In aflevering 3 van Metro’s nieuwste podcast De Werkvloer spreekt Jana Witteman uitgebreid met Seksverzorgende Tara en ook buigt Rutger van den Berg zich over een nieuwe stelling:
‘We moeten terug naar de tijd waarin een 9-tot-5 mentaliteit de norm was.’
Rutger is het oneens met deze stelling. “Ik begrijp best waar dit vandaan komt: werkgevers willen hun jonge (over)ambitieuze mensen beschermen tegen zichzelf. Een duidelijke scheidslijn tussen werk en privé kan daar mogelijk aan bijdragen.” Toch staat dit volgens hem haaks op de ruimte die jongeren nodig hebben om hun professionele leven naar hun eigen voorkeur te leren vormgeven.
“Starters op de arbeidsmarkt proberen nog volop uit te vinden wat zij willen, wat ze kunnen en waar zij zich goed bij voelen wat betreft werk, omdat ze hiermee ook invulling geven aan hun identiteit. Ruimte om te proberen en experimenteren is hierbij essentieel. De persoonlijke werkethiek van jongeren staat simpelweg nog niet vast. Hoe ze nu naar een 9-tot-5-mentaliteit kijken zal vooral afhankelijk zijn van de huidige ervaringen die ze opdoen met werk. Hun opvattingen zijn hierdoor logischerwijs enorm verschillend. Sommigen zullen op dit moment op een spoor zitten waar ze volop energie van krijgen. Zij zullen het een absurd idee vinden om een 9-tot-5 mentaliteit te omarmen: zij ontlenen hun zelfbeeld sterk aan wat ze doen en vinden het minder vaak een probleem om werk en privé wat meer in elkaar over te laten lopen. In de arbeidspsychologie wordt die groep de ‘Integreerders’ genoemd. Daar tegenover staan jongeren die op een werkspoor zitten waar ze zich niet of minder in thuis voelen. Zij zullen minder gemotiveerd zijn en minder geneigd om zich te vereenzelvigen met het werk dat ze doen. Ze staan meer open voor volgende stappen in hun professionele ontwikkeling: of dat nou ander werk is, of simpelweg werk een ondergeschikte positie geven t.o.v. de dingen die ze wel écht graag doen en waar ze hun zelfbeeld sterker aan ontlenen. Dit noemen we de ‘Segregeerders’. Ik kan me voorstellen dat zij het prima vinden als 9-tot-5 weer meer de norm op het gebied van werk wordt.
Het is niet zo dat jongeren volledig Integreerder of Segregeerder zijn. Qua voorkeuren bevinden ze zich ergens op het spectrum tussen deze twee uitersten in en dit kan over tijd, n.a.v. nieuwe ervaringen en veranderende leefomstandigheden, ook nog volop verschuiven. Het opleggen van een 9-tot-5 mentaliteit lijkt me in dit dynamische speelveld niet verstandig. 9-tot-5 als optie aanbieden, voor jongeren die willen ontdekken of ze misschien beter gedijen bij een overzichtelijk onderscheid tussen werk en privé lijkt me daarentegen een prima idee.”
Wat werk tot een belangrijke identiteitspijler maakt voor jongeren en wat dat doet met hun denken over werk & privé hoor je in de derde aflevering van Metro‘s podcast De Werkvloer. Luister naar de podcast via onderstaande link, of via je favoriete podcast-app.
Zie ook het artikel over de podcast op metronieuws.nl: ‘9-tot-5-mentaliteit weer de norm? ‘Verkleint de ruimte om te ontdekken wat je belangrijk vindt’
Andere afleveringen van de Werkvloer:
- Aflevering 2:‘De generatiekloof tussen werknemers op de arbeidsmarkt is niet te overbruggen.’
- Aflevering 1: ‘De traditionele sollicitatieprocedure moet verdwijnen.’
Meer over jongeren?
Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.
Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.