cases

De stem van de student

Het Summa College vindt het belangrijk om studenten te horen over de behoeften, wensen en ideeën die zij hebben. Daarom neemt het Summa College verschillende initiatieven om te ontdekken hoe studenten het beste leren en hoe je als onderwijsinstelling deze inzichten naar de praktijk vertaalt.

Vraag
Aan Youngworks de opdracht om een dag te organiseren waar studenten op een interactieve manier worden uitgedaagd om concrete input te leveren voor het onderwijs van het Summa College voor de komende jaren.

Aanpak
Youngworks organiseert ‘De Stem van de Student’, een co-creatie dag waarin studenten hun ideeën delen voor een beter onderwijs. We begonnen met het verkennen van de ontwikkelingen die spelen rondom activerend onderwijs en maakten een selectie van vijf belangrijke thema’s: motivatie, flow, gepersonaliseerd leren, de beroepspraktijk, en zelfsturing.

Deze onderwerpen vormden de basis waarop we een co-creatie dag ontwikkelden en faciliteerden. Er namen ruim 80 studenten deel aan het evenement ‘De Stem van de Student’. In 10 subgroepen daagden we studenten uit om door middel van creatieve werkvormen (brainstormen, design thinking, energizers met LEGO etc.) zoveel mogelijk gedachten en ideeën te bedenken en te clusteren. Aan het eind pitchte iedere groep hun belangrijkste aandachtspunten aan een panel van docenten, teamleiders en de directie van het Summa.

Resultaten
In een interactieve presentatie deelde Youngworks de uitkomst van ‘De Stem van de Student’ aan 1.300 deelnemers tijdens het personeelscongres Summa Quest. Na het personeelscongres hebben we met docenten, ondersteunend personeel en teamleiders nog verder gewerkt aan hoe aanbevelingen en verbeterpunten in de praktijk gebracht kunnen worden.