cases

De zoektocht naar een Sustainable Hero met SSH

Vraag
Studentenhuisvester SSH rolt de komende jaren haar duurzaamheidsbeleid uit, dat bestaat uit diverse initiatieven en investeringen om de organisatie en haar panden CO2-neutraal te maken voor 2050. Daarbij is ook inspanning vanuit de bewoners noodzakelijk. Aan Youngworks is gevraagd om het duurzaamheidsbeleid onder de aandacht te brengen van de studenten, en duurzaam gedrag in huis te stimuleren.

Inzicht
De doelgroep bestaat uit studenten; jong en hoogopgeleid. Het belang van duurzaamheid en klimaat hoeft aan hen niet uitgelegd te worden. Toch is duurzaam gedrag niet de norm. In ons onderzoek ontdekten we steeds dezelfde drempels. Besparen lijkt te veel moeite; groene alternatieven te duur; het is allemaal ingewikkeld en men weet niet waar te beginnen. Samen met SSH besloten we deze drempels te verlagen.

Aanpak
Volgens SSH hoeft duurzaam doen helemaal niet moeilijk te zijn. Ze willen het daarom voor de doelgroep zo gemakkelijk mogelijk maken. Dat doen ze door zelf te investeren in het verduurzamen van de woningen, en groene alternatieven toegankelijker te maken.

Om de kleine beetjes deel te maken van een groter geheel, hebben we alle activiteiten van het duurzaamheidsbeleid samengebracht onder één label, SSH Duurzaam. Met eenduidigheid, daadkracht maar ook gemak in gedachten kwam daarbij de pay-off: Zo simpel is het.

Alle communicatie vanuit SSH Duurzaam is glashelder, maar gaat ook gepaard met studentikoze humor, want – laten we eerlijk zijn – het thema zelf trekt niet altijd de aandacht.

Al drie jaar realiseerden we campagnes om de activiteiten van SSH in beeld te brengen, en de bewoners te motiveren om te verduurzamen. Met komische posters, online gifjes en een verjaardagskalender.

2021
Waar de voorgaande jaren de campagnes op humorvolle manier duurzame tips gaven, besloten we dit jaar ver weg te blijven van het eventueel betuttelend overkomende belerende vingertje. Door de zwaar drukkende regels door Covid-19 moest de insteek van de campagne van dit jaar licht en begripvol zijn.

Doordat studenten vooral thuis veel tijd met elkaar doorbrachten, besloten we een kaartspel te ontwikkelen, waarin op luchtige wijze duurzaamheidstips met een knipoog werden gegeven: “Samen lossen ze een aanslag tegen het milieu op.”

The Search for the Sustainable Hero

 In een spel à la Cluedo ga je op zoek naar een lekkende kraan, de persoon die de tv een week op standby laat staan, een lamp die 24/7 brandt of degene die alsmaar de thermostaat op standje tropisch houdt. Op het spelbord zijn feitjes verwerkt als: een kraan die 1 druppel per seconde lekt, lekt 624.592.944 liter per maand. De QR-code op het spelbord verwijst naar een videoboodschap van de directeur van SSH die de studenten toesprak.

Uiteraard konden de studenten een lekkere prijs winnen, door een foto dat ze het spel aan het spelen zijn naar een nummer te Appen.