‘Generatie Z lijkt zo zelfstandig, maar is dat nog niet’

Youngworks
29 maart 2024

Onlangs werd James Smith geïnterviewd voor een artikel over Generatie Z op de werkvloer door Naomi van Esschoten van Zorgonderwijs Vernieuwers.

Het hele artikel kun je hier teruglezen. 

Ze zijn lui, snel beledigd en zitten de hele dag op hun telefoon. Zijn deze eigenschappen kenmerkend voor ‘generatie Z’? En is de kloof met de docent uit generatie X, Y of generatie Pragmatisch echt groter dan tussen eerdere generaties?

Generatie Z is de moeilijkste om mee te werken, komt naar voren uit een Amerikaans onderzoek onder managers en bedrijfsleiders. Maar liefst 74 procent van de werkgevers vindt deze generatie moeilijker om mee te werken dan andere generaties. ‘De redenen kan ik wel raden,’ lacht senior adviseur en trainer James Smith van Youngworks: ‘Ze zijn niet gemotiveerd, willen niet hard werken maar zijn wel enorm mondig. Terwijl veel werkgevers – en docenten – denken: ga eerst maar eens werken of wat presteren.’ Het ligt veel genuanceerder! Lees het hele artikel met meer reacties van James.

Meer weten?

Tijdens het congres Zorgonderwijsvernieuwers op 24 april 2024 belicht James Smith hoe je generatiegericht kunt werken met praktische kennis en tips. Bekijk het programma en ik meld mij aan voor dit congres.

Generatie Z op de werkvloer

Een nieuwe generatie jonge medewerkers stroomt in op de arbeidsmarkt: Generatie Z! Ben jij teamleider, manager, praktijkopleider of HR-professional en wil jij aan de slag met jouw vraagstukken met betrekking tot deze young professionals? Volg dan onze (online) cursus Generatie Z op de werkvloer, individueel: als e-learning in je eigen tijd en tempo, met je team in een hybride traject of met een spreker voor een groter publiek.

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.