Haarclip van Marie Claire

Afko’s zijn vooral erg populair onder studerende meiden. Zij maken er een hele sport van om zoveel mogelijk nieuwe afko’s te bedenken. Sterker nog, de meeste afko’s komen uit de koker of verschijnen op het Instagram account van Lot Mulder, beter bekend als de haarclip van Marie Claire. “Lot woont samen met haar vriendin in Amsterdam-West, waar ze haar inspiratie opdoet op de terrassen tussen haar mede-MC’s”. Het Instagram-account is een parodie op Lot zelf en andere studerende meiden (die vaak ook allemaal dezelfde haarclip dragen)…

Sommige meiden vinden het ook erg vermakelijk om zoveel mogelijk afko’s in één uitspraak te gebruiken. Hieronder een voorbeeld:

Echt zo ari, gisteren bij de afstubo van Clair vielen de esma’s zo slecht. Echt termi gegaan.*

Zoals bij elke trend maakt deze zijn weg naar een groter publiek en nemen andere leeftijdsgenoten en sommige ouders en docenten van jongeren ook al bepaalde termen over. 

Afko Wobo

Voor veel taalgebruik van jongeren wenden wij ons tot urban dictionary. Echter, dit woordenboek bevat vooral Engelse slang. Gelukkig is daar het afkortingen woordenboek, zowel in een papieren als een online versie.

We hadden het zojuist al even over de haarclip van Marie Claire. Dit Instagram account werd tijdens de pandemie ontzettend populair en het aantal volgers neemt nog steeds toe (110k). Inmiddels is initiator Lot Mulder een scheurkalender, Best Social Award en boekendeal verder en licht het Afko Wobo in de schappen in de boekenwinkels. 

Ook is er een Afko Wobo online waar je veel worden kan op zoeken. 

Overzicht met betekenissen van afko’s

Hieronder een overzicht van onze favoriete afkortingen en betekenissen van woorden die jullie nog van ons tegoed hadden*. Voor meer betekenissen verwijzen we jullie graag naar het Afko Wobo en het Instagram account van de haarclip van Marie Claire. 

 • Ari- a-relaxed
 • Afstubo – Afstudeerborrel
 • Esma – Espresso Martini
 • Hila – Hilarisch
 • HDFP – Heerlie de fucking peerlie
 • Infla – Inflatie
 • Kowa – Korte wandeling
 • Lawa – Lange wandeling
 • Pakoepla – Pannekoekenplant
 • Satispro – Satisfier pro
 • Stuko – Studentikoos
 • Termi – Terminaal
 • Quarrel – Quarantine scharrel
 • ojbv

Bronnen:
NPO Radio 1
BNN Vara
Afko Wobo

Leer jongeren beter begrijpen en bereiken!

Er zijn in Nederland zo’n 3 miljoen jongeren tussen de 10 en 25 jaar. Welke jongeren vormen jouw jonge doelgroep? In de eerste cursus van de Youngworks Online Academy genaamd Basisopleiding Jongeren als doelgroep ga je deze vraag vanuit de belevingswereld van jongeren beantwoorden

– Met de opgedane kennis ga je jouw jonge doelgroep nog beter begrijpen.
– We bieden input en opdrachten die je helpen bij het reflecteren op jouw strategie en aanpak richting jongeren.
– Je ontwikkelt nieuwe ideeën en invalshoeken om jongeren nog beter te bereiken.

NIEUW: Youngworks online academy voor professionals