Wat is adulting?

Sjanne de Haan
10 oktober 2022

Misschien heb je ze weleens voorbij zien komen op social media, memes met de hashtag ‘adulting’. In dit artikel gaan we verder in op deze hashtag. Want adulting zegt ontzettend veel over een grote groep jongvolwassenen: de emerging adults.

Adolescentie

De adolescentie is de levensfase tussen iemands kindertijd en volwassenheid, en heeft fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve aspecten. Exacte leeftijdsaanduidingen verschillen, wij gaan uit van de fase tussen iemands 10e en 22e jaar. In die periode doorloopt een persoon verschillende fases van adolescentie:

 • Vroege adolescentie (10 tot 13 jaar)
 • Midden adolescentie (14 tot 17 jaar)
 • Late adolescentie (18 tot 23 jaar)

In 2000 voegde de psycholoog Jeffrey Arnett een nieuwe term toe aan dit rijtje: ‘emerging adults’. Daarmee doelde hij op het fenomeen dat in westerse samenlevingen jonge mensen het ‘volwassen worden’ uitstellen. Onder invloed van verschillende factoren stellen jongeren belangrijke beslissingen en ontwikkelingen om zich te settelen uit. Ga maar na: het is niet meer vanzelfsprekend om een vaste baan, een vaste relatie of laat staan een koophuis te hebben voor je 30e levensjaar.

Verschillende onderzoeken en cijfers van het CBS ondersteunen deze nieuwe fase voor volwassenheid ook in Nederland. Hoewel een persoon biologisch gezien dus wel volwassen is (zie bovenstaande levensfases), wordt deze door een veranderende maatschappij tegengehouden om bepaalde ontwikkelingen te ervaren. Gelukkig zijn deze emerging adults zich daarvan bewust en delen ze dit dan ook op ironische manier op social media, #adulting!

Wil je meer leren over de verschillende fases van adolescentie? Overweeg onze online cursus Basisopleiding Jongeren als Doelgroep!

Adulting

Oudere generaties zeggen vaak: “geniet ervan, dit is de tijd van je leven”, maar ook “vroeger was alles beter”. En misschien is dat wel een beetje zo. Het is niet meer zo gemakkelijk als vroeger om je te settelen door bijvoorbeeld de huidige huizenmarkt, applicaties als Tinder en flexibele contracten. Daarbij heeft de huidige generatie, millennials, ook last van FOMO, fear of missing out. FOMO zorgt er voor dat ze zich moeilijk aan iets kunnen committeren en uitstelgedrag vertonen. Kortom: de veranderende maatschappij werkt niet mee en zelf hebben ze ook niet zo’n zin om het volwassen leven te omarmen. Resultaat: ironische memes op social media kanalen met #adulting. 

Millennials hebben overigens ook bovengemiddeld veel te maken met burn-outs en andere stressgerelateerde klachten, ook al zijn zij opgegroeid in tijden van hoge welvaart en hebben hun ouders hen altijd aangemoedigd met ideeën als ’the sky is the limit’. Andere populaire hashtags onder millennials zijn:

 • #selfcaresunday
 • #sorrynotsorry
 • #fomo
 • #fml #wtf
 • #yolo
 • #tbt
 • #blessed
 • #nailedit

Voorbeelden van memes met de hashtag adulting

meme over adulting slapen   meme adulting bugs bunny meme adulting huilen meme adulting dishwasher meme adulting icecoffee meme adulting friendship meme adulting leonardo meme adulting grafiek