Voorlichting geven aan studiekiezers

Verbeter je voorlichtingsverhaal! En sluit optimaal aan bij de behoeften en belevingswereld van (jonge) studiekiezers.

Beoordeling: 5.0

5/5
voorlichting geven aan studiekiezers

Over deze cursus

Jaarlijks maken tienduizenden jongeren een keuze uit een groot aantal studies. Ben jij docent, opleidingsmanager of voorlichter op een roc, hbo of universiteit en geef je voorlichting aan studiekiezers? Dan heb jij onderstaande vragen vast al eens aan jezelf of aan je collega’s gesteld:

 • Hoe zorg jij dat jouw opleidings- of sectorverhaal aansluit bij de drijfveren en belevingswereld van jonge studiekiezers?
 • Hoe krijg je jongeren enthousiast voor jouw opleiding en onderwijsinstelling?
 • Op basis waarvan maken zij uiteindelijk hun studiekeuze? Hoe kun je studiekiezers daarbij ondersteunen?
 • En hoe kom je tot een onderscheidend, duidelijk en aansprekend verhaal?

Na het volgen van onze cursus Voorlichting geven aan studiekiezers kun jij deze vragen beantwoorden. We helpen je bovendien om deze kennis direct in te zetten om jouw voorlichtingsverhaal – in inhoud en vorm – aan te scherpen.

Wat kan je verwachten?

De cursus bestaat uit (korte) 36 lessen met een totale kijktijd van 1,5 uur, die je zelfstandig of met collega’s kunt bekijken. In 5 hoofdstukken ga je van meer inzicht in de doelgroep en het studiekeuzeproces naar het creëren van een nieuw voorlichtingsverhaal.

 1. De studiekiezer: Hoe kun je rekening houden met de behoeften en belevingswereld van jonge studiekiezers? Hoe beïnvloedt hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling hun studiekeuzeproces? Kortom: hoe raak en inspireer je het puberbrein?
 2. Het studiekeuzeproces: Hoe doorlopen jongeren hun studiekeuzeproces? Welke fases kun je daarin onderscheiden? Waarop baseren jongeren inhoudelijk hun keuzes? Wat is de rol van vo-scholen en ouders in het studiekeuzeproces?
 3. Profilering van jouw opleiding: Waarom moeten studiekiezers voor deze opleiding kiezen? In dit hoofdstuk leer je duidelijke keuzes te maken. Wie is je doelgroep? Wat zijn de sterke punten waarmee je de opleiding gaat profileren? Je verdiept je in het arbeidsmarktperspectief van de opleiding en je verkent hoe deze opleiding zich verhoudt tot overlappende opleidingen.
 4. De opbouw en structuur van jouw verhaal: Hoe kom je vervolgens tot een aansprekend voorlichtingsverhaal? Waarmee open je, hoe maak je verbinding met je publiek? Wat mag niet ontbreken in je verhaal? We introduceren het zandlopersmodel waarmee je jouw verhaal op een logische manier structureert.
 5. Een krachtig verhaal: Voorlichting is mensenwerk. Jij als boodschapper hebt een belangrijke impact op het overdragen van de boodschap. In dit laatste hoofdstuk delen we een aantal tips & tricks om je verhaal krachtig en enthousiast te brengen, op een manier die bij jou past.

In elk hoofdstuk wisselen we theorie en praktische voorbeelden af, en sluiten we af met een aantal toetsvragen. Rode draad door de hele cursus zijn werkbladen waarmee je nieuwe voorlichtingsverhaal direct vorm krijgt.

Waarom deze cursus?

Youngworks adviseert al ruim 20 jaar vele roc’s, hogescholen en universiteiten. We scanden tientallen open dagen en houden wekelijks interviews met jongeren en hun ouders over studiekeuze.

We zien hoe binnen onderwijsinstellingen enorm veel mensen betrokken zijn bij het geven van voorlichting, maar dat er tegelijk in veel zaken winst te behalen is. Hoe kom je tot een eenduidige aanpak die aansluit bij de behoeften van de jonge doelgroep? Daarom hebben we al onze kennis, ervaringen en adviezen voor je gebundeld in deze cursus.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is ontwikkeld voor professionals bij roc’s, hogescholen en universiteiten die betrokken zijn bij voorlichting aan studiekiezers. Zoals:

 • docenten, opleidingsmanagers en voorlichters die voorlichting geven over specifieke opleidingen;
 • medewerkers marketing/communicatie die overkoepelend vormgeven aan voorlichting voor een cluster van opleidingen of namens de hele organisatie.

Hoe lang duurt de cursus?

De cursus doorloop je in eigen tijd en tempo. Het bekijken van alle lessen en video’s duurt circa 1,5 uur. Met de opdrachten ben je aanvullend 1 à 2 uur kwijt.

Je kunt de hoofdstukken ook los van elkaar volgen, bijvoorbeeld in vijf onderdelen van elk 20 à 30 minuten. Verder kun je onderdelen uit de cursus onbeperkt 24/7 terugkijken.

Reviews

Wendy van den Berg
Lees verder
"Prachtig totaaloverzicht waar alles in zit om aan de slag te gaan met voorlichtingen verbeteren. Kort en bondig"
Sacha Wijffelaars
Lees verder
Bedankt voor de interessante cursus! Door de vragen ga je anders nadenken over je voorlichting en duik je in de gedachten van jongeren. Wat willen zij nou echt weten? We gaan ermee aan de slag en kunnen weer vooruit!

Volg deze cursus

Individueel

 • E-learning, helemaal te volgen in je eigen tijd & tempo.
 • Persoonlijk werkblad.
 • Certificaat na afloop.
 • Bestel de cursus op factuur of via iDeal.

Vanaf € 195,-

   Met je team

 • E-learning in eigen tijd & tempo, maar met een gezamenlijke deadline.
 • Persoonlijk werkblad.
 • Online kickoff met het hele team.
 • Afsluitende workshop onder begeleiding van een jongerenexpert van Youngworks.
 • Iedereen krijgt individueel een certificaat.

Vanaf € 3.000,-

  Publiek

Op zoek naar een spreker voor jouw (online) evenement of bijeenkomst? Onze jongerenexperts kunnen jouw publiek alles vertellen over jongeren en verschillende gerelateerde thema’s.

Vanaf € 1.750,-

Met je team of voor groter publiek? Vul onderstaand formulier in!

Met je team of publiek aanvraag: