Podcast ‘De Werkvloer’ met Rutger: bestaat de generatiekloof?

Youngworks
15 juni 2023

In Metro’s nieuwste podcast De Werkvloer probeert Jana Witteman duidelijkheid te scheppen in de huidige arbeidsmarkt voor starters en werkgevers. Iedere aflevering komt een andere (jonge) beroepsexpert aan het woord én schijnt onderzoeker Rutger van den Berg van Youngworks zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend.

In aflevering twee buigt onderzoeker Rutger van den Berg zich over de stelling:

‘De generatiekloof tussen werknemers op de arbeidsmarkt is niet te overbruggen.’ Of toch wel?

Je hoort vaak dat Generatie Z lui is en dat babyboomers voor altijd op hun plek blijven zitten en geen nieuwe baan zoeken. Het kan soms lastig zijn om een brug te slaan tussen oude(re) en jonge(re) werknemers, maar volgens Van den Berg is dat zeker wel mogelijk. “Ik denk dat die kloof juist heel goed te overbruggen is. Dat is met name zo omdat de verschillen tussen generaties op de werkvloer, in hun ideeën over werk en wat belangrijk is op de werkvloer, kunnen verschillen, maar vaak helemaal niet zo groot zijn als we denken.” Rutger vertelt in de tweede aflevering van De Werkvloer dat onderzoek van arbeidspsychologen “keer op keer laat zien dat jong en oud ongeveer dezelfde aspecten belangrijk vinden in werk.”

Toch zijn er zeker verschillen tussen jong en oud, in hoe ze bijvoorbeeld hun werk beleven en wat ze belangrijk vinden. Maar die verschillen komen niet door een verschil in generatie, maar eerder door een verschil in ervaring. “De wereld van werk is nog relatief nieuw voor jonge mensen: wanneer jongeren nadenken over wat zij belangrijk vinden in werk kunnen ze vaak wel putten uit enige eigen ervaring, maar die is nog beperkt. Ze leunen voor hun ideeën net zo hard op de ideeën en verhalen in hun omgeving: hoe wordt hier gesproken over werk? En die ideeën maken ze tot hun eigen ideeën. Dit zorgt ervoor dat jongeren soms extremer zijn in hun ‘nieuwe’ opvattingen rondom werk. Alles wat ze nu leren en ervaren op het gebied van werk beïnvloedt heel direct hun ideeën over werk. Ze reflecteren heel duidelijk de veranderingen in de samenleving. Terwijl hun oudere collega’s daar gemiddeld genomen toch wat trager in zijn, omdat zij ook nog eerdere ervaringen en opvattingen hebben die hun denkbeelden over werk bepalen.”

Tot wat voor verschillen tussen jong en oud (en welke juist niet) dit leidt hoor je in de tweede aflevering van Metro‘s podcast De Werkvloer. Luister naar de podcast via onderstaande link, of via je favoriete podcast-app.

Zie ook het artikel op over de podcast op metronieuws.nl: Gen Z is lui, boomers zijn stug’ – is de generatiekloof tussen collega’s te overbruggen?.

Eerdere afleveringen van de Werkvloer:

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.