Zo help je je puber bij uitstelgedrag en andere motivatieproblemen

Youngworks
30 oktober 2023

Onlangs werd Huub Nelis, mede-oprichter van Youngworks, geïnterviewd voor een artikel over motivatieproblemen bij jongeren door Judit van Dijk-Besters van de EO.

Het hele artikel kun je hier teruglezen. 

Geen motivatie voor school

Zijn oudste zoon haatte school. Dat zette Huub Nelis aan het denken: hoe krijgen we hem in beweging? ‘Van hem heb ik het meest geleerd over pubers en motivatieproblemen,’ licht hij toe. Huub is oprichter van Youngworks, een onderzoeks- en adviesbureau met jongeren als doelgroep. Over pubers en motivatieproblemen schreef hij samen met Yvonne van Sark o.a het boek Motivatie en het puberbrein. We vroegen hem om tips bij motivatieproblemen.

Hieronder de tips van Huub voor alle ouders van pubers met motivatieproblemen:

  1. Zoek het gouden moment om samen te praten.
  2. Stel open vragen (maar niet: Hoe gaat het op school? Elke puber haat die vraag. Alle ooms en tantes vragen dat).
  3. Vul niks in. Luister gewoon.
  4. Vraag: Waar kan ik jou mee helpen?
  5. Maak het klein en licht.

Toelichting lezen bij de tips? Het hele artikel kun je hier teruglezen. 

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of wil je verkennen wat dit betekent voor jullie organisatie? Neem dan contact met ons op.