Wat is een boomer?

Sjanne de Haan
19 mei 2022

In 2019 werd het woord ‘Boomer’ verkozen tot Woord van het Jaar. Inmiddels is het woord opgenomen in de dikke Van Dale maar wat betekent het eigenlijk en moet je je zorgen maken als je wordt uitgemaakt voor boomer? In dit artikel kun je lezen wat het verschil is tussen een boomer en een babyboomer en wat de term betekent voor jongeren.

Babyboomer

De term babyboomer wordt gebruikt om een bepaalde generatie (demografisch kenmerk) aan te duiden. Kort na de Tweede Wereldoorlog waren West-Europese landen en de Verenigde Staten in een staat van euforie. Dit zorgde ervoor dat veel mensen een gezin gingen stichtten, vooral in 1946 en 1947, maar ook in de twintig jaar na het eind van de Tweede Wereldoorlog was het geboortecijfer hoger dan de periode ervoor en erna.

Enkele kenmerken van een babyboomer:

 • – Geboren tussen 1941 en 1955

 • – Groeide op in de naoorlogse opbouwperiode (ongekende welvaartsstijging)

 • – Bracht veel maatschappelijke vernieuwing (zelfontplooiing en vrije moraal)

 • Maakte als jongeren mee:

  • – De seksuele revolutie

  • – Hippiebeweging, flowerpower

  • – Ontzuiling en ontkerkelijking

  • – Dienstplichtweigering

  • – Toename van progressieve partijen

Babyboomer op de werkvloer

Deze generatie is inmiddels grotendeels met pensioen. Qua werkattitude kenmerkt deze groep zich door waarden als:

 • – Structuur

 • – Controle

 • – Risicobeheersing

 • – Top-down

 • – Hiërarchie en bureaucratie

 • – Statusgevoelig

De gevolgen van de babyboom zijn nog steeds voelbaar en heeft grote gevolgen voor de samenstelling van de bevolking. Er is sprake van vergrijzing wat grote druk geeft op de AOW, de huizenmarkt, pensioenfondsen en zorginstellingen. Ook krijgen babyboomers wereldwijd steeds vaker de schuld van klimaatverandering van jongere generaties. In 2019 ging de term ‘Ok boomer’ viraal.

Meer weten over generaties, lees onze uitgebreide generatietijdlijn.

Boomer

In de inleiding van dit artikel kon je al lezen dat het woord inmiddels is opgenomen in de Dikke van Dale. Hieronder de definitie uit de Dikke van Dale:

Boomer – (jongerentaal) persoon, met name van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden;
= fossiel

Inmiddels is Boomer een veelgebruikte term en gebruiken voornamelijk jongeren het als een scheldwoord. Zo maken leeftijdsgenoten elkaar ook uit voor Boomer wanneer een van hen bijvoorbeeld een conservatieve gedachte deelt. Het woord wordt onder jongeren misschien wel net zoveel gebruikt als een bekender scheldwoord als ‘sukkel’.

Herkomst Boomer

Het is een discussie die online nog steeds gaande is: wie gebruikte als eerste de term ‘ok boomer’? Men denkt dat de term zijn herkomst heeft op fora als 4chan of Reddit. Wat we wel weten is dat de term viral ging in 2019, toen in het Nieuw-Zeelandse parlement de 25 jaar oude Chlöe Swabrink werd onderbroken door haar oudere collega terwijl zij een speech gaf over het klimaat.

Bovenstaande video ging viraal. Op social media kanalen werd veel gesproken over het fragment, maar ook maakten veel jongeren memes waarin zij ok, boomer-situaties met elkaar deelden. Dit was dan ook de reden dat boomer het tot Woord van het Jaar 2019 schopte.

Aanrader: Urban Dictionary

Urban Dictionary is een online woordenboek waar je definities van slang en internetjargon kan vinden. De website is ‘crowdsourced’, wat betekent dat mensen zelf definities kunnen aandragen. Urban Dictionary is een aanrader wanneer je met jongere doelgroepen te maken hebt en bepaalde terminologie (straattaal) hoort langskomen waar je meer over wilt weten.

De definities van boomer op urban dictionary luiden:

– A slang term for Baby Boomer, often used in a derogatory manner.

– I hate boomers, all they do is complain about young people and pretend like it’s not their fault

– the planet is dying!

 • – Grumpy old people. Born from 1946-1964.

  – That boomer needs to stop complaining about younger generations.

 • – The creepy old guy who watches you through the curtains. His catchphrase is GET OF MY

  LAWN

  Me: do you think he’s a boomer

  Boomer *yelling*: GET OF MY LAWN

 • Boomer is a word used in every situation regardless whether it fits its definition or the

  context of the sentence

  Alice: Dude, can you get the cheetos from the cabinet?

  Big Shaq: Ok Boomer

Boomer als reactie op wat er speelt in de wereld

Er is ontzettend veel aan de hand in de wereld. We zitten in de nasleep van een pandemie, de situatie tussen Rusland en Oekraïne is schrijnend, een nieuwe bestuurscultuur in de politiek laat op zich wachten, #metoo (TVOH gate), #blacklivesmatter, klimaatverandering…. Al deze situaties hebben impact op jongeren. Hoe zij het relativeren? Ok, boomer. Het lijkt een strijd tussen jonge en oudere generaties. Deze strijd wordt niet gewonnen als mensen die ‘oud’ denken geen ruimte willen maken voor mensen die ‘nieuw’ denken.

Babyboomer is de term die we gebruiken voor het duiden van een generatie. De term Boomer gaat niet zozeer om leeftijd, maar meer om een mindset. Daarmee lijkt de leus ‘je bent zo oud als je je voelt’ toch te kloppen. Wat vind jij? Ben jij een boomer?

 

ok boomer meme

 

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of wil je verkennen wat dit betekent voor jullie organisatie? Neem dan contact met ons op.