Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #2

Sjanne de Haan
14 juli 2022

Vorige maand publiceerden we de eerste editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van Juni 2022

kijktip youth v govKijktip: Youth v Gov⁠

In deze Netflix-serie volgt de documentairemaker 21 jongeren die samen de Amerikaanse overheid aanklagen in een klimaatrechtszaak. We zien hoe klimaatverandering hun leven in verschillende delen van de VS nu al beïnvloedt. Zoals één van hen zegt:

‘Het is allemaal een kwestie van keuzes maken. En onze gevoelens van wanhoop, angst en ongerustheid komen allemaal door keuzes waar we niet aan hebben meegewerkt.’ ⁠

Deze documentaire is een aanrader en won al vele awards. Te bekijken op Netflix.

kijktip sekszusjes tvKijktip: Sekszusjes

Wat verwachten jongeren van seks? In ‘Naakt voor de klas met de Sekszusjes’ gaan de zussen Krista en Marcelle in gesprek met leerlingen en nemen ze de seksuele voorlichting onder de loep.

Wat moet er anders en welke rol spelen ouders, medeleerlingen en ouders hierin? Een aanrader en een soms ongemakkelijke en confronterende inkijk in de zoektocht rondom seks bij jongeren. Inmiddels zijn er verschillende afleveringen uitgezonden, onder andere over: de eerste keer, sexting en consent. Bekijk hier de afleveringen.  

luistertip de wereld van louLuistertip: 3DOC – De wereld van Lou

De 13-jarige Lou is non-binair en neemt de luisteraar mee in verschillende thema’s die in de adolescentie zo belangrijk zijn: identiteit, seksualiteit en vrienden. Hoe ontdek je dat je je geen jongen en geen meisje voelt? Hoe wil je worden aangesproken? Hoe reageren leeftijdgenoten en volwassenen dan op je?

De podcast geeft een mooi inkijkje in Lou’s belevingswereld. Dat komt zeker door de open vragen van de interviewers van In the Heart of Change, maar vooral door de open antwoorden van Lou. Te beluisteren via Spotify.

kijktip hoofdzakenKijktip: Hoofdzaken

In Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt van kapper Marko. Waar Taarten van Abel stopt gaat kapper Marko verder. Wat zijn de “kopzorgen” van kinderen en waar worden zij juist heel blij van? De verhalen zijn ontzettend kwetsbaar; de kinderen delen vaak het achterste van hun tong.

Onlangs kwam Hoofdzaken in opspraak omdat Lily met kapper Marko deelde dat ze wordt gepest om haar ‘lelijke pluishaar’. Bekijk hier alle afleveringen.

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.