Podcast ‘De Werkvloer’ met Youngworks’ Rutger: Geld of veel vrije tijd?

Youngworks
31 augustus 2023

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere hippe nieuwe werktrend volgt elkaar op.”  Metro’s nieuwste podcast De Werkvloer probeert duidelijkheid te scheppen in de huidige arbeidsmarkt voor starters en werkgevers. Iedere aflevering komt een andere (jonge) professional aan het woord én schijnt onze onderzoeker Rutger zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend.

In aflevering 5 behandelt Rutger de volgende trend:

Werkgevers staan te springen om werknemers, maar toch is het aantrekken van jonge arbeidskrachten knap lastig. En bovendien zijn ook zij lang niet altijd bereid om vijf dagen per week te werken. Hoe zit dat?

“In Nederland is deeltijdwerken bijna de norm. We zijn topspeler op het gebied van deeltijdwerken.” Alleen in Denemarken en Duitsland werken mensen vaker deeltijd, blijkt uit cijfers van het CBS. “Nederlanders hechten blijkbaar ook belang aan zaken buiten werk. We willen ons niet alleen professioneel ontwikkelen, maar ook fysiek, intellectueel en relationeel. Dat valt voor lang niet iedereen te combineren in een baan.” Dit maakt dat werknemers een afweging moeten: hoeveel tijd wil ik spenderen aan werk? Zet ik werk altijd op de eerste plaats, of wil ik iets anders? “Jongeren weerspiegelen dit. Wanneer deeltijdwerken de norm is, of in ieder geval een zichtbare optie, dan is het voor jongeren ook een mogelijkheid en zal een deel van hen hier – ook al lijkt het onorthodox – vanaf dag één de voorkeur aan geven.”

“Dit onderwerp raakt daarnaast denk ik ook aan de eigentijdse zoektocht naar een gezonde werk-privébalans. Hier hebben we het in een eerdere aflevering ook over gehad. De toegenomen aandacht voor burn-outs en stressgerelateerde klachten onder young professionals, maakt dat jongeren nu bewuster zijn van de keerzijde van (te) hard werken dan voorgaande generaties. Huidige jonge starters kunnen in reactie hierop bewuster bezig zijn met het aftasten en bepalen van hun grenzen; welke rol kan werk in hun leven spelen zonder dat dit tot psychische klachten lijdt? Waar die grens ligt verschilt natuurlijk per persoon en het is ook zeker niet zo dat jongeren hierdoor niet meer hard willen werken. Wel zijn ze denk ik bewuster bezig met hoe hard ze kunnen werken, met het oog op een gezonde toekomst en duurzame carrière. In die zoektocht kunnen ze soms in uitersten schieten, waarbij ze hun grenzen misschien al te sterk bewaken en in de ogen van hun oudere collega’s als ongemotiveerd of zelfs lui over kunnen komen. Daar tegenover staat echter ook de groep die dat onvoldoende doet en uitvalt. Veel jonge werkenden zijn hierin simpelweg nog zoekende.”

Rutger vertelt er meer over in de nieuwste aflevering van De Werkvloer. Of neem contact met ons op voor bijvoorbeeld een adviestraject.

Luister naar de podcast via onderstaande link, of via je favoriete podcast-app.

 

Noot: dit is een bewerking van het originele artikel op metronieuws.nl.

Andere afleveringen van de Werkvloer:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.