Jongeren en duurzaamheid

Hoe jongeren de weg naar een duurzame samenleving versnellen

opgroeien terwijl de wereld in brand staat yvonne van sark klimaat jongeren toekomst

Te combineren met de volgende cursus

Hoe is het voor jongeren om volwassen te worden in deze tijd? Stel je voor: je bent de wereld, en jouw plek in die wereld, net aan het verkennen. En dan ontdek je dat wetenschappers het eens zijn over het feit dat grote delen van de planeet onleefbaar worden. Dat het aantal planten- en dierensoorten achteruit dendert.

En er is geen plan(eet) B.

Jongeren voelen zich vaak machteloos tegenover deze thema. Maar ze spelen tegelijk een cruciale rol in de transitie naar een duurzamere toekomst. Hoe kan die rol eruit zien? En waarom zijn ze zo belangrijk? In onze inspiratiesessie gaan we hier dieper op in.

Wat kun je verwachten?

Tijdens een interactieve sessie neemt auteur Yvonne van Sark je mee in een verhaal over klimaatverandering en duurzaamheid. Je leert hoe jongeren over deze thema’s denken. En we belichten waarom juist jongeren een unieke rol kunnen spelen in de overgang, ofwel de transitie naar een duurzame toekomst. Waar zit hun verandermacht? En op wat voor manieren kunnen jongeren die invloed aanwenden?

Je krijgt inspiratie en suggesties hoe jij zelf kunt samenwerken met jongeren op dit thema.

Varianten binnen contexten

Desgewenst kunnen we de inhoud verder toespitsen op bijvoorbeeld de setting van bijvoorbeeld onderwijs of arbeidsmarkt.

Waarom deze sessie?

Wat doet dit met jongeren? Wij zien een tweedeling: een groeiende groep jongeren maakt zich zorgen, zoekt handelingsperspectief en laat van zich horen; als bewuste consument, als activist, of betrokken werknemer.
Jongeren denken zelf vaak dat ze weinig invloed hebben op klimaatverandering en duurzaamheid. Ze draaien immers nog niet aan de knoppen op belangrijke posities, maar komen zogezegd net kijken. Tegelijk zien we dat de stem van jonge mensen scherp doorklinkt in het debat over duurzaamheid. En dat is hard nodig. Want jongeren hebben relatief veel verandermacht: ze kunnen dingen bevragen en in beweging brengen.
Nederland kent veel jonge voorlopers die allang gestart zijn met impact maken. Als duurzame consument, als (toekomstig) professional, als activist of via de politiek. Hoe kunnen we van deze voorlopers leren? En hoe kunnen we ze oprecht betrekken?
Tegelijk is er ook een substantiële groep die vanuit beperkte kennis of interesse nog weinig urgentie ervaart. In beide gevallen geldt: jongeren gaan in hun leven volop te maken krijgen met klimaatverandering. Hoe bereiden we hen daarop voor? En: doen we wel genoeg?

Voor wie is deze inspiratiesessie?

Voor volwassenen die met een (groter) publiek geïnspireerd willen worden om jongeren te betrekken bij duurzaamheid. 

  • Beleidsmakers
  • Marketeers
  • Docenten
  • Ouders/verzorgers

Hoe lang duurt de sessie en wat kost het?

De sessie duurt 3 tot 5 kwartier en kost € 1.750 excl BTW en reiskosten.

Voor meer informatie en mogelijkheden vul onderstaand formulier in: