Dit is deel 2 van een zesdelige serie waarin we inzoomen op de werkervaringen van Generatie Z én hun leidinggevenden. Elk artikel bevat een video waarin enkele jongeren of leidinggevenden hun inzichten delen. In deze editie richten we ons op een belangrijke vraag: hoe stuur je jonge werknemers effectief aan?
Het aansturen van jonge medewerkers brengt unieke uitdagingen met zich mee. Leidinggevenden merken dat Generatie Z andere verwachtingen en behoeften heeft dan voorgaande generaties. Autonomie en begeleiding staan hierbij vaak centraal. Maar hoe vind je als leidinggevende de balans tussen vrijheid geven en duidelijke richting bieden?
Wat zeggen leidinggevenden over het aansturen van jonge werknemers?
In onderstaande video delen drie leidinggevenden kort hun aanpak in het werken met jonge medewerkers uit Generatie Z. Hier twee uitspraken:
- ‘Ze willen meer autonomie enerzijds en anderzijds komen ze ook om meer richting te krijgen.’
- ‘Bij oudere medewerkers kan je zeggen: ‘Dit is de route, we spreken je over een paar maanden wel als we de doelstelling van dat kwartaal hebben gehaald.’ Bij jongere medewerkers onder de 25 moet ik elke week wel kijken: ‘Hoe zit je erin? Wat voel je nu’. Meer op gevoel.’
Deze en andere uitspraken leggen een aantal zaken bloot:
- Het begeleiden van jonge medewerkers vraagt veel tijd en aandacht. Generatie Z heeft – net als elke nieuwe generatie jonge starters – behoefte aan frequente check-ins en tussentijdse feedback. Best logisch als we ons bedenken dat jonge medewerkers startend zijn in jouw organisatie, en vaak ook breder: startend in de wereld van werk.
- Jonge medewerkers hebben behoefte aan zowel zelfstandigheid als aan heldere sturing. Leidinggevenden moeten voortdurend schakelen tussen deze twee aspecten om een goede balans te vinden. Jonge medewerkers kunnen veel leren van situaties waarin ze zelf een oplossing mogen bedenken of hun kennis mogen inbrengen. Dit kan hun motivatie sterk verhogen. Tegelijkertijd is het vaak slim om voldoende duidelijkheid en structuur in te bouwen, zodat ze dingen goed aanleren en ze bruikbare resultaten boeken.
- Generatie Z vraagt om een gelijkwaardige, empathische aanpak. Zo zijn ze immers doorgaans thuis ook opgevoed en ook in het onderwijs is meer ruimte voor een persoonlijke begeleiding. Gen Z’ers willen worden behandeld als volwaardig teamlid en niet als een nummer. Ze ervaren graag oprechte interesse en emotionele betrokkenheid van collega’s én leidinggevenden.
Waarom is het belangrijk om te investeren in het aansturen van jonge medewerkers?
Het effectief aansturen van jonge werknemers is essentieel, voor zowel de groei van de medewerker als voor het succes van de organisatie. Door in te spelen op hun behoeften, kunnen werkgevers:
- Betrokkenheid verhogen: Regelmatige interactie en persoonlijke aandacht zorgen ervoor dat jonge medewerkers zich meer verbonden voelen met het team en de organisatie. Wanneer jonge medewerkers zich begrepen en gesteund voelen, zijn zij gemotiveerder om hun best te doen en goede prestaties te leveren.
- Innovatie stimuleren: Generatie Z brengt – ook door hun nog zeer plastische brein – frisse perspectieven en nieuwe ideeën mee. Door hen ruimte te geven om deze te delen en uit te proberen, kunnen organisaties profiteren van hun creativiteit.
- Talent behouden: Een gebrek aan sturing en persoonlijke aandacht kan ertoe leiden dat jonge werknemers sneller vertrekken. Investeren in begeleiding verhoogt de kans dat zij langer bij je organisatie willen blijven. Een hogere retentie van jonge medewerkers is binnen veel organisaties een belangrijk doel.
Hoe kun je jonge medewerkers effectief aansturen?
Om jonge werknemers optimaal te begeleiden, kunnen leidinggevenden gebruik maken van de volgende strategieën:
- Luister oprecht naar hun behoeften: Vraag regelmatig open wat jonge medewerkers nodig hebben om goed te functioneren en zich te ontwikkelen. Dit kan variëren van meer autonomie tot extra ondersteuning.
- Creëer een cultuur van open communicatie: Maak het normaal om feedback te geven en te ontvangen. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen en zorgt ervoor dat problemen sneller kunnen worden opgelost.
- Pas je leiderschapsstijl aan: Flexibiliteit is cruciaal. Jongeren verwachten een meer coachende stijl waarin zij worden begeleid in plaats van uitsluitend aangestuurd.
- Bied structuur en richting: Zorg dat doelen helder en haalbaar zijn. Bespreek regelmatig de voortgang en geef duidelijke handvatten voor de volgende stappen.
- Stimuleer eigenaarschap: Geef jonge medewerkers verantwoordelijkheid over projecten of taken, zodat zij zich meer betrokken voelen en hun zelfvertrouwen groeit.
- Zorg voor een veilige leeromgeving: Fouten maken hoort bij het leerproces. Creëer een werkomgeving waarin jonge medewerkers durven experimenteren zonder bang te zijn voor fouten of kritiek.
Door een empathische en betrokken leiderschapsstijl toe te passen, profiteren niet alleen de jonge medewerkers, maar ook de organisatie als geheel.
Generatie Z op de werkvloer
Het aansturen van jonge werknemers vraagt kortom om een aanpak waarin communicatie, empathie en flexibiliteit centraal staan. Voor leidinggevenden is dit niet alleen een uitdaging, maar ook een kans om een sterke band op te bouwen met de nieuwe generatie en hun potentieel volop te benutten voor de organisatie.
Wil je advies over hoe jouw organisatie meer jongeren-proof kan worden? Wij kunnen met een adviestraject bijvoorbeeld in kaart brengen hoe je jonge medewerkers nu over je HR-beleid denken en welke verbeterpunten zij zien.
Of volg onze (online) cursus Generatie Z op de werkvloer. Deze cursus biedt praktische inzichten en handvatten, zowel individueel als in teamverband. Hier vind je ook meer filmpjes van jonge medewerkers en leidinggevenden, net als concrete adviezen en tips voor meer achtergrondinformatie. Of kies voor een inspiratiesessie waarin je in korte tijd een overzicht krijgt van de belangrijkste behoeften van jonge medewerkers.
Meer weten?
Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers aan vraagstukken rondom jongeren en hun toekomst. We delen onze kennis via blogs, boeken en trainingen. Wil jij je met collega’s verdiepen in het aansturen van jonge medewerkers en Generatie Z? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen!