Podcast ‘De Werkvloer’ met Rutger van den Berg

Youngworks
30 mei 2023

De wereld van werk door de ogen van Gen Z

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere hippe nieuwe werktrend volgt elkaar op.”  Metro’s nieuwste podcast De Werkvloer probeert duidelijkheid te scheppen in de huidige arbeidsmarkt voor starters en werkgevers. Iedere aflevering komt een andere (jonge) beroepsexpert aan het woord én schijnt Rutger van den Berg van Youngworks zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend.

In aflevering 1 van De Werkvloer bespreekt Rutger de traditionele sollicitatieprocedure. Want is die inmiddels niet behoorlijk verouderd? Met de vele vacatures die openstaan ten opzichte van het aantal werkzoekenden, zijn er steeds meer bedrijven die experimenteren met als doel om talent aan te trekken. Bijvoorbeeld ‘andersom solliciteren’, waarbij werkgevers op gesprek gaan bij mensen die een baan zoeken. Is ‘andersom solliciteren’ wél de ideale vorm van een sollicitatieproces?

“De traditionele sollicitatieprocedure volledig laten verdwijnen, dat vind ik vrij radicaal”, zegt Rutger in deze eerste aflevering van De Werkvloer. “Maar het is wel degelijk tijd om de nodige veranderingen aan te brengen. Je ziet een vacature, schrijft een denderende motivatiebrief en vervolgens mag je – met wat geluk – op gesprek komen om te vertellen waarom jij de uitgelezen kandidaat bent voor de functie. De sollicitatieprocedure zoals we die kennen bestaat al heel lang. Dat proces is heel erg gericht op de werkgever. De werkzoekende moet bewijzen geschikt te zijn.”

Dat kan botsen met de opvattingen over gelijkwaardigheid van jonge werkzoekenden. “Veel jongeren zijn niet gewend om op de tweede plaats te staan: Jongeren hebben de afgelopen decennia een steeds centralere positie in de samenleving verkregen. Een positie waarin ze gehoord en gezien worden. Zowel thuis (met de opkomst van het ‘onderhandelingshuishouden’) als maatschappijbreed (met de popularisering van jongerencultuur) hebben ze een steeds luider klinkende stem verworven. Jongeren worden gezien als een motor van verandering en een belichaming van de toekomst. Wie niet achter wil blijven kan daarom maar beter naar hen luisteren en met hen meebewegen. Dit sentiment beïnvloedt ook het zelfbeeld van jongeren en kan hen wars maken van hiërarchie: waarom zouden zij niet gelijkwaardig zijn en een stem mogen hebben? Ook in het sollicitatieproces…”

Er wordt al geëxperimenteerd met nieuwe vormen van sollicitaties. Zo heeft Randstad een traject opgezet waarbij de werkgever langsgaat bij de werkzoekende, om te vertellen wat zíj te bieden heeft. “Dat komt vooral voort uit de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten meer dansen naar de pijpen van werkzoekenden.” Of dat de ideale oplossing is, daar is Rutger niet zeker van.

Hoe dat ideale traject er volgens hem wel uitziet? Dat hoor je in de eerste aflevering van Metro‘s podcast De Werkvloer. Luister naar de podcast via onderstaande link, of zoek hem op in je favoriete podcast-app.

Noot: dit is een bewerking van het originele artikel op metronieuws.nl: ‘Solliciteren ouderwets? ‘De werkzoekende moet bewijzen geschikt te zijn.

Andere afleveringen van de Werkvloer:

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of wil je verkennen wat dit betekent voor jullie organisatie? Neem dan contact met ons op.