Opleidingen

Praten met jongeren over mentale gezondheid

Praten over mentale gezondheid

Workshop

Je kunt geen krant openslaan of je leest dat jongeren eenzaam zijn of dat hun mentale gezondheid gewoonweg onder druk staat. Dit heeft verschillende oorzaken, van prestatiedruk en keuzestress tot de gevolgen van de huidige pandemie. Het is voor volwassenen soms een ware uitdaging om in verbinding te blijven jongeren. En dat terwijl de rol die wij als volwassenen hebben in deze tijd (en tijdens het opgroeien) belangrijker is dan ooit! Dus wat moet je weten als het aankomt op mentale gezondheid van de Nederlandse jongeren?

Wat kun je verwachten?

In het eerste deel van deze sessie nemen we de deelnemers mee in de wereld van jongeren en mentale gezondheid en koppelen we onze jarenlange kennis- en (praktijk)ervaring aan de huidige realiteit. Hoe functioneert het puberbrein en hoe heeft dit invloed de mentale gezondheid van jongeren? En welke rol spelen huidige maatschappelijke trends in hoe gezond jongeren zich psychisch voelen? Onder andere opgroeien in een ‘urgency culture’, de gevolgen van de coronacrisis en het opgroeien met het idee van een maakbare wereld komen aan bod.

De tweede helft van de sessie geeft je inzicht in hoe jij als volwassenen kunt helpen wanneer een jongere mentale problemen ervaart. We gaan allereerst in op preventieve manieren om te helpen – hoe leer je jongeren hun mentale gezondheid te versterken, nog voordat het mis gaat? Ook geven we vervolgens praktische tips om te helpen in het moment, wanneer je merkt dat een jongere hulp nodig heeft. Hierbij is werkelijk verbinden van groot belang, maar hoe doe je dit eigenlijk? Waarvan weten we inmiddels dat het werkt? En hoe ga je met jongeren het gesprek aan over hun ervaringen, gevoelens en andere zaken die spelen?

Voor wie?

Iedere volwassene die wil weten hoe je jongeren effectief kunt ondersteunen in hun mentale gezondheid.

De training zal worden verzorgd door Miek Crouzen, die naast trainer voor Youngworks ook docent in het VO en WO is. Haar praktijkkennis omtrent online onderwijs en verbinding is een rode draad tijdens deze sessie.

Wat levert het op?

  • Je doet kennis op over het sociale en emotionele brein van jongeren en leert hoe je deze kennis kunt inzetten om de staat van mentale gezondheid van jongeren te kunnen verklaren.
  • Je doet kennis op over de staat van de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren op dit moment en de rol van hedendaagse trends hierin.
  • Je krijgt handvatten om jongeren te helpen in het versterken van hun mentale gezondheid de voedingsbodem te scheppen voor echte verbinding.
  • Je maakt een praktische vertaalslag naar je eigen handelen.

Vormen

Workshop

  • 6-12 deelnemers
  • 2 tot 3 uur
  • € 2.000 op locatie / € 1.750 online, ex BTW

Meer weten?

Over de Youngworks Academy

De Youngworks Academy vergroot je begrip van jongeren als doelgroep en leert je vaardigheden om dagelijks met ze om te gaan. We bieden inspiratiesessies, workshops en trainingen voor individuen, teams en organisaties. Alles kan wat betreft aantallen en vorm, online en offline, zolang het maar over jongeren en hun leefwereld gaat.