cases

Amsterdamse woonstarters en hun behoeften

Dat het moeilijk is als woonstarter in Amsterdam woonruimte te vinden, is algemeen bekend. Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op jonge mensen: er zijn veel onderwijsinstellingen gevestigd; er is veel werkgelegenheid; er valt van alles te beleven. Maar wat voor heel Nederland speelt, zoals we onlangs beschreven in een artikel voor de MarketingTribune, geldt zeker ook voor Amsterdam: de woningmarkt zit op slot.

Woonstichting Lieven De Key wil bijdragen aan de dynamiek van de stad door woonstarters kansen te bieden om hun eerste stappen te zetten op de Amsterdamse woningmarkt. Deze groep omvat werkende jongeren, studenten, net afgestudeerden, maar ook jonge stellen, statushouders, jongeren met begeleiding en tienermoeders. Lieven De Key verhuurt haar bestaande sociale huurwoningen met voorrang aan jongeren én bouwt veel nieuwe woningen. Omdat niet elke woonstarter hetzelfde wil, vroeg Lieven De Key Youngworks de woonbehoeften van de woonstarter in Amsterdam verder inzichtelijk te maken.

De vraag
Welke specifieke woonbehoeften en -voorkeuren hebben woonstarters, in de leeftijd van 18 t/m 32 jaar, die op zoek zijn naar woonruimte in Amsterdam? Wat vinden zij belangrijk? En hoe staan ze in het leven?

Onze aanpak
Youngworks stelde een online onderzoek op met meer dan vijftig stellingen en, voornamelijk gesloten, vragen over thema’s als hun gewenste woonlocatie, woningtype, de bereidheid tot het delen van voorzieningen en levenshouding. Duizend jongeren (18-32 jaar) die staan ingeschreven bij WoningNet of Studentenwoningweb namen deel aan het onderzoek. Zo genereerden we unieke inzichten over de woonvoorkeuren van woonstarters in Amsterdam.

De inzichten: vijf typen woonstarters
Het onderzoek maakt duidelijk dat woonstarters onderling enorm verschillen. Op basis van de antwoorden, onderscheiden we vijf groepen, zoals te zien in deze figuur.

Figuur: Woonstarters segmentatie-model

Deze vijf groepen verschillen van elkaar op diverse factoren, zoals in hun behoefte aan sociaal contact, hun voorkeuren voor woonlocatie (binnen/buiten ring) en woontype (ruimte, hoog/laagbouw) en in het belang dat ze hechten aan elementen als betaalbaarheid, duurzaamheid en privacy.

Sommige groepen staan zeer open voor contact met buurtbewoners (van alle leeftijden overigens), terwijl andere groepen juist erg op hun privacy gesteld zijn. De houding ten opzichte van het delen van voorzieningen en binnen- of buitenruimte varieert ook sterk. Waar sommige groepen zich best met anderen willen inzetten om bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin te onderhouden of buurtactiviteiten te organiseren, willen andere groepen absoluut geen verplichtingen op dit gebied.

Ook in hun voorkeuren qua locatie zien we veel variatie. Niet alle woonstarters willen binnen de ring wonen in levendige wijken waar veel gebeurt. Er zijn ook groepen die liever groot, groen en betaalbaar willen wonen en daarvoor op zoek gaan in de buitenwijken.

Meer weten?
In het uitgebreide onderzoeksrapport zoomen we per groep verder in op achtergrondkenmerken en op de meest opvallende scores op de stellingen en vragen. Maak nader kennis met de vijf typen woonstarters in Amsterdam. Leer hoe zij in het leven staan en welke woonvoorkeuren ze hebben.

Download het rapport hier