Podcast ‘De Werkvloer’ met Rutger: Schieten jonge werknemers door in het bewaken van de werk-privébalans?

Youngworks
7 augustus 2023

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere hippe nieuwe werktrend volgt elkaar op.”  Metro’s podcast De Werkvloer probeert duidelijkheid te scheppen in de huidige arbeidsmarkt voor starters en werkgevers. Iedere aflevering komt een andere professional aan het woord én schijnt onderzoeker Rutger van Youngworks zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend.

In aflevering vier behandelt Rutger de stelling:

‘We schieten door in het bewaken van de werk-privébalans.’

Volgens Rutger is dat niet het geval. “Ik ben het er niet mee eens dat we daar in doorslaan,” zegt hij. “De toenemende aandacht voor die balans is juist heel logisch. Dat heeft te maken met de tijdsgeest waarin jongeren opgroeien en waarin ze hun professionele leven vormgeven.” Van quiet quitting tot loud leaving; deze hypes gaan allemaal over het vinden van een gezonde balans. Maar dan op een radicale manier. “Die fenomenen krijgen niet voor niets veel aandacht nu. Die trends zijn eigenlijk signalen dat jongeren het blijkbaar belangrijk vinden om met de invloed van werk op hun mentale gezondheid en de zoektocht naar een gezonde werk-privébalans aan de slag te gaan”.

“Individuele vrijheid staat centraal in de samenleving waarin jongeren nu opgroeien. We vinden het belangrijk dat iedereen de ruimte heeft om zich maximaal te ontplooien, zonder directe inmenging van anderen. Dit is een luxe, zelf kunnen bepalen wat je met je leven doet, en draagt bij aan onze geluksbeleving”. Die aandacht voor individuele vrijheid is dus goed nieuws voor jonge werkzoekenden. “Tegelijkertijd gaat individuele vrijheid gepaard met een grote verantwoordelijkheid.” Verantwoordelijkheid brengt druk met zich mee en die druk wordt ook gevoed door het idee van maakbaarheid. “Je persoonlijke inzet is gevoelsmatig bepalend voor de mate van geluk en succes in je leven en in je werk.” Of je nu succesvol bent of niet, de verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij het individu. En dat kan een behoorlijke last zijn.

“Dat betekent dat wanneer je je doelen behaalt, je trots je succes mag vieren. Maar wanneer dat niet lukt, kan je eigenlijk alleen jezelf de schuld geven. En dat is de keerzijde van de medaille. Die zorgt ervoor dat het essentieel is om de juiste keuzes te maken, om jezelf maximaal te geven, allemaal zodat je jezelf straks niks kwalijk kunt nemen. Hier zit denk ik de kern van onze prestatiesamenleving en de kern van de mentale worsteling en twijfels die veel jonge professionals ervaren: doen ze genoeg? Doen ze het juiste?”

“Naarmate deze mentale worsteling is gegroeid, is ook de aandacht voor mentale gezondheid gegroeid. En dat nu wordt gezocht naar manieren om daar ook binnen een werkcontext mee aan de slag te gaan lijkt me een gunstige ontwikkeling. Dat die zoektocht soms wordt geïnspireerd door enigszins overtrokken hypes als quiet quitting of Loud leaving is denk ik niet per se iets slechts, je kunt ze ook zien als prikkels om het gesprek over de relatie tussen mentale gezondheid en werk met elkaar te voeren.”

Meer weten over de zoektocht naar een gezonde werk-privéwerkbalans onder jongeren? Rutger van den Berg vertelt erover in de nieuwste aflevering van De Werkvloer. Luister naar de podcast via onderstaande link, of via je favoriete podcast-app.

Noot: dit is een bewerking van het originele artikel op metronieuws.nl.

Andere afleveringen van de Werkvloer:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.