Game ‘Ontdek MBO’ helpt vmbo’ers bij hun studiekeuze

Suzanne Dölle
20 september 2021

Een studie kiezen is lastig. In het bijzonder voor vmbo’ers. Zij zijn nog jong als ze een opleiding moeten kiezen en ze kennen maar een fractie van de vele mbo-beroepen. Daarom ontwikkelde KiesMBO de game ‘Ontdek MBO’ waarin jongeren spelenderwijs kennismaken met mbo-beroepen. KiesMBO vroeg ons om de game te testen onder jonge studiekiezers.

Vmbo’ers hebben een smalle focus op het mbo-beroepenveld
Uit onze (en andere) onderzoeken onder mbo-studiekiezers komt naar voren dat hun kennis van het mbo-beroepenveld beperkt is. Vaak kennen ze een paar stereotype mbo-beroepen – zoals kapper, kok, verpleegster, doktersassistent en sporttrainer – maar hebben ze geen idee wat er verder allemaal mogelijk is. Dat is ook een hele uitdaging want het mbo telt zo’n 182 opleidingen en maar liefst 766 mbo-beroepen.

Jongeren kiezen voor traditionele mannen- en vrouwenberoepen
Uit onderzoek van de Onderwijsraad blijkt bovendien dat jongeren nog altijd kiezen voor traditionele mannen- en vrouwenberoepen. Vergeleken met andere EU-landen is er in Nederland sprake van een sterk stereotiepe opleidings- en beroepskeuze. Dat komt voor een belangrijk deel door hun opvoeding en stereotiep lesmateriaal, zo blijkt uit dit onderzoek.

KiesMBO ontwikkelde de game ‘Ontdek MBO’
Dit bracht SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en de MBO Raad op het idee om een game te ontwikkelen als module binnen de studiekeuzeportal KiesMBO.nl. In de game maken jongeren op een speelse manier kennis met uiteenlopende mbo-beroepen. Digital agency DTT ontwikkelde de game die de naam ‘Ontdek MBO’ kreeg. De game is bedoeld als hulpmiddel voor jongeren die starten met loopbaanoriëntatie in de onderbouw van het praktijkonderwijs, vso vmbo en vmbo. 

“In de LOB-les moest ik een opdracht maken over mijn toekomstberoep, maar ik wist geen één beroep. Door deze game ben ik wel op ideeën gekomen.” (jongen, 15 jaar)

Youngworks voerde UX test uit om gebruikservaring te optimaliseren
KiesMBO vindt het belangrijk dat de game goed aansluit bij de gebruikersgroep en vroeg ons om een gebruikersacceptatietest uit te voeren van de betaversie van de game. Dat deden we onder 26 potentiële eindgebruikers: leerlingen in de onderbouw van het praktijkonderwijs, vso-vmbo en vmbo-bk en -gtl. Met als centrale vraag: Hoe spelen, ervaren, begrijpen en waarderen leerlingen deze game en wat zijn verbeterpunten? We hielden individuele online sessies van een uur met de jongeren. Enthousiast verkenden ze de game en gaven waardevolle én deskundige feedback op de demo. Dit leverde vele concrete aanknopingspunten op voor de optimalisatie van de game. DTT voerde de adviezen, tijdens de UX-testfase, door in de ontwerpen.

 “Wow dit is vet, met die tram. Ik heb nog een tip. Ze moeten in het menu een extra knop maken met je favoriete beroepen. Dan kan je beter onthouden wat je leuke beroepen vindt.” (jongen, 13 jaar)

Game is een eyeopener voor jongeren: “Ik wist niet dat er zoveel leuke mbo-beroepen zijn”
Uit de gebruikerstest komt naar voren dat jongeren het leuk vinden om de tram te besturen. Het ‘vraag en antwoord’ spel om beroepen te raden blijkt een goede opzet. Stap voor stap komen ze meer te weten over het beroep. Het prikkelt hun nieuwsgierigheid en vraagt weinig leeswerk. Dit is prettig voor de groep jongeren die minder taalvaardig is. Voor de meesten is het een eyeopener dat er zoveel beroepen zijn waar ze nog nooit van hebben gehoord en die ze best leuk vinden, zoals hoefsmid, interieuradviseur, grimeur, food specialist. Door de game Ontdek MBO wordt hun scope op het mbo-beroepenveld spelenderwijs aanzienlijk verbreed.

“Ik houd van tekenen en schilderen, maar ik wist niet dat je later ook iets met kleuren kan doen als beroep van kleurenadviseur.” (meisje, 13 jaar) 

Maak een ritje met de tram door MBO Stad en ontdek mbo
Hoe werkt de game? In de game bestuur je jouw tram door MBO Stad. De stad bestaat uit wijken met werkplekken als het theater, ziekenhuis, kantoorgebouw, manege en laboratorium. Onderweg stop je bij tramhaltes om inwoners in te laten stappen. Via een vraag en antwoord spel ontdek je het beroep van de inwoners. Heb je het goed geraden, dan breng je de inwoner naar zijn of haar werkplek. Zoals Ruby, ze werkt als dekvloerenlegger en moet naar haar werk in een woontoren aan de rand van de stad. Als je doorklikt, kom je via KiesMBO.nl meer te weten over de opleiding en het beroep. De game is individueel te spelen op school (tijdens les LOB) en thuis. Via de klassenmodule kunnen docenten en decanen met hun hele klas tegelijk virtueel rondrijden en inwoners naar hun werk brengen in MBO Stad.

“Het leukst vind ik de tram besturen, door de stad rijden en poppetjes ophalen en wegbrengen. De poppetjes zijn een beetje ‘cartoony’, net als in de Sims, dat is leuk.” (meisje, 14 jaar)

Meer weten over UX-onderzoek onder jongeren
Neem contact op met Suzanne@youngworks.nl

Meer lezen?
Eerder schreven we een artikel over KiesMBO.
Interview over onze bevindingen.