cases

JOGG zet met een door Youngworks ontwikkelde aanpak in op het belang van slaap

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een landelijke stichting die samen met gemeenten en partners streeft naar een gezonde omgeving voor kinderen en jongeren. Door middel van verschillende leefstijlthema’s zet JOGG in op een gezondere omgeving.

Een groeiend aantal kinderen en jongeren heeft slaapproblemen (om diverse redenen) en alleen al daarom is het een onderwerp dat volgens professionals de komende jaren aandacht verdient. Na een pilot van de aanpak op een aantal basisscholen is ‘Slaap’ het vijfde thema dat JOGG vanaf begin dit jaar landelijk agendeert en lokaal in gemeenten uitrolt.

Jasper Oomen (adviseur marketing en communicatie JOGG) : “In onze aanpak focussen we altijd op de omgeving van het kind. Hoe we die gezonder kunnen maken en wat daar de norm is als het gaat om eten, drinken en een gezonde leefstijl; of het aanzet tot meer bewegen; wat ze zien in de media en of er ook gezonder aanbod te vinden is in de lokale sportkantine en op school. Het thema ‘Slaap’ starten we met de eerste deelcampagne gericht op leerlingen van basisscholen, in de leeftijd van 8 – 12 jaar en hun ouders.”

Arco Bregman (Youngworks): “Kinderen en jongeren weten natuurlijk wel dat slapen goed voor je is. Tegelijkertijd is het opvallend dat weinig jongeren en ook hun ouders kennis hebben van de gevolgen van slecht slapen. Er zit een ‘gat’ tussen bewustzijn en handelen. Jongeren zijn dol op slapen en weten dat je het nodig hebt. Maar handelen er niet naar. Ze blijven te lang actief op hun mobiel. Entertainment, sociale connectie en status zijn de beloningen die het winnen van voldoende slaap.”

Youngworks ontwikkelde in overleg met de Hersenstichting een aanpak voor kinderen op basisscholen onder het thema ‘Slaap lekker’. Kinderen leren op hun niveau welke goede dingen slaap doet voor je lijf. Zo gaan ze een week hun eigen slapen ‘monitoren’. Dit doen ze onder andere met een slaapdagboekje met vragen.

Meer weten?
De materialen worden vooralsnog alleen in JOGG gemeenten verspreid. Heeft jouw school interesse in de Slaapweek? Neem dan contact op met je lokale JOGG-regisseur.