cases

JongerenOnderwijsraad, het jongerenpanel van de Onderwijsraad

Vraag
Goed onderwijs voor iedereen; dat vindt de Onderwijsraad belangrijk. De Onderwijsraad geeft advies aan de regering en aan de Eerste en Tweede Kamer over onderwijs in Nederland. Deze onafhankelijke raad bestaat al 100 jaar en bestaat uit tien leden.

Voor het eerst in zijn honderdjarig bestaan heeft de Onderwijsraad een eigen jongerenraad opgericht: de JongerenOnderwijsraad. Via deze raad willen de raadsleden regelmatig in gesprek met jongeren om te weten wat er bij hen leeft qua behoeftes, ideeën en wensen voor het onderwijs.

De Onderwijsraad vroeg Youngworks te ondersteunen bij de realisatie; specifiek bij de werving van deelnemers en het vormgeven en begeleiden van de bijeenkomsten.

Aanpak
Dat het idee van een JongerenOnderwijsraad op veel enthousiasme kon rekenen, merkten we toen we via social media een oproep plaatsten. In no time stroomden meer dan 100 reacties binnen, voor in totaal 18 plekken. Op basis van motivatie en spreiding qua o.a. regio en type onderwijs, stelden we een groep van 18 leerlingen en studenten samen, van 10 tot 22 jaar, van basisschool tot universiteit, van Groningen tot Maastricht.

Resultaat
30 oktober 2019 vond de eerste bijeenkomst van de JongerenOnderwijsraad plaats. We spraken met de leerlingen en studenten over Vrijheid van onderwijs en over verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs. Het was een energieke bijeenkomst die veel zicht gaf op de beleving van leerlingen en studenten ten aanzien van deze onderwerpen.

Meisje (14): ‘Ik zit op een openbare school omdat ik het belangrijk vind om op een school te zitten die een weerspiegeling van de samenleving is.’

Jongen (10): ‘Als we allemaal hetzelfde zouden zijn, zou er niets aan zijn.’

Meer weten?
Neem contact met ons op!