Jongeren en… Vinted

Mirthe Zonneveld
5 juni 2023

‘Draag je het niet? Verkoop het dan!’ Een slogan die goed lijkt te werken onder Nederlandse jongeren, want velen van hen kopen en verkopen tegenwoordig hun kleding op het tweedehands kledingplatform Vinted. Binnen enkele minuten zet je jouw oude kleding online en kunnen andere gebruikers deze artikelen overkopen. Een mooi extra zakcentje verdienen voor kleding die anders toch ergens achter in je kast ligt te verfrommelen, lijkt voor veel studenten een goed idee. Daarnaast kunnen ze er een ander blij mee maken én dragen ze ook nog eens bij aan het milieu. Wat maakt Vinted zo populair bij veel jongeren? We doken voor dit artikel in die vraag, delen feiten, en interviewen een fervente jonge Vinted-gebruiker. 

vinted de app

Vinted wordt steeds populairder onder jongeren

1,5 miljoen Nederlanders kopen minstens één keer per jaar tweedehands kleding via een online platform, blijkt uit onderzoek van No Ties. Generatie Z en millennials zijn dan ook niet weg te slaan van het platform Vinted. Je kunt er eindeloos tweedehandskleding vinden, door te scrollen door vele categorieën, andere accounts te volgen of door te zoeken op specifieke items en merken. Uit onderzoek van de Rijksoverheid in 2020 blijkt dat ‘Vinted’ dan ook na ‘geld verdienen’ het vaakst genoemd wordt wanneer aan mensen wordt gevraagd waar ze aan denken bij ‘kleding die je niet meer draagt verkopen’. Volgens dit onderzoek koopt bijna de helft van de 18- tot 25-jarigen tweedehands kleding. 14 procent van deze leeftijdsgroep koopt zelfs liever tweedehands dan nieuw.

Hoe verklaren we de populariteit van Vinted onder jongeren?

Vinted sluit aan bij het smalle budget van jongeren.

De eerste reden is logisch: jongeren gaan vaak nog naar school of studeren, waardoor ze minder financiële middelen hebben voor nieuwe kleding.

Op Vinted zijn de prijzen over het algemeen een stuk lager. Het kan een hoop schelen wanneer je een product vindt op Vinted dat normaal heel kostbaar is. Verkopers bepalen een richtprijs, maar je kunt ook een bod uitbrengen. Doordat het bod maximaal 40% korting mag bedragen en gebruikers maximaal vijf biedingen kunnen uitbrengen op een dag, blijven de biedingen toch nog serieus. Daarnaast betaal je bij Vinted niet om jouw artikelen te verkopen. 100% van het bedrag dat de verkoper vraagt ontvangt degene zelf. De verzend- en servicekosten worden doorberekend aan de koper.

De kleding is weliswaar goedkoper omdat het al eens is gedragen, maar veel kleding is in goede staat. Bij elk product is ook de staat van het artikel te vinden, waardoor je zelf een afweging kunt maken tussen de prijs en de kwaliteit.

Vinted is een duurzaam alternatief (echt?)

Vinted wordt ook wel genoemd als een voorbeeld van slow fashion. Dit is het tegenovergestelde van fast fashion waarbij kledingmerken zo veel en goedkoop mogelijk willen produceren, vaak ten koste van mens en milieu. Nu duurzaamheid een veelbesproken thema is en veel jongeren hun steentje willen bijdragen, lijkt tweedehands kleding een mooie eerste stap. Immers, door kleding te kopen die al is gedragen, neemt de vraag naar nieuwe kleding af waardoor er minder ‘nieuwe’ kleding hoeft te worden geproduceerd. Hierdoor zijn er minder grondstoffen, energie en water nodig en ontstaat ook minder afval. Tot slot, nog een pluspunt is dat je bedrijven die fast fashion produceren niet steunt met jouw aankoop.

Hoe groot de de gevolgen van fast fashion zijn voor onze planeet, kun je zien in de film ‘The True Cost’. Filmmaker Andrew Morgan reist de hele wereld over om de oorsprong van onze kleding te achterhalen.

Maar er zijn ook kritische geluiden; sommigen stellen de vraag of Vinted echt zo duurzaam is. De drempel om op Vinted te kopen is namelijk lager dan in een winkel, omdat het goedkoop is, goed voor het milieu en je het toch zó weer door kunt verkopen. Sommigen verkopen hun items die ze net een paar maanden hebben weer en kunnen daardoor weer een nieuw item kopen in de winkel. Als Vinted de drempel voor impulsaankopen verlaagt, blijven veel mensen enorm veel items kopen die ze niet écht nodig hebben. Verder zorgen de bezorgdiensten die de pakketjes rondrijden voor uitstoot. Je kunt ook van gebruikers uit Frankrijk en Spanje kopen, waardoor de afstanden die afgelegd moeten worden soms lang zijn.

Bekijk hier hoe Vinted zelf berekent hoe milieuvriendelijk hun concept is.

Vinted is verwoven met sociale media

Jongeren hebben het vaak druk met studie, werk en een sociaal leven. Komen ze dan nog wel aan shoppen toe? Dat maakt het zo fijn even tussendoor online te scrollen en te kijken naar nieuwe aanbevelingen. Vinted is zo eigenlijk een alternatief voor sociale media.

Maar ook Vinted kan verslavend werken. Op Vinted kun je gebruikers volgen, chatten over een item en je eigen pagina met foto en omschrijving opleuken. Je kunt ook mensen opzoeken en items van je vrienden bekijken. Ook influencers promoten hun Vinted kledingkast, waardoor je kleding kunt kopen van iemand die jij bewondert.

En op andere apps vind je bovendien veel over Vinted terug. Jongeren delen bijvoorbeeld op TikTok hun ervaringen met het gebruik van de app.

@julie.vandooren Altijd hetzelfde met vinted #vinted ♬ Powerful

Vinted helpt je in je zoektocht naar je identiteit

Het ruime aanbod van Vinted helpt ook bij de identiteitsontwikkeling van jongeren. Kleding helpt om te uiten wie je bent, of wie je wil zijn. Aan de ene kant willen jongeren zich graag onderdeel van een groep voelen; anderzijds willen ze uniek en onderscheidend zijn. Kleding is in die zoektocht een belangrijk middel. Je koopt dezelfde merkkleding als je vrienden om je verbonden te voelen; tegelijk wil niemand de ander exact kopiëren.

Op Vinted zijn ook veel vintage items te vinden die voor jongeren vaak authentiek overkomen. Door dit soort kleding te dragen, kunnen ze zich juist onderscheiden van hun peers. Inez (17), geïnterviewde in het boek ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ van Yvonne van Sark bevestigt dit: “Online, op Vinted of Marktplaats, is zoveel mooie kleding. Meestal vind ik het nog leuker, omdat het unieker is.” En door het met elkaar over dit soort vondsten te hebben, wordt het gebruik van de app verder gestimuleerd.

Meer kijken?

De makers van Zondag met Lubach namen de herkomst van onze kleding onder de loep. Is het wel zo makkelijk te achterhalen hoe en waar dat wordt geproduceerd? En weten de bedrijven dat zelf eigenlijk wel?

In een andere aflevering van Zondag met Lubach komt overconsumptie aan bod. Hoeveel kopen we daadwerkelijk? En hoe worden we gestimuleerd tot dit gedrag?

Dit artikel is geschreven door Mirthe Zonneveld. 

Bronnen
NOS
No Ties 
Red Pers 
Rijksoverheid
RTL Nieuws 

Sascha, 21 jaar, studente communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

Je gebruikt zelf Vinted. Wat zijn jouw ervaringen met het (ver)kopen van kleding via dit platform? 

Mijn ervaringen met Vinted zijn over het algemeen goed. Het werkt soepel. De app is makkelijk en gebruiksvriendelijk. Alleen als er wel iets fout gaat bij het kopen van een product, duurt het lang voordat je je geld terugkrijgt. Laatst had een verkoper mij een product verstuurd, maar twee maten te groot. Toen heb ik de bestelling geretourneerd, maar doordat de verkoper het niet op tijd afhaalde bij het pakketpunt, kreeg ik het weer naar mijn huis gestuurd. Daarna kreeg ik een slechte review doordat ik de bestelling had geannuleerd.

Het versturen gaat goed. Het is nog niet voorgekomen dat een pakketje is zoekgeraakt of dat ik mijn geld niet terug heb gekregen. Het is wel heel fijn en prettig dat als je iets hebt verstuurd en geen review krijgt, je automatisch een vijfsterrenreview krijgt.

Ik kijk wel vaak naar de reviews als ik wat koop. Maar ik click wel even door. Als iemand 200 reviews heeft en er zijn maar een paar slecht, dan kan het ook iets anders zijn dat fout is gegaan, wat niet aan de verkoper ligt. Maar als iemand schrijft: “De verkoper reageert niet” of “De verkoper heeft het niet verzonden” dan vind ik het wel handig om naar de reviews te kijken.

Waarom gebruik je Vinted?

Ik vind het prettig om op een goedkope manier vintage te shoppen. Het is ook duurzaam, maar dat is niet per se dé reden dat ik het doe. Voor mij gaat het er vooral om dat het goedkoop is. Je kunt ook via bijvoorbeeld Marktplaats kleding kopen, maar bij Vinted heb je garantie op je geld. Je kunt het gemakkelijk via de post sturen en in de app houd je in de gaten wanneer een pakketje binnenkomt.

Gebruik je ook andere manieren om tweedehandskleding te (ver)kopen? Waar ligt voor jou het verschil?

Marktplaats gebruik ik, maar heel weinig, alleen bijvoorbeeld voor het kopen van een fiets of tafel. Ik weet dat het ook op Facebook Marketplace kan, maar dat heb ik zelf nog niet ondervonden. Ik ga ook naar Vintage winkels of de IJ-hallen.

Voor mij is het verschil dat Vinted een soort groter winkel is waarbij je gericht kunt zoeken. Je bent minder lang bezig dan in een vintage winkel waar je geen garantie hebt dat een bepaald product er is.

Daarentegen kun je in de echte winkel wél van tevoren zien of iets van goede kwaliteit is. Via Vinted heb ik wel eens een tas gekocht waarbij de stof helemaal verdund was. Online zie je dat niet altijd even goed. Je kunt het wel terugsturen, maar dat duurt ook weer lang. In de winkel heb je het gelijk, daarom is het soms fijner om daar wat te kopen.

Hoe verklaar jij het succes onder jongeren op Vinted?

Ik denk dat Vinted groot is onder jongeren omdat je heel veel trendy items kunt kopen. Bijvoorbeeld kleding die mensen een half jaar geleden droegen en dat nu niet meer willen zodat ze weer wat nieuws kunnen kopen. Het aanbod is daarbij heel erg groot.

Ook werkt het algoritme heel sterk. Je krijgt altijd kleding aangeboden die jij leuk zou kunnen vinden. Best apart hoe dat werkt, want het is geen kleding die professioneel gefotografeerd is. Jongeren worden daardoor telkens aangetrokken om andere kleding te vinden. Het is ook heel toegankelijk, iedereen kan er kleding kopen.

Merk je verschil tussen hoe jongeren met mode en duurzaamheid omgaan met betrekking tot oudere generaties?

Ik denk wel dat er een verschil is. Apps zijn niet voor alle ouderen even toegankelijk: niet elke oudere heeft toegang tot dat soort apps of begrijpt hoe ze werken. Ik denk ook dat ouderen minder bezig zijn met duurzaamheid, omdat ze nog niet zo erg inzien hoe slecht het daadwerkelijk met de wereld gaat. Je kunt zien dat jongeren meer protesteren en het meer begrijpen. Ouderen  lijken er minder over ingelicht en zijn meer van de oude stempel.

In hoeverre heb je het idee dat Vinted duurzaamheid en toegankelijkheid van kleding onder jongeren versterkt? En ander duurzaam gedrag?

Door Vinted wordt het voor jongeren veel toegankelijker en veel duurzamer. Zo gaat fast fashion niet verloren. Normaal gesproken wordt dat op een stapel gegooid, van die kledingbergen in andere landen.

Het kan ook ander duurzaam gedrag promoten. Nu ik Vinted gebruik, ga ik ook in het echt meer vintage winkelen. Omdat ik zie dat het daar goedkoop kan, denk ik: misschien kan ik op andere manieren ook duurzame dingen vinden.  

Ik ervaar nog niet dat ik op een ander gebied duurzaam gedrag uitvoer door Vinted, omdat ik het vooral gebruik vanwege de lage prijzen. Ik krijg er gewoon meer dopamine van als ik iets vind van Ralph Lauren voor vijf euro in plaats van dat ik er honderd euro voor moet betalen. Misschien ga ik er in de toekomst wel meer over nadenken.

Een kritiekpunt op Vinted is dat het juist aanzet tot impulsaankopen, dat sommigen juist meer gaan shoppen door Vinted. Wat merk jij daarvan? 

Ik kan mij daar wel in vinden. Ik koop veel merkkleding, omdat het daar goedkoop is. Als het dan niet past, laat ik het in mijn kast liggen, terwijl dat niet echt goed is. Het is ook minder duurzaam doordat het alsnog op de post moet. Aan de andere kant had het ook weggegooid kunnen worden en dat is nog slechter voor het klimaat.

Vooral wanneer een artikel veel favorieten heeft, kun je zien dat het vaak bekeken en dus gewild is. Je denkt dan sneller: “Dan koop ik het maar snel en dan kan ik het altijd nog terug verkopen”. Dat zou impulsaankopen kunnen bevorderen. Dat heb je ook in het echt natuurlijk, maar misschien wat minder.

Hoe zou in jouw mening het platform kunnen worden verbeterd zodat jongeren gemakkelijker tweedehands kleding kunnen (ver)kopen?

Ik heb vaker bij de helpdesk van Vinted aangegeven dat ik ‘neppe’ kleding ben tegengekomen, maar daar heb ik geen mail op terug gezien.

Qua verzending zijn er heel veel verschillende soorten manieren. Sommige verzendmethodes duren wel erg lang voordat het afgeleverd is. Maar het is wel zo dat als ik iets verzend of ontvang dat het dan als verzonden wordt gemarkeerd; zij houden je daarmee wel goed op de hoogte. Ook het betalingsverkeer is soms traag. Als je wat terugstuurt duurt het lang voordat je je geld terugkrijgt.

Het platform zou ook verbeterd kunnen worden door bepaalde kleding te promoten. Op tweedehands kledingplatform Sellpy kun je namelijk video’s zien met kledingvoorbeelden. Op Vinted ligt de kleding niet in het warenhuis en kunnen ze geen video’s maken met de precieze kleding die je kunt kopen, maar het kan wel inspiratie geven.

In hoeverre verwacht je dat tweedehandskleding apps populair zullen blijven onder jongeren in de toekomst?

Het zal wel populair blijven, het zal niet zomaar minder waarde krijgen. Een Ralph Lauren-blouse blijft een Ralph Lauren-blouse. Het hele concept van vintage shoppen is natuurlijk al lang een ding. Het zal juist steeds populairder worden denk ik.

Het zal ook bij andere doelgroepen steeds populairder worden. Mensen van middelbare leeftijd komen er ook mee in aanraking. Mijn moeder is bijvoorbeeld nu ook ineens aan het verkopen op Vinted. Iedereen heeft wel dingen die die niet meer draagt. Ik denk dat het nog meer opkomt. Andere generaties kunnen door ons geïnspireerd worden. Als je zegt tegen je oma: “Kijk, ik heb dit nieuw gekocht en ik heb het van Vinted”, dan denkt zij ook: “Oh wat leuk, kan ik dat ook kopen?”

Heb je advies voor jongeren die willen beginnen met verduurzaming van hun kledingconsumptiegedrag?

Denk drie keer na voordat je iets koopt. Als je iets in gedachten hebt wat je wil kopen, kun je ook even wachten en kijken of je het na een week nog steeds wil kopen. Ik merk dat ik soms dingen koop of graag wil en een week of maand later vind ik het product niet eens meer leuk; dan was het even een trend.

Het is handig om na te denken: is het iets dat ik daadwerkelijk ga dragen en kan combineren? Anders ga je het alsnog niet dragen, dat is zonde. Het hangt er vanaf wat voor soort product het is of het er na een week nog is. Bijvoorbeeld Tommy Hilfiger-polo’s, daar heb je veel aanbod van. Als je dan wacht, maakt het niet zoveel uit. Maar met een gelimiteerde schoen gaat het wel weer sneller. Je kunt het dan ook reserveren op Vinted. Als iets er al lang op staat, kun je ook vaak even wachten met kopen. De kans dat het dan snel wordt verkocht is klein.

Nog meer advies: kijk naar de reviews, kijk goed naar de foto’s, vraag als iets niet duidelijk is en check of iets echt is. Je kunt ook zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest. Je kunt dan checken of ze überhaupt nog op Vinted zitten.