Startersbingo

Yvonne van Sark
30 mei 2024

Hoe scoren jullie in de begeleiding van jonge startende medewerkers?

Wat doe jij om de jongste generatie op de werkvloer goed te laten landen? Vul de startersbingo van Youngworks in en zie hoe jouw organisatie scoort in de begeleiding van jullie jonge, startende medewerkers. 

Jonge starters

Hoe staat de jongste generatie tegenover werk? Vaak zien we dat veel gedrag van jonge medewerkers wordt geduid vanuit de generatiebril; denk aan uitspraken als ‘Generatie Z is lui, brutaal en snel verveeld’. Deze generalisaties zijn vaak onrealistisch, ongenuanceerd en zelden behulpzaam of constructief. Bij Youngworks pleiten we er dan ook voor om altijd vanuit drie manieren naar jonge medewerkers kijken:

  1. Ze zijn jong. Bepaalde kenmerken horen simpelweg bij de levensfase. Zoals het belang dat jongeren hechten aan contacten met leeftijdgenoten.
  2. Ze behoren tot Generatie Z. De generatie jongeren die nu instroomt op de arbeidsmarkt, behoort tot Generatie Z, geboren tussen 2001 en 2015. Gevormd door maatschappelijke trends als digitalisering, mondialisering en individualisering, die ook hun blik op werk beïnvloeden.
  3. Ze zijn startende medewerkers. Meestal zijn ze niet alleen nieuw binnen jullie organisatie, maar ook nieuw in de wereld van werk. Wat betekent dat ze allerlei zaken nog moeten leren. Van ‘waarover klets je met collega’s tijdens de pauze?’ tot ‘welke kleding trek je aan?’ Dat – en de bijbehorende onzekerheid – vergeten we nogal eens.

In de startersbingo zoomen we vooral in op het derde perspectief. Hoe kun je jonge starters, nieuw in de wereld van werk, goed laten landen?

Meer lezen over onze visie op jonge medewerkers? Lees ook ons artikel ‘Drie perspectieven om naar jonge medewerkers te kijken’ 

Hoe werkt de Startersbingo?

  • Check de teksten in alle vakjes.
  • Vink alle vakjes aan waarvan je volmondig kunt zeggen ‘Dit doen we al!’
  • Gebruik eventueel die twee invulbare vakjes om zaken te noteren die jullie ook doen en die relevant zijn voor jonge starters.
  • Heb je Bingo? Gefeliciteerd, jullie zijn goed bezig!
  • Nog geen bingo, maar (meerdere) lege vakjes? Dan weet je waar je aan kunt werken om jonge starters nog beter te laten landen.
  • Veel succes!

Download de Startersbingo

Vul onderstaand formulier in:

Meer weten over Generatie Z op de werkvloer?

Youngworks biedt een inspiratiesessie over Generatie Z op de werkvloer, voor HR-medewerkers en managers. Een ideale manier om in korte tijd een overzicht te krijgen van de belangrijkste behoeften van jonge medewerkers.

Hierover bieden we ook een blended teamtraining aan. Klik hier voor meer informatie.