Wat vinden jonge medewerkers belangrijk op de werkvloer? Dit artikel is het derde deel van een zesdelige serie waarin we inzoomen op de werkervaringen van een aantal medewerkers uit Generatie Z én hun leidinggevenden. Elk artikel bevat een video waarin enkele jongeren of leidinggevenden hun ervaringen delen. In deze editie richten we ons op een belangrijk thema: de werksfeer.
Sfeer speelt een cruciale rol in hoe jonge medewerkers hun werk ervaren. Voor de meeste mensen geldt dat ze graag in een positieve werksfeer vertoeven; bij jonge medewerkers zien we elementen waardoor ze dat extra belangrijk vinden. Hun brein is nog in ontwikkeling, waardoor ze wat emotioneler in het leven staan: ze zijn sneller getriggerd door positieve én negatieve emoties. Je ergens prettig voelen en je volwaardig verbonden voelen met je team collega’s werkt positief door op hun motivatie voor werk. En vice versa: een minder goede sfeer leidt tot een lagere motivatie.
Daarbij is de wereld van werk nieuw voor jongeren, waardoor ze onzeker kunnen zijn en naar houvast en bevestiging zoeken. Een positieve werkomgeving draagt bij aan hun professionele zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Wat vinden jonge medewerkers belangrijk qua werksfeer?
In onderstaande video delen vier jonge medewerkers hun ervaringen met de werksfeer. Hier twee uitspraken:
‘Het team is klein, er is niemand in de twintig zoals mij. Ik vind het soms wel lastig. Als het bijvoorbeeld over de WOZ-waarde gaat of zo, daar connect ik niet mee… Ik kan geen huis kopen!’
‘Ik vind het belangrijk dat je als gelijk persoon wordt behandeld. Dat er niet gedaan wordt alsof de een beter is dan de ander. Dat je een gezellig team hebt en leuk met elkaar kan lachen.’
In deze korte fragmentjes vallen ons enkele onderwerpen op die we ook in andere gesprekken met jonge medewerkers veel tegenkomen.
Gelijkwaardigheid: Generatie Z vindt het belangrijk om gelijkwaardig te worden behandeld. Hoewel ze net starten op de arbeidsmarkt, hebben ze moeite met een hiërarchische cultuur waarin mensen heel verschillend worden behandeld. Logisch; de meeste jongeren zijn thuis opgevoed in een onderhandelingshuishouden en onze hele maatschappij luistert meer naar jongeren. Dus ook al zien ze beslist de meerwaarde van werken met ervaren collega’s van wie ze veel kunnen leren; jonge medewerkers willen volwaardig worden behandeld en serieus worden genomen.
Teamspirit: Wanneer jonge medewerkers zich volwaardig lid voelen van een team, zijn ze gemotiveerder om zich in te zetten voor de organisatie en richting hun collega’s. In veel banen is het belangrijk dat je even kunt schakelen als de situatie dat vraagt: een tandje sneller werken of even iets langer doorgaan en een collega helpen om samen een deadline te halen.
Gevoel van verbondenheid met je collega’s: Jonge medewerkers vinden het fijn als er ook ruimte is voor interactie en gesprekken die losstaan van werk. Informele gesprekjes tussendoor over thema’s die collega’s met elkaar verbinden, ook buiten werk, maken dat je je eerder thuisvoelt op je werk. Net als af en toe een gezamenlijke activiteit binnen of na werktijd. Jonge collega’s verbinden vaak makkelijker met leeftijdsgenoten – zoals de quote over WOZ-waarde blootlegt – maar zoeken tegelijkertijd naar verbinding met collega’s van alle leeftijden. Een gevoel van verbondenheid draagt bij aan betrokkenheid en welzijn.
Humor: Jongeren geven aan dat het fijn is als je af en toe kan lachen met je collega’s. Humor kan teams enorm verbinden en helpen te relativeren. En die relativering kunnen jonge medewerkers soms goed gebruiken op de werkvloer. Een op de vijf jonge medewerkers heeft – volgens onderzoek van het CBS – soms of regelmatig stress over hun werk. De grootste stressfactor zijn daarbij verwachtingen die jongeren zichzelf opleggen.
Hoe kun je een goede werksfeer creëren?
Organisaties en leidinggevenden kunnen bijdragen aan een positieve werksfeer door de volgende stappen te nemen:
- Bevorder inclusiviteit: Zorg ervoor dat iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, zich welkom en gehoord voelt. Creëer bewust ruimte voor jongere stemmen binnen het team en stimuleer diversiteit.
- Stimuleer samenwerking en uitwisseling: Organiseer teamactiviteiten en projecten die de samenwerking bevorderen en collega’s dichter bij elkaar brengen. Zoals een gezamenlijke opstart van de werkdag of van een nieuw project. Denk hierbij ook aan cross-functionele samenwerkingen waarbij medewerkers van verschillende afdelingen met elkaar in contact komen. Benadruk regelmatig dat goede prestaties teamprestaties zijn waarbij iedereen een bijdrage levert. Jonge medewerkers krijgen graag erkenning voor hun persoonlijke bijdrage.
- Wees transparant: Zorg voor een gelijke behandeling van alle medewerkers en wees open over beslissingen binnen de organisatie. Transparantie zorgt voor vertrouwen en betrokkenheid.
- Handel op basis van feedback: Vraag jonge medewerkers regelmatig naar hun ervaringen in het werk en op de werkvloer: hoe is de werksfeer? Wat kun je doen om het leuker en gezelliger te maken? En – uiteraard – handel op basis van hun feedback. Vaak kan een kleine ingreep al veel doen: een tafeltennistafel, een borrel na een belangrijke deadline. Laat in concrete acties merken dat hun mening ertoe doet.
- Creëer ruimte voor humor en ontspanning: Een informele sfeer waarin gelachen kan worden, verlaagt stress en versterkt de onderlinge band. Dit kan variëren van informele koffiemomenten tot het vieren van kleine successen.
Wat zijn de voordelen van een positieve werksfeer voor de organisatie?
Een goede werksfeer heeft niet alleen voordelen voor jonge medewerkers, maar ook voor de organisatie als geheel. Het bevordert:
- Betere retentie: Werknemers die zich thuis voelen in hun werkomgeving, blijven langer bij je organisatie werken.
- Hogere productiviteit: Een fijne sfeer motiveert medewerkers om harder en efficiënter te werken.
- Sterkere employer branding: Een organisatie met een goede werksfeer trekt makkelijker nieuw talent aan.
- Betere samenwerking: Een prettige cultuur stimuleert open communicatie en samenwerking tussen teams.
Generatie Z op de werkvloer
Het aansturen van jonge werknemers vraagt om een aanpak waarin gelijkwaardigheid, actieve verbinding, transparantie en samenwerking centraal staan. Voor leidinggevenden is dit niet alleen een uitdaging, maar ook een kans om een sterke band op te bouwen met de nieuwe generatie en hun potentieel volop te benutten voor de organisatie.
Wil je advies over hoe jouw organisatie meer jongeren-proof kan worden? Wij kunnen met een adviestraject bijvoorbeeld in kaart brengen hoe je jonge medewerkers nu over je HR-beleid denken en welke verbeterpunten zij zien.
Of volg onze (online) cursus Generatie Z op de werkvloer. Deze cursus biedt praktische inzichten en handvatten, zowel individueel als in teamverband. Hier vind je ook meer filmpjes van jonge medewerkers en leidinggevenden, net als concrete adviezen en tips voor meer achtergrondinformatie. Of kies voor een inspiratiesessie waarin je in korte tijd een overzicht krijgt van de belangrijkste behoeften van jonge medewerkers.
Meer weten?
Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers aan vraagstukken rondom jongeren en hun toekomst. We delen onze kennis via blogs, boeken en trainingen. Wil jij je met collega’s verdiepen in het creëren van een goede werksfeer en Generatie Z? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen!