“Hey man wat had jij voor Nederlands? 6,5! Lekker pik.” Zo ging het gesprek tussen mijn broertje en zijn vrienden op Discord, een online chatplatform ontstaan uit de gaming-industrie waar jongeren met elkaar praten, muziek luisteren en gamen. Ik dook in de wereld van Discord om twee vragen te kunnen beantwoorden: Hoe werkt het? En waarom gebruiken jongeren het?
Discord is een onlineplatform met wereldwijd 14.000.000 gebruikers en is ontstaan uit de behoefte om direct te kunnen praten met je medegamers tijdens het gamen, bijvoorbeeld om strategieën door te nemen of gewoon elkaar gezelschap te houden. Het idee is heel simpel: Je downloadt de app of opent Discord in je browser. Je start zelf een chat of wordt onderdeel van een chat, en vanaf dat moment kan je Discord gebruiken om samen met je medegamers te bellen en te chatten.
De interface van Discord
Streamers en hun fans verbinden
Het platform wordt vooral veel gebruikt als de connectie tussen gamende YouTubers en Twitchstreamers en hun fans. De chatfuncties van de platformen zoals YouTube en Twitch waar deze streamers actief op zijn, bieden minder features dan Discord. Het medium biedt bijvoorbeeld de optie om eigen codering toe te voegen, zodat jouw chat persoonlijker wordt. Of je kunt geld doneren aan een streamer. Dit is voor streamers belangrijk omdat YouTube en Twitch enorm scherpe richtlijnen kennen waar streamers lang niet altijd aan kunnen voldoen. Denk aan het vertonen van een oorlogsgame waarin een hakenkruis voorbijkomt. Om die reden belanden advertentie-inkomsten vanuit video’s veel minder bij gamers dan bij reguliere influencers. Om toch van het content maken te kunnen leven zijn Discord en Patreon er, waar streamers fans vragen geld te doneren. Zo kan de streamer blijven doen waar hij gelukkig van wordt – het streamen van zijn favoriete games – en kunnen de fans hen blijven volgen.
Mart over Discord
Handige tool dus. We zijn benieuwd hoe Nederlandse jongeren Discord gebruiken en vroegen aan Mart (16 jaar) hoe hij het platform gebruikt. “Vrienden van mij gebruikten het als een soort skype tijdens het gamen. Daardoor ben ik het ook gaan gebruiken tijdens het gamen met vrienden op de pc. Ik gebruik het als een soort skype voor tijdens het gamen, het is alleen veel handiger dan skype en zonder camera.”
Maar het blijft niet alleen bij gamen. Volgens Mart wordt er ook over andere dingen gesproken: “We praten vooral over games en over andere dingen. Zo hadden we bijvoorbeeld een toetsweek en gingen we samen leren in de chat.”
We willen ook graag weten wat voor Mart de coolste feature is. “De coolste feature is wel dat je muziek kan afspelen vanuit de app, voor iedereen die op dat moment in de chat aanwezig is. Nooit meer het lawaai van harde muziek op de achtergrond, maar in plaats daarvan gezamenlijk door ieder zijn koptelefoon op je eigen volume.”
Zo’n slim platform, zit je daar dan altijd op en is Discord dan de nieuwe Skype? Dat wilde Mart nog niet zeggen, maar potentie heeft het zeker volgens hem: “Voor mij is het gebruik sporadisch. Ik gebruik Discord alleen als ik op mijn pc game en dit doe ik niet vaak, zeker niet dagelijks. Het ligt er maar net aan hoelang ik met bepaalde vrienden blijf gamen. Maar qua kwaliteit is het een blijvertje.”