‘In mijn tijd…’

Youngworks
6 mei 2024

Als er een markt is waar volop gemopperd wordt over de jongste generatie, dan is het wel de arbeidsmarkt: ze zijn lui, mondig en melden zich snel ziek. De huidige generatie jongeren heeft een andere visie wanneer het gaat om werken en dat leidt tot kansen, maar zeker ook tot fricties.

In de vele sessies die we vanuit Youngworks over Generatie Z en werk verzorgen, horen we regelmatig ergernissen over de jongste garde. ‘Ze willen hooguit 30 uur werken, maar wel genoeg geld om leuke dingen te doen.’ ‘Het werk moet de vrije tijd niet in de weg zitten.’ ‘Ze zijn niet gemotiveerd, geven bij de eerste tegenslag direct al op.’ Vaak volgt op zo’n verzuchting de uitspraak ‘In mijn tijd was dat anders…’

Lees hier de hele column van Yvonne.

Vijf generaties collega’s

Doordat werknemers later met pensioen gaan, werken in veel organisaties collega’s uit vijf generaties samen en, hoe mooi en divers dat ook klinkt, jonge medewerkers zeggen en doen dingen die 40- en 50-plussers ondenkbaar achtten toen zij als starter binnenkwamen. Ze willen snel groeien, verwachten gelijkwaardigheid in de omgang en de juiste werk-privébalans. Dit laatste bewaken ze zo streng dat teamleiders roosters soms maar moeilijk rondkrijgen.

Hoe uitdagend dat ook kan zijn voor leidinggevenden en directe collega’s: jonge mensen weerspiegelen nu eenmaal de tijdgeest en brengen daardoor andere normen en waarden in. Door digitalisering zijn ze gewend dat dingen snel en customized op hun behoeften worden aangepast. Ze zijn alerter op grensoverschrijdend gedrag en bovenal reflecteren ze het maakbaarheidsdenken waarmee ze zijn opgevoed: als individu mag je alle kanten op – als je maar gelukkig bent – en ben je zelf verantwoordelijk voor je succes.

Niet alleen een generatiekloof

Maar alleen vanuit generaties denken, geeft niet een volledig beeld. Zeker, jonge medewerkers maken deel uit van een andere generatie, maar tegelijk zijn ze ook gewoon jong en daar horen bepaalde kenmerken bij, zoals aansluiting willen vinden bij leeftijdgenoten, veel waarde hechten aan je eigen ontwikkeling en enorm onzeker kunnen zijn. Als we in trainingen mensen uitdagen om te reflecteren op zichzelf als jonge starter, valt er vaak een kwartje en zien ze ineens weer overeenkomsten tussen hun jongere zelf en de jonge starters van nu.

Lees hier de rest van het column van Yvonne.

Generatie Z op de werkvloer

Een nieuwe generatie jonge medewerkers stroomt in op de arbeidsmarkt: Generatie Z! Ben jij teamleider, manager, praktijkopleider of HR-professional en wil jij aan de slag met jouw vraagstukken met betrekking tot deze young professionals? Volg dan onze (online) cursus Generatie Z op de werkvloer, individueel: als e-learning in je eigen tijd en tempo, met je team in een hybride traject, of met een spreker voor een groter publiek.

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.