Puberbrein

Wat beweegt jongeren tussen hun 10e en 25e jaar?

jongeren

Te combineren met de volgende cursus

Nieuws over jongeren gaat vaak over excessen, uitzonderingen en incidenten. Hier zetten wijgraag een genuanceerd beeld van het alledaagse leven van gewone jongeren tegenover. Jongeren krijgen steeds meer vrijheden en verantwoordelijkheden, maar hun brein is pas op hun 25e volgroeid. Dit neurobiologische inzicht is de basis voor onze inspiratiesessies en workshops over het puberbrein.

Wat maken jongeren mee op weg van kindertijd tot volwassenheid? Hoe ontwikkelt hun brein zich tussen hun 10e en 25e? Wat zijn hierbij de verschillen tussen jongens en meisjes? Op basis van ons boek Puberbrein Binnenstebuiten laten we zien hoe je als ouder, opvoeder, begeleider, docent of organisatie jongeren het beste kunt begeleiden en stimuleren.

Boek Puberbrein binnenstebuiten

Wat kun je verwachten?

In deze sessie vertellen we je allereerst meer basiskennis over de ontwikkeling van het brein: Hoe verloopt de breinontwikkeling in grote lijnen? Welke belangrijke inzichten kunnen we opdoen uit al die hersenwetenschappelijke experimenten?

Met deze opgedane kennis gaan we meer alledaagse zaken verklaren. Waarom hebben jongeren moeite met plannen en structureren; en hoe kun je daarbij het beste ondersteunen? Waardoor raken jongeren sneller getriggerd? Hoe kun je als ouder, docent of coach jongeren het beste begeleiden, rekening houdend met al die inzichten? Wat zijn belangrijke do’s en don’ts?

Varianten binnen de contexten

Desgewenst kunnen we dieper inzoomen op thema’s als: leren en onderwijs of jongeren begeleiden.
Afhankelijk van doel en doelgroep zoomen we verder in met concrete tips en handvatten voor je communicatie met jongeren.

Waarom deze inspiratiesessie?

Alle jongeren maken een enorme ontwikkeling door tussen hun 10e en 25e levensjaar. Veel van hun gedrag en behoeften kunnen we beter begrijpen als we ons verdiepen in de ontwikkeling die hun brein in die fase doormaakt. Van overgevoeligheid voor prikkels tot meer moeite hebben met plannen en structureren. Het komt simpelweg door het puberbrein-in-ontwikkeling en dat proces duurt wel tot het 24e, 25e levensjaar.
Meer kennis van het puberbrein werkt verklarend en relativerend. Het geeft inzichten hoe we jongeren nog beter kunnen begrijpen en ondersteunen bij de vele uitdagingen die op hun pad komen.

Voor wie is deze inspiratiesessie?

Deze sessies voor (groter) publiek bieden we aan voor professionals die met jongeren werken, zoals:

  • Onderwijsprofessionals: docenten en mentoren/SLB’ers;
  • Praktijkopleiders en stagebegeleiders;
  • Zorgcoaches.

Hoe lang duurt de sessie en wat kost het?

De sessie duurt 3 tot 5 kwartier en kost € 1.750 excl BTW en reiskosten.

Voor meer informatie en mogelijkheden vul onderstaand formulier in: