Internetsafari #3: Sludge Content

Sjanne de Haan
1 november 2023

Op Avontuur in de Digitale Wildernis

Het internet is een uitgestrekte en levendige wildernis waarin jongeren eindeloos kunnen communiceren, leren en verdwalen. Wat kijken jongeren online? Welke content is actueel? In deze nieuwe rubriek gaan we online op reis en delen jongeren ons belangrijke fenomenen en virals die je gezien móet hebben.

Deze keer neemt Emil (20 jaar) je mee op internetsafari, naar de wereld van Sludge Content.

Wat is Sludge Content?

Emil: ‘Sludge Content zijn video’s die je vooral op TikTok ziet waarbij verschillende video’s of audiostukjes bij elkaar zijn gezet. Het is een soort van nieuwe manier van satisfying content waarbij degene die het heeft gemaakt wel echt iets wil vertellen. Ik heb je ook een video gestuurd waarin het wordt uitgelegd.

@heyjustpostit Would you try the sludge content trend for your business? Thoughts? Share them below ⬇️ #sludgecontent #cakedecorating #startup #saas #socialmediamarketing #socialmediatips #socialmediamanagement #instagramtips #shortformcontent ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) – SUNNY HOOD STUDIO

‘Sludge Content werkt gewoon heel erg. Ik kan me echt goed focussen als er iets wordt verteld en er gelijktijdig beelden van Minecraft ofzo worden afgespeeld. Terwijl ik me normaal met lezen niet zo goed kan concentreren. Heel interessant dat het zo goed werkt. Mijn tijdlijn staat niet per se vol met Sludge Content, maar het komt wel regelmatig langs. Het TikTok-algoritme is heel erg gebaseerd op waar mensen langer naar kijken; dat wordt geboost.

@baseddgg Destiny schools Sneako in what it means to be an independent thinker #DGG #politics #debate #independent ♬ original sound – Based DGG

Ik heb het idee dat Sludge Content best wel anoniem is. Het zijn niet per se grote influencers die het maken. Het is eerder iemand die een breindodend verhaal van Reddit haalt en het met zo’n AI-stem laat inspreken en het dan combineert met Sludge beelden.

@d_andrew_g Family Guy Content #familyguy #familyguymemes #fyp #funny #content #sludge #shipost #quagmire #subwaysurfers #slime #satisfying #brickbreaker #minecraft #minecraftmemes ♬ original sound – D_Andrew_G

Zelf merk ik niet perse een duidelijke emotie bij het kijken, maar het ding met die filmpjes is dat het zo satisfying is. Oddly satisfying videos bestaan al meer dan 10 jaar; en dat wordt nu gecombineerd met TikTok. Het is gewoon fijn om naar te kijken. Alsof een deel van je brein ‘gesatisfied’ wordt. En dan is het niet dat je daarna superenthousiast of blij bent, maar het is gewoon even fijn. Zéker in de chaos van TikTok.

Bij veel content die ik kijk, zoals politieke debatten, ben je vooral aan het luisteren. Je ogen worden niet gestimuleerd. Als dan tegelijkertijd zo’n filmpje aanstaat, dan kun je én naar iets fijns kijken dat mentaal niet veel vraagt én tegelijkertijd goed luisteren.

Niet dat politieke partijen dit nou meteen moeten gaan doen. Dat zou heel onprofessioneel zijn, denk ik. Dan neem je jezelf niet serieus; je geeft bijna toe dat je zo saai bent dat je ondersteunende satisfying video nodig hebt. Sludge Content is nu ook wel een meme geworden. Het wordt als iets grappigs gezien.

Oddly satisfying 2.0: Sludge Content

‘Dit filmpje van een jongen op date is echt een meme geworden. Hij raakt de aandacht van zijn date kwijt en gebruikt een Sludge video om die terug te krijgen. Het is een guilty pleasure dingetje. Als het gaat om de spanningsboog van mensen is TikTok sowieso problematisch.

@kyletsomething id pay attention to my gf like she’s #southpark funny moments part 57 #subwaysurfers #dating ♬ original sound – KYLE!

De content zelf is vaak niet problematisch, maar steeds meer jongeren zijn zó aan hun telefoon gebonden dat ze contact maken in de echte wereld moeilijk vinden. Dát is wel problematisch. Er gaan meer dingen komen zoals dit, bijvoorbeeld die nieuwe Apple Vision Glasses. Dat zegt wel iets over waar wij als maatschappij heen gaan. Het wordt steeds geïsoleerder. Je wordt verleid door al die devices. En de online en de offline wereld staan hierdoor in sommige opzichten ver van elkaar af.

Maar ik vind het ook interessant. Misschien ga ik voor de gein eens zo’n Viral Sludge video maken, voor mijn studie bijvoorbeeld, want het kan wel heel anoniem.’

Reactie van Youngworks:

Yvonne van Sark van Youngworks:

‘We horen vaak van docenten dat de spanningsboog van jongeren steeds korter lijkt. Dat ze moeite hebben met lezen, of in de les snel afgeleid raken. Niet verwonderlijk, als je deze video’s bekijkt. TikTok en andere platforms zijn gewoon geniaal goed in het vangen en vasthouden van die aandacht. Ergens voelt die Sludge Content bijna saai of geestdodend, en tóch blijf je kijken. Misschien is het ook een uiting van escapisme: even lekker intunen op beelden die fijn zijn om naar te kijken en niets hoeven.

Maar goed, al deze content leidt ertoe dat jongeren nog meer tijd op hun devices doorbrengen, wat ten koste gaat van andere zaken. Misschien moeten we er voor educatieve doeleinden uit leren. Kun je literaire werken inspreken en combineren met Sludge video’s? Ik denk dat we dit soort combinaties nog veel meer gaan zien.‘

Eerdere edities van Internetsafari:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.