Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #1

Sjanne de Haan
31 mei 2022

In deze nieuwe rubriek ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’ deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn?

Ontstaan lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Er worden ontzettend veel documentaires, films, podcasts, artikelen en andere vormen van content gemaakt die kunnen zorgen voor inspiratie en (nieuwe) inzichten als het gaat om jongeren. Het team van Youngworks haalt zijn inzichten niet alleen uit alle projecten en uit wetenschappelijk onderzoek. Onze onderzoekers, adviseurs en trainers deelden onderling altijd al bepaalde pareltjes met elkaar. Vanaf heden delen zij deze ook met jullie!

Overzicht van de tips van Mei 2022

Kijktip: Turning Red

Lees-, luister- en kijktips van Youngworks turning red

Onlangs heeft Yvonne van Sark het proefschrift van Amber van der Wal behandeld in ‘Jongerenonderzoek onder de loep‘. Zij sprak hierover ook Sibe Doosje, humorpsycholoog en docent psychologie aan de Universiteit in Utrecht. Tijdens dit gesprek deelde hij ook een waardevolle kijktip met Yvonne.

Turning Red is een animatiefilm die gaat over een 13-jarig meisje in de puberteit, genaamd Meilin. Meilin worstelt niet alleen met haar puberteit maar heeft ook te maken met biculturaliteit en haar moeder voldoet aan een aantal kenmerken van de ’tiger mom’.  De film toont veel verschillende emoties van een meisje, een onderbelicht thema als je het Sibe vraagt. Te bekijken op onder andere Disney+.

Lees-, luister- en kijktips van Youngworks rebranding chaosKijktip: VPRO Tegenlicht – Rebranding Chaos

Rebranding Chaos gaat over de zanger van punkband Hang Youth (bekend van o.a. ‘Leg de zuidas in de as’): Abel van Gijlswijk.

‘Abel van Gijlswijk geeft letterlijk en figuurlijk een stem aan een generatie die zich op allerlei vlakken belazerd voelt: of het nu gaat over betaalbaar wonen, het klimaat, of de rijken die minder belasting betalen dan de rest.’ zo luidt de tekst op de website van de VPRO.

Deze documentaire geeft een mooi beeld van punk-muziek en de antikapitalistische beweging in Nederland. Te bekijken op onder andere NPO. Na de uitzending van de documentaire vond er een meet up plaats in Pakhuis de Zwijger, hier terug te kijken.

Lees-, luister- en kijktips van Youngworks de wereld aan je voetenKijktip: 3DOC – De wereld aan je voeten

Een prachtige documentaire van Michiel van Erp uit 2019, waarin hij samen met een aantal Utrechtse jongeren terugkijkt op belangrijke momenten uit hun tienerjaren. Acht jaar volgde hij de jongeren, wat is er allemaal gebeurt van hun 11e tot hun 18e? Een mooi inkijkje in de leefwereld van jongeren en tegelijk een goed tijdsbeeld van de wereld waarin jongeren nu opgroeien. ⁠Te bekijken op onder andere NPO.

Lees-, luister- en kijktips van Youngworks echt gebeurdLuistertip: Puberdagboeken van Echt Gebeurd

Een luistertip van één van onze onderzoekers, Anne Lisa Mudde:

‘In de Podcast Echt Gebeurd lezen mensen voor uit hun eigen puberdagboek. Herkenbare verhalen die een inkijkje geven in het puberbrein. Over heftige verliefdheid, erbij willen horen, vijanden die later toch plots vrienden worden en toekomstdromen waarin alles beter is. Vaak hilarisch en soms ook ontroerend.’

Te beluisten in je favoriete podcast app!

Lees-, luister- en kijktips van Youngworks south parkKijktip: South Park – More Crap

Coen Hagenaars, studerend filmmaker en editor gaf de volgende tip tijdens een gesprek met Yvonne van Sark naar aanleiding van het artikel ‘Jongerenonderzoek onder de loep’ waarin ‘All joking aside’ van Amber van der Wal werd behandeld⁠:

‘South Park heeft een bovenlaag met grapjes over poep en seks die je als 10-jarige al begrijpt en diepere lagen waarvan je meer gaat begrijpen als je ouder wordt. Die aflevering draait om een wedstrijd wie de grootste drol kan draaien, met als clou: Bono is the biggest crap, de grootste drol van allemaal. Als je meer weet over Bono en U2 en zijn rol als filantroop, wordt die aflevering alleen maar leuker.’⁠

Bekijk hier de aflevering.

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.