Wat is er met jonge meiden aan de hand?

Youngworks
18 januari 2023

Onlangs kwam er weer een editie uit van Jongerenonderzoek onder de loep. Dit keer bestudeerde Yvonne het vierjaarlijkse onderzoek naar Health Behaviour in School-aged Children. Wat voornamelijk opviel was de forse verslechtering van de mentale gezondheid van jonge meiden. Het onderzoek en de gesprekken die Yvonne voor het artikel voerde met Gonneke, Rocky en Emma maakten zo’n impact op haar dat ze er in een column in de Marketingtribune opnieuw over schreef.

‘We moeten het over de meisjes hebben. Meisjes ja. Of misschien past de term meiden beter, aangezien ik het heb over vrouwelijke middelbare scholieren.

Alle powerteksten van Beyoncé en anderen ten spijt – Who run the world? Girls! – zijn Nederlandse meisjes de afgelopen vier jaar flink achteruitgegaan qua levenskwaliteit; ze vertonen vaker probleemgedrag én ze maken inhaalslagen op bedenkelijke terreinen.

Jarenlang kon Nederland bij internationale onderzoeken naar de mentale gezondheid van de jeugd achterover leunen. Nederlandse jongeren gaven gemiddeld een 7,8 voor hun levenskwaliteit en ze scoorden bijvoorbeeld steevast hoog op de vraag of ze goed met hun vader en/of moeder over hun problemen konden praten. Nieuwe cijfers uit het internationale HBSC-onderzoek dit najaar stemmen echter tot nadenken. Al twintig jaar voeren onderzoekers van Universiteit Utrecht, Trimbos en SCP elke vier jaar het HBSC-onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children) uit. Hiervoor bevragen zij duizenden jongeren van 11 tot en met 16 jaar (groep 8 basisschool en de vier onderste leerjaren van de middelbare school) naar thema’s rond welzijn en gezondheid. Ofwel, hoe gaat het met je? En hoe gezond leef je? Door de grootschalige, internationale opzet levert HBSC een schat aan informatie op en is het een belangrijke pijler voor onze overheid en de leefstijlinstituten.’

Lees hier de hele column van Yvonne.

Meer over jongeren

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een kernteam van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of wil je verkennen wat dit betekent voor jullie organisatie? Neem dan contact met ons op.