cases

Studentenhuisvesting verduurzamen

Vraag en aanleiding: Duurzaamheidsbeleid onder de aandacht brengen van jonge bewoners

Studentenhuisvester SSH rolt de komende jaren haar duurzaamheidsbeleid uit, dat bestaat uit diverse initiatieven en investeringen om de organisatie en haar panden CO2-neutraal te maken voor 2050. Daarbij is ook inspanning vanuit de bewoners noodzakelijk om succesvol te verduurzamen. Aan Youngworks is gevraagd om het duurzaamheidsbeleid onder de aandacht te brengen van de bewoners, en duurzaam gedrag in huis te stimuleren.

Inzicht: Het belang van duurzaamheid hoeft niet uitgelegd te worden maar duurzaam gedrag is niet de norm

De doelgroep bestaat uit studenten; jong en hoogopgeleid. Het belang van duurzaamheid en klimaat hoeft aan hen niet uitgelegd te worden. Toch is duurzaam gedrag niet de norm. In ons onderzoek ontdekten we steeds dezelfde drempels. Besparen lijkt te veel moeite; groene alternatieven te duur; het is allemaal ingewikkeld en men weet niet waar te beginnen. Samen met SSH besloten we deze drempels te verlagen.

Aanpak: Een label genaamd SSH Duurzaam

Volgens SSH hoeft duurzaam doen helemaal niet moeilijk te zijn. Ze willen het daarom voor de doelgroep zo gemakkelijk mogelijk maken. Dat doen ze door zelf te investeren in het verduurzamen van de woningen, en groene alternatieven toegankelijker te maken.

Om de kleine beetjes deel te maken van een groter geheel, hebben we alle activiteiten van het duurzaamheidsbeleid samengebracht onder één label, SSH Duurzaam. Met eenduidigheid, daadkracht maar ook gemak in gedachten kwam daarbij de pay-off: Zo simpel is het.

Alle communicatie vanuit SSH Duurzaam is glashelder, maar gaat ook gepaard met studentikoze humor, want – laten we eerlijk zijn – het thema zelf trekt niet altijd de aandacht.

We lanceerden SSH Duurzaam met een postercampagne, met komische posters die de groene ambities onder de aandacht brengen. Onder dit label blijven de komende jaren campagnes ontwikkeld worden, om de activiteiten in beeld te brengen en de bewoners te motiveren om te verduurzamen.