Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #7

Sjanne de Haan
3 januari 2023

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van december 2022

waarom ik mijn kind wil beschermen tegen onze schoonheidsidealen (en daarin zal falen)

Leestip: Waarom ik mijn kind wil beschermen tegen onze schoonheidsidealen (en daarin zal falen)

“Hoe meer buikspieroefeningen ik doe in het bijzijn van mijn kindje, hoe meer ik me schaam. Sorry voor de sit-ups, denk ik dan. Sorry dat jij hierdoor later ook denkt dat je sit-ups moet doen en ik deze stomme sit-ups met een vertraging van pakweg twaalf jaar aan je doorgeef. Ik vind het bijna erg dat ik weer in shape ben, kleintje.”

Een mooi openhartig artikel geschreven door Bregje Hofstede over het zelfbeeld van ouder en kind.

Lees hier het hele artikel.

kinderen kopen een huisKijktip: Kinderen kopen een huis

In Kinderen kopen een huis gaan kinderen met een makelaar op stap op zoek naar een nieuw huis dat voldoet aan de wensen van hun ouders maar vooral ook aan die van henzelf. Waar doen zij concessies? Hoe overleggen zij met hun broers en zussen? Het is heel leuk om te zien wat kinderen belangrijk vinden. Welke wensen zijn echt belangrijk, welke minder? Ook is het erg interessant om te zien hoe kinderen zich spiegelen aan hun ouders.

Een aanrader, zeker wanneer je inzicht wil krijgen in hoe kinderen en tieners kijken naar de huizenmarkt.

Terugkijken kan via Kijk! 

once upon a timeline omroep zwartKijktip: Once Upon A Timeline

Heb jij al een programma van de nieuwe omroep ‘Omroep Zwart’ bekeken? Bekijk dan zeker deze serie waarin jonge presentatoren onderwerpen uit de geschiedenis onderzoeken. ⁠

‘Once Upon A Timeline’ draait om het achterhalen van de geschiedenis op een specifieke datum. De jongeren krijgen elke aflevering de opdracht om een onderwerp uit de geschiedenis te onderzoeken en hun conclusies op creatieve wijze te presenteren aan de kijker. Hoe heeft dit invloed op hun leven en wat ondervinden ze er vandaag de dag nog van?

Wist jij bijvoorbeeld dat New York ooit geruild is voor Suriname?⁠

Terug te kijken via de NPO.

een op de vijf jongeren wil beslist verhuizenLeestip: Een op de vijf jongeren wil beslist verhuizen

Het CBS deed onlangs onderzoek naar de woonsituatie en -beleving van 18- tot 30-jarigen. Er is krapte op de woningmarkt en dat heeft gevolgen:⁠ ⁠

  • Een op de vijf jongeren wil beslist verhuizen⁠.
  • Meer jongeren willen koopwoning⁠.
  • Meer jongeren wonen nog thuis⁠.

Lees meer over dit onderzoek. 

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.