Wat is hustle cultuur?

Sjanne de Haan
7 februari 2023

Misschien heb je ze weleens langs zien komen op Instagram, Tiktok of YouTube: (jonge) mensen die je willen inspireren om hard te werken, veel geld te verdienen terwijl zij zelf achter een groot bureau of in een dure auto zitten, of in een tropisch resort verblijven. In dit artikel gaan we verder in op het fenomeen hustle cultuur. Wat betekenen hustlen en grinden, termen die ook jongeren in Nederland vaker gebruiken? En wat merken we van hustle cultuur in Nederland?

Wat is hustle cultuur?

Hustle betekent letterlijk drukte of gejaag. Het is gebaseerd op het idee dat succes enkel en alleen kan worden behaald door constant te werken, door constant druk te zijn. Ofwel door te ‘hustlen’.

Hustle cultuur speelt voornamelijk onder zelfstandigen, maar ook (jonge) mensen in loondienst kunnen er mee te maken hebben. Mensen die de hustle leefstijl (bewust en onbewust) naleven, zetten hun eigen behoeften en welzijn opzij om zich volledig te focussen op het behalen van hun (professionele) doelen.

Hustle cultuur wordt vaak geassocieerd met de start-up-cultuur, waarbij ondernemers en soms ook ambitieuze werknemers constant bezig zijn met het opbouwen van hun bedrijf – of het bedrijf waarvoor ze werken – en weinig tijd hebben voor andere activiteiten. Het idee is dat als je hard genoeg werkt en constant bezig bent, je uiteindelijk succes zult behalen. Lees: succes als in veel geld en aanzien. Financiële vrijheid. Nieuw is dat woorden als ‘hustle’ en ‘grind’ (waarover zo meer) ook populaire termen zijn geworden onder jongeren.

Hustle cultuur volgens Urban Dictionary

Urban Dictionary is een online woordenboek waar je definities van populair taalgebruik onder jongeren, zoals slang en internetjargon, kan vinden. De betekenis van ‘hustle culture’ volgens Urban Dictionary:

  • The glorification of working very long hours in hope of reaching one’s professional goals while having a disregard for their health, and relationships with loved ones.
  • Late nights and early mornings, that’s hustle culture.

Wat is het verschil Grind en Hustle cultuur?

Een term die we in deze context ook vaker zien is grinden en grind cultuur. Hustle cultuur en grind cultuur zijn beide gebaseerd op het idee dat succes kan worden behaald door constant hard te werken, door te ‘hustlen’ of te ‘grinden, maar er is wel een verschil. Grind cultuur richt zich op het behalen van professionele doelen, productief zijn en het opbouwen van een succesvolle carrière. Hustle cultuur richt zich daarentegen meer op het op efficiënte wijze behalen van financiële successen. Hoe kan ik in korte tijd zoveel mogelijk geld verdienen? Je kunt je afvragen of de grind en hustle cultuur niet al veel langer bestaan. Deze nieuwe buzzwoorden geven uiting aan een materialistische droomwereld, die veel jongeren nastreven, maar die slechts voor een selecte groep werkelijkheid wordt.

Rise and grind: hustle cultuur, hustle industrie en social media

Hoe dan ook: op de social mediakanalen komen veel grind en hustle influencers voorbij. Misschien kunnen we ze het beste vergelijken met de vele fitgirls en fitboys die laten zien hoe óók jij een strak lijf kunt bezitten. Hoe? Door hen en hun levenslessen nauwlettend te volgen. Achter de hustler wereld zit een vergelijkbaar verdienmodel met influencers en volgers die al dan niet gratis hun content volgen.

Een grotere ‘hustler’ kwam onlangs in opspraak door zijn vrouwonvriendelijk gedrag: Andrew Tate. Voormalig kickbokser Tate startte veel bedrijven, waaronder de Hustlers University. Een online platform waar je leert ‘hustlen’. Ondanks dat hij van social mediakanalen is verbannen heeft Tate nog steeds veel volgers, ook in Nederland. Tate werd eind december gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij mensenhandel.

Hustlers in Nederland?

Ook in Nederland komen jongeren met het gedachtegoed in aanraking. Tot irritatie voor sommigen, zoals de Instagram-post hieronder weergeeft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hoedan (@eohoedan)

Anderen zullen hier zeker ontvankelijk voor zijn. Zo weten we uit eigen onderzoek naar de houding van jongeren (12-24 jaar) tegenover ondernemerschap – Ondernemende Minds – dat één op de vier jongeren een sterk commerciële drive heeft. Deze groep staat overall positief tegenover ondernemen en eigen baas zijn. Verder zien we uit andere onderzoeken dat het aantal jonge ondernemers de laatste jaren flink stijgt. Ook Nederlandse jongeren volgen de Hustler University, als we deze review mogen geloven.

De cijfers: steeds meer jongeren (en vooral jongens) ondernemen

Onlangs verscheen er een artikel in het AD met opvallende cijfers van het CBS en de KVK.

  • Het aantal zelfstandig ondernemers steeg in het derde kwartaal van 2022 naar 1,2 miljoen.
  • Vooral in de sectoren zorg, techniek, commercie en ICT groeit het aantal ondernemers hard.
  • Vooral het aantal jonge ondernemers is sterk toegenomen. Uit KvK-cijfers blijkt dat het aantal ingeschreven ondernemers van 20 tot 24 jaar is gestegen van 32.523 op 1 januari 2018 naar 76.697 op 1 januari 2023, een stijging van 130%.
  • Uit een eerder artikel van het AD uit 2020 weten we dat voornamelijk jongens zijn gaan ondernemen; destijds sprak men over 80% jongens vs. 20% meiden.

Keerzijde van hustlen en grinden

Een keerzijde van hustle cultuur is het grote aantal  jonge mensen dat door burnout-klachten uitvalt op de arbeidsmarkt. De boodschap dat je er wel komt door hard te werken en alsmaar dóór te gaan, staakt haaks op het belang van ontspanning en afwisseling dat belangrijk is voor ieders mentale gezondheid.

Een andere mogelijke keerzijde is de invloed van Andrew Tate. Hij wordt gezien als dé ‘hustle’ influencer en is ook de naam als het gaat om Men’s Rights. Zijn uitspraken, complottheorieën en ook acties zijn voer voor polarisatie. Meer weten? Bekijk deze video van NOS stories.

Bronnen:
De Ondernemer
AD
Customerfirst

James over Hustle cultuur op de arbeidsmarkt in Nederland

Tijdens de trainingen Aan het werk met jong talent werk ik als trainer met veel verschillende organisaties. Ik werk met name met leidinggevenden, dit zijn teamleiders en/of afdelingsmanagers die jongeren aansturen en begeleiden. Het gedrag van jongeren van hard werken en tot het uiterste willen gaan, komt wel eens voorbij. De leidinggevenden begeleiden bijvoorbeeld een jonge medewerker die erg ambitieus is en dat ook aangeeft. Daar zijn werkgevers in het begin van onder de indruk. Maar dit kan een paar maanden later, wanneer deze medewerker constant nieuwe uitdagingen wil, ook tot irritatie leiden. Dan vindt men de jonge medewerker ongeduldig.

“Vroeger leerde je eerst het vak, voordat je over persoonlijke ontwikkeling praatte.”

Wanneer de verwachtingen van de jonge medewerker goed gemanaged worden, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Duidelijke afspraken over de persoonlijke ontwikkeling en loopbaan, geven de jonge medewerker duidelijkheid, overzicht en vertrouwen.

Vanuit het jongerenperspectief weten we (omdat we veel onderzoek doen hiernaar) dat jonge medewerkers van het bedrijf waar ze werken, echt verwachten (snel) te kunnen groeien. En dat een werkgever hen daarin stimuleert en faciliteert. Jongeren zijn zich ervan bewust dat ze in een werknemersmarkt zitten waarin werknemers het voor het zeggen hebben. Zodra zij het gevoel hebben dat zij zich niet verder kunnen ontwikkelen in de breedte of de diepte, gaan zij zich oriënteren op andere mogelijkheden binnen de sector. Of ze starten voor zichzelf.

Een ander zorgpunt rondom het zogenaamde hustlen is denk ik het toenemende aantal mentale problemen bij jonge medewerkers. Dit kan leiden tot kort- en langdurige uitval. Gelukkig is daar ook bij werkgevers steeds meer over bekend en in het beste geval proberen ze preventief te voorkomen dat jongeren vastlopen of in een burn-out terecht komen. Omdat jongeren vaak zelf niet doorhebben dat ze over hun eigen grens gaan of onvoldoende ontspanning krijgen en opladen, is het belangrijk dat hun omgeving alert is op signalen en jongeren hierbij ondersteunt en begeleidt.

ozaia den heijer wat is hustle cultuurOzaia, 18 jaar, mbo-student Media en vormgeving

Je bent ondernemer. Kun je daar mee over vertellen? Hoe ben je begonnen?

Ondernemer is een groot woord, ik doe af en toe weleens wat. Ik doe de opleiding grafische vormgeving en van mond tot mond krijg ik weleens een vraag die ik oppak: een video, flyer of logo bijvoorbeeld. Het is nog niet echt groot. Ik studeer Media en vormgeving aan de Gilde opleidingen in Roermond.

Ik wil straks voor mezelf beginnen. Ik heb geen zin om ‘bossed around’ te worden. Ik zit met een paar vrienden daar al over te fantaseren, samen iets beginnen. Meer als bijbaan in eerste instantie, maar het lijkt me wel ontzettend gaaf om hiervan te kunnen leven!

Ben je in loondienst geweest? Zou je ooit in loondienst willen en kunnen werken denk je?

Als er een bureau is waar de sfeer en de mensen chill zijn, dan heb ik daar geen moeite mee. Sfeer en werkomgeving zijn voor mij belangrijker dan salaris. Ik werk op dit moment bij de Kwantum. Ik heb het daar naar mijn zin. De sfeer en werkomgeving is daar goed.

Heb jij weleens over hustle cultuur gehoord? Wat is jouw definitie?

Ik heb zeker over hustle culture gehoord. Ik gebruik het woord vaak en heb ook gedacht dat ik een ‘hustler’ was. Hustle cultuur zoals dat bekend staat, die burnout culture, dat niet, maar ik werk wel graag hard voor iets waar ik voor sta. Ik vind het belangrijk dat de klant of eindverantwoordelijke blij is met wat ik oplever.

Ben jij aan het ‘hustlen’?

Misschien niet echt. Ik geloof wel dat hard werken loont, maar een goede werk/privé-balans vind ik ook belangrijk.

Wat vind je van hustle influencers?

Zijn dat van die jongens die 18 zijn en dan van die gesponsorde reels/youtube shorts maken? “Ik ben 18 en ik woon nu op Curaçao en dit is hoe dit kan!” Ik vind hun echt fucking irritant! Andrew Tate ken ik ook. Ik kijk heel veel YouTube-shorts en daar kwam ik heel vaak van die fragmenten uit interviews tegen. Ik concludeerde al vrij snel dat ik het een eikel vind. Dat is ook wel gebleken.

Snap je dat er jongeren gevoelig zijn voor dat soort filmpjes?

Ja dat snap ik. Als je gaat kijken naar de wereld waarin we nu leven en waar je allemaal geld voor nodig hebt, namelijk voor alles, dan klinkt ‘hustlen’ als een oplossing. Vooral als je student bent. Dan heb je alleen de avonden en het weekend om geld te verdienen. De baantjes van tegenwoordig betalen niet superveel, een minimumloon. Als je dan die 5 Lambo’s ziet die Andrew Tate heeft, dan wil je dat ook. Naast het geld lijkt het alsof deze mensen ook veel status en macht hebben.

Zijn het voornamelijk jongens?

Ja, ik denk het wel. Andrew Tate noemt zichzelf de Top G*. Er zijn veel jongens die hem volgen, hem willen zijn en dus ook hem en zijn video’s nadoen, zijn boodschap verder verspreiden. Uiteindelijk denk ik dat zij naast hustlen de Top G willen zijn. Dat element in de hustle culture vind ik heel naar; ik ben zelf zeker geen vrouwenhater.

* Top G staat voor Top Gangster. Deze term komt veel terug taalgebruik om je broeders (je vrienden) aan te spreken. De term zou ook de volgende betekenis hebben (bron: urban dictionairy): een persoon (man) die op alle gebieden bekwaam is. Andrew Tate wordt door zichzelf en door zijn volgers de ‘Top G’ genoemd. Toen Andrew werd gearresteerd ging de hashtag #freetopg viraal.

Is hustle cultuur gevaarlijk?

Ik denk niet dat hustle culture direct gevaarlijk is. Er zijn wel veel mensen die daarin trappen, maar ik hoop dat dat het er veel minder gaan zijn. Voor zo’n persoon zelf is het niet gezond om alleen bezig te zijn met geld verdienen en Top G te worden, je gaat mentaal kapot. Ook dat mensen human trafficing willen gaan doen, dat is een van de redenen dat Tate is opgepakt. Hij zette mensen in, expoiding noemen ze dat, mensen gebruiken voor hun geld. Lidmaatschappen verkopen bijvoorbeeld en daar dan niks voor teruggeven.

Ik vind wel dat je een beetje moet oppassen op jezelf en dat je niet alleen naar geld moet kijken. Kijk vooral in de spiegel. Zie dat je een cool mens bent die er mag zijn. Als ik om me heen kijk en op het internet en films enzo; steeds meer mensen hebben het idee door de media en Andrew Tate, dat mensen je meer mogen als je veel geld hebt. Terwijl voor mij en voor heel veel anderen persoonlijkheid veel belangrijker is. Jezelf zijn en spontaan en aardig zijn is belangrijker dan 200.000 euro op de bank. Ga kijken wat de wereld voor jou in petto heeft.

Meer over jongeren op de werkvloer

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Heb jij een arbeidsmarkt vraagstuk met jongeren? Neem dan contact met ons op.